Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svi se kandidati kunu u transparentnost

Hebrang: Neka državne institucije ispitaju odakle novac 'nesvrstanima'

Nadan Vidošević
Marko Prpić/Pixsell
17.12.2009.
u 20:14

Vidošević je predstavio neke od svojih donatora i kazao da je dosad potrošio 3,5 milijuna kuna.

Neovisni kandidat Nadan Vidošević predstavio je na konferenciji za novinare neke od svojih donatora, a riječ je o Goranu Foretiću, Nikoli Hanžeku, Dubravku Pavloviću, Marijanu Šojatu i Vladimiru Hršaku. Fizičke su osobe dosad za njegovu kampanju dale 1,897 milijuna, a pravne osobe 1,841 milijun kuna, izvijestio je Vidošević.

Bacanje prašine u oči

Podsjetio je da je na početku kampanje objavio svoju imovinsku karticu sa svim što je na njegovo i što nije na njegovo ime.

– Time sam napravio nešto što drugi nisu, a sada je moj stožer objavio popis donatora – kaže Vidošević. Otkrio je da je od početka kampanje potrošeno 3,.498.758 kuna, i to uglavnom na zakup medijskog prostora, a do kraja kampanje planira se potrošiti još 2,001.242 kune. Ukupni bi troškovi bili 5,500.000 kuna.

S druge strane, Andrija Hebrang nema donatora osim vlastite stranke (HDZ-a). Dosad je utrošio četiri milijuna i 222 tisuće kuna. Nepovjerljiv je prema Vidoševićevim donatorima jer kaže da je to bacanje prašine u oči ako se ne budu vidjele donacije uspoređene s rashodima.

Pozvao je državne institucije da obave svoj posao jer je šokantno koliko su na TV-promidžbu dosad potrošili “nesvrstani” Primorac, Bandić i Vidošević.

– Objavit ćemo izvješće o donatorima uskoro jer donacije još pristižu. Dosad smo potrošili oko 2,900.000 kuna – kažu iz stožera Dragana Primorca. Najviše novca potrošeno je na oglašavanje na TV-u, bez velikih skupova ili dijeljenja lopta ili upaljača.

U stožeru Vesne Pusić, pak, kažu da su dosad u kampanji potrošili dva milijuna kuna. Do kraja kampanje planiraju potrošiti još milijun, uglavnom na televizijske spotove. Financijski izvještaj sutra će dostaviti DIP-u. Donatori su pojedinci i tvrtke, a najveći je donator ipak HNS.

Dosad je za kampanju I. Josipovića potrošeno 1,162.600 kuna, od čega je 1,050.000 SDP-ova donacija, 16.000 od pravnih osoba i 96.600 od fizičkih. No, kako ističe Štefanija Balog, financijska direktorica njegova izbornog stožera, već će u petak Izbornom povjerenstvu stići najnovija financijska revizija.

– U kampanju namjeravam utrošiti ukupno oko 600.000 kuna. Od toga novca 300.000 kuna kredit je IDS-a, a supruga i ja uložili smo dodatnih 45.000 kuna. Od donacija sam prikupio 200 tisuća kuna, a najveća je pojedinačna donacija 20 tisuća kuna od pulskoga poduzetnika – kazao je Damir Kajin.

Ovisan o programu

– Nisam ovisan o donatorima nego o svom programu. Ne dugujem ništa financijskim ni političkim centrima moći i javna mi poduzeća nisu krave muzare kao pojedinim kandidatima – poručio je neovisni kandidat Miroslav Tuđman.

Komentara 42

AC
action
21:31 17.12.2009.

Vidoševićevo bogatstvo je prednost a ne mana kandidata tako da ne vidim ništa sporno po tom pitanju. Uostalom da je Vidošević i stekao nešto na nedozvoljen način DRIVO bi to već iskoristio za svoju promociju i procesuirao Nadana. Kako se to nije desilo stječe se dojam da se Nadan i DRIVO podnose ili Vidoševićeva imovina nije upitna, a kako se oni ne podnose ispada da je sa imovinom sve ok. Za mene je Vidošević treći hrvatski predsjednik, to je neupitno.

DD
DUVNJAK_DRAGO
21:39 17.12.2009.

Sve je ovo logično. Tko nema pametan program troši više novaca , a tko ima pravi program novac mu i ne treba. Ja sam za pamet dakle dr Miroslav Tuđman !

AC
action
21:03 17.12.2009.

Dok je Hebrang trošio državne pare iz proračuna Vidošević je stvarao i otvarao radna mjesta na tržištima diljem zemalja bivše juge. Tada se to činio suludi potez, ali sada od njega žive mnoge tvrtke kao i više od 100.000 radnika. Tko ja sad onaj koji proizvodi nove vrijednosti i želi dobro Hrvatskoj a tko je onaj koji ne zna zaraditi jednu kunu ako nije iz državnog proračuna. Vidošević je realan izbor za predsjednika i opcija za bolju Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije