Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pridruženo članstvo

HDZ suzdržan oko primanja SNS-a Aleksandra Vučića u europske pučane

Davor Ivo Stier
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15.11.2016.
u 07:00

Stier: Za punopravno članstvo SNS-a u EPP-u Srbija mora ispuniti sve kriterije, završiti pristupne pregovore i postati članica EU

Uz najavljeni suzdržan glas HDZ-a Srpska napredna stranka i njezin lider, bivši velikosrpski nacionalist Aleksandar Vučić, trebali bi danas biti i službeno proglašeni baštinicima europskih vrijednosti u Srbiji i primljeni u Europsku pučku stranku, najveću političku grupaciju u EU.

– HDZ je suzdržan oko tog pitanja – rekao je politički tajnik stranke Davor Ivo Stier jučer, dan nakon što je međunarodni tajnik Miro Kovač izjavio da “osobno” smatra da se takva odluka ne bi smjela podržati. Iako je međunarodna tajnica SNS-a Jadranka Joksimović ranije, u rujnu, izjavljivala da će predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sigurno “sa zadovoljstvom” glasati za prijam SNS-a u redove europskih pučana, Plenković očito želi izbjeći dojam da u Europi pomaže Vučiću. Zbog takvog dojma Plenkovića je u kampanji kritizirao i odlazeći šef SDP-a Zoran Milanović.

Odluka o primanju SNS-a u pridruženo članstvo, status rezerviran za stranke iz zemalja izvan EU, na dnevnom je redu današnje političke skupštine Europske pučke stranke (EPP) u Bruxellesu.

– Za punopravno članstvo SNS-a u EPP-u potrebno je da Srbija ispuni sve kriterije, završi pristupne pregovore i postane članica EU. Ispunjavanje svih kriterija uključuje i rješavanje tzv. regionalne jurisdikcije, punu suradnju s Haaškim tribunalom, poštovanje prava nacionalnih manjina, pa tako i hrvatske manjine u Srbiji te rasvjetljavanje sudbine nestalih – kaže Davor Ivo Stier.

Stier je kao ministar vanjskih poslova jučer u Bruxellesu prvi put predstavljao Hrvatsku i na Vijeću za vanjske poslove EU. Ondje je govorio i o nedavnim uhićenjima bivših pripadnika HVO-a u Orašju te situaciji u BiH.

– Smatrao sam da je važno danas na službeni način prenijeti koje su naše ključne poruke. Kolege iz EU daju punu potporu politici koju provodi Vlada RH. Vrlo jasan znak te potpore vidi se i u tome što je veleposlanik EU prošloga tjedna na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, u raspravi o BiH, upravo istaknuo potrebu depolitizacije pravosuđa u kontekstu procesuiranja ratnih zločina i potrebu zaštite ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH – kaže Stier.

Ministrima vanjskih poslova na dijelu sastanka pridružili su se i ministri obrane, no ne i hrvatski Damir Krstičević. Jesu li glasine o tome da postoji istraga protiv njega u Bosni i Hercegovini ograničile Krstičevićeva putovanja? Stier kaže da nisu:

– To je odavno tako organizirano – komentirao je Stier nedolazak svog kolege Krstičevića u Bruxelles.

Komentara 3

DU
dubravkai16
08:13 15.11.2016.

Najbogatiji ministar obrane, da mi je znati kako se obogatio. Nevjerojatno sposobni branitelj.

DK
dr kaunda
14:31 15.11.2016.

Zasto suzdrani kad je HDZ isti kao i Vucicev SNS

MM
m.muharremi
09:58 15.11.2016.

Nakon 6 god.pregovaranja u Brukselu je postignut dogovor da konačno ,Srbija ne pmeta da se od 15 .studenog o.g. dodjeli Kosovu tel.kod 0383 sto se direktno veze s prijemom vuciceve SNS u EPP stranku u kojoj je član i DSKK nekadašnjeg predsjednika I.Rugove.Bivsi nacinalista Vucic već duže vrijeme tuzaka se po Europi i plaće u Brikselu predstavljuci se ka žrtva agresora hr.bosne i Kosova sistematski izbjegavajući izručiti posmrtne ostatke pokopanih civila " agresorskih " zemalja hr.,Bosne i kos. koji samo sa Kosova odbija su u broju 1653 osobe .Vucic se drugačije ponaša u EU a drugačije u Sr. pogotovo oni koje ga okružuju kao M.Dzuric,D.Joksimovic,Vulin ,I.Dacic ,Nikolić ..pop Irinej koji vrišti iz Moskve kako će Kosovo silom vratiti posto Sr. Ona silom oduzeta ,a Vucic šuti ali ,začuđujuće ,u Brukselu plaće i žali se na. " agresore " i jak proruski otpor njegovih sugrađana uz pretnju da Sr.niko neće poniziti.Drzati posmrtne ostatke nedužnih civila Hrvata bošnjačka i albanaca 2 desetljeća i vise po masovnim grobnicama širom Sr.poniženja većeg za Srbiju nema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije