Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije na presudu

Hebrang u suzama: Sada vidim da su bile dvije Oluje

hebrang
Robert Anić/Pixsell
15.04.2011.
u 14:45

Zapovijed predsjednika Tuđmana bila je sačuvati civile, ne treba mi prazna hrvatska zemlja- na rubu suza poručio je Hebrang.

Presuda generalima je šokirala i HDZ-ovog Andriju Hebranga.

- Bio sam sudionik Oluje, ali sada vidim da su bile dvije Oluje. Ona u kojoj smo mi bili, u toj Oluji nije bilo protjerivanja. Bio sam u Kninu 6. kolovoza i nijedna kuća nije bila srušena. Zapovijed predsjednika Tuđmana bila je sačuvati civile, ne treba mi prazna hrvatska zemlja- na rubu suza poručio je Hebrang.

Bebić: Ovo je politička presuda Domovinskom ratu

- Iako je presuda nepravomoćna, moramo udruženim snagama i  pravnim argumentima, a onda i političkim i svim drugim legitimnim sredstvima obraniti dostojanstvo Domovinskog rata - poručio je predsjednik Sabora Luka Bebić koji je, kako je rekao očekivao oslobađajuću presudu. Rekao je i kako je ovo politička presuda Domovinskom ratu, ali i našim osloboditeljskim akcijama jer u presudi nije bilo niti jednog pozivanja na obranu već samo na argumentaciju tužiteljstva.

-  Predsjednik Tuđman je vodio naš narod u najtežim okolnostima borbe za nezavisnost. Bio sam njegov suputnik, ponosan sam na to i danas. Moramo ustrajati u snažnoj potpori našim generalima jer ni Gotovina, niti Markač nisu nikakvi zločinci. Oni su predvodili legitimu, legalnu osloboditeljsku operaciju Oluja - kaže Bebić.

Ne tvrdi, dodao je da nije bilo pojedinačnih zločina no to, kaže, nije bio nikakav organizirani zločinački poduhvat što je glavna teza i temelj ove presude. Bebić je pozvao sve na dostojanstvo i ozbiljnost. 

-  Nismo vodili operaciju na tuđem teritoriju, nismo bilo agresori, radili smo ono što svaki narod treba napraviti koji želi svoju neovisnost. Oluja je deblokirala Bihać u kojem je bilo deset puta više ljudi nego u Srebrenici i možemo pretpostaviti što bi se dogodilo da nije došlo do ove operacije. Zbog čega nam to neće priznati nego samo tražiti način kako osuditi naše ljude- pitao se Bebić koji je na kraju poručio i da ako je odgovoran Franjo Tuđman da je i on spreman snositi punu odgovornost.

- Dosta je više ovo što se čini Hrvatskoj i moramo progovoriti svi istim glasom istom snagom, jakom pravnom argumentacijom, ali i političkim sredstvima- zaključio je Bebić.  

Friščić: Nećemo sjediti skrštenih ruku, moramo se braniti svim sredstvima

- Nijedan hrvatski rodoljub ne može se složiti da je Oluja suđena kao udruženi zločinački pothvat. Branitelji generala su očito dobro radili, jer im nije dokazan individualni čin, ali suđeno je Oluji, Domovinskom ratu i vrijednostima iz preambule Ustava. Sada treba angažirati domaće i međunardone pravne stručnjake da se obore te teze. Treba jaka politička aktivnost. Na potezu su i Vlada i Sabor da vezano uz ovu presudu, bez obzira što je prvostupanjska, svi zajedno zauzmemo jasne stavove i uputimo jasne poruke. Treba nam jedinstvo. Za generale možemo reći da su žrtve jer tamo je moglo stajati mnogo više pojedinaca, tamo se sudilo i pokojnima kroz izricanje presude. Sada nećemo sjediti skrštenih ruku. Hrvatsku treba braniti svim sredstvima- poručio je predsjednik HSS-a Josip Friščić.

Komentara 78

Avatar cluesblues
cluesblues
16:31 15.04.2011.

a cuj ovog glumca, pusta toboznje suze, a bio je zdesna svom sefu, ko i skojevka jaca, kad su generali isporuceni da bi se jos jednom polizalo dupe europi....

FE
Felicijen
17:13 15.04.2011.

Pinokiju ne možeš vjerovati ni kad plače...

OB
-obrisani-
01:07 16.04.2011.

=====ஜ۩۞۩ஜ===== -------==▀▄▀▄▀==-------- -------==▀▄▀▄▀==-------- -------==▀▄▀▄▀==-------- GENERALE, HRVATSKI UNUCI ČEKAJU ZAPOVIJED U GODINI 2035 ! SPREMNI ZA ZATVOR !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije