Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema dogovora

HDZ i SDP ponovno odustali od izbora sudaca i povjerenstva

Sabor
Foto: Robert Anić/PIXSELL
06.10.2017.
u 22:00

Iako su usuglasili sastav povjerenstva, HDZ i SDP nisu mogli dogovoriti hoće li prvo glasovati o ustavnim sucima ili o osnivanju povjerenstva

Samo nekoliko trenutaka jučer je izgledalo da će nakon mjeseci ucjena i pregovora Sabor konačno izabrati tri ustavna suca te osnovati istražno povjerenstvo o Agrokoru, međutim, ponovno je cijela priča odgođena do daljnjega ili, u najoptimističnijoj verziji, do srijede ujutro.

Nepovjerenje dvije velike stranke rezultiralo je odgodom, jer se na koncu, iako su usuglasili sastav povjerenstva i datum s kojim bi ono počelo raditi, nisu mogli dogovoriti hoće li prvo glasovati o ustavnim sucima ili o osnivanju povjerenstva. HDZ želi da se prvo glasuje o sucima, a SDP o povjerenstvu, no HDZ strahuje da SDP nakon izglasanog povjerenstva ne bi digao ruke za ustavne suce, dok SDP misli kako nakon izglasovanih sudaca HDZ više ne bi glasovao o osnivanju povjerenstva.

I sad se razgovori moraju nastaviti, no jasno je da se do rješenja može doći samo ako netko popusti – pitanje je samo tko će to biti. U SDP-u vjeruju da bi to mogao biti HDZ s obzirom na to da im je bitno da njihov kandidat za ustavnog suca, aktualni predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, kojemu mandat istječe 14. listopada, bude ponovno izabran prije tog datuma, kako bi imao šansu i dobiti, odnosno zadržati, i čelnu poziciju u tom sudu. U HDZ-u pak tvrde kako to nije točno, a SDP prozivaju za neozbiljnost.

– Ono što mogu reći je da je ovo sve skupa neozbiljno, da nije na razini ove institucije. Postaje bizarno i nadam se da ćemo se dogovoriti i u srijedu izabrati suce i povjerenstvo – kazao je na kraju dana predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić te dodao kako je njegova stranka napravila maksimalne ustupke da se postigne potrebni dogovor.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk pak pita zašto je HDZ-u problem da se prvo izabere povjerenstvo, oko kojeg i postoji problem od travnja kada je ono predloženo, dok je sve oko ustavnih sudaca davno dogovoreno.

– Ovdje je sad pitanje nečijeg ega, pri čemu ne mislim ni na koga od zastupnika iz redova HDZ-a. Mi ćemo u srijedu doći spremni glasati o ustavnim sucima i povjerenstvu – kaže Bauk.

Cijelu priču dodatno su zakomplicirale manje stranke u Saboru koje nisu zadovoljne prijedlogom da ih u povjerenstvu zastupa samo jedan predstavnik – Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku – pa žele da se broj članova povjerenstva s devet podigne na 15. Naime, prema usuglašenom prijedlogu dvije velike stranke, uz Lovrinovića, u povjerenstvu koje bi s radom krenulo 30. listopada bili bi – predsjednik Orsat Miljenić (SDP), tajnica Marija Jelkovac (HDZ) te članovi HDZ-a Milijan Brkić, Ante Babić i Josip Borić, HNS-ov Stjepan Ćuraj, SDP-ov Gordan Maras, Mostov Nikola Grmoja. GLAS, Promijenimo Hrvatsku i IDS tako su se složili da ih predstavlja Lovrinović kao profesor ekonomije, no Živi zid je inzistirao da u povjerenstvo uđe i njihov Ivan Vilibor Sinčić, a svog predstavnika žele i Bruna Esih te Zlatko Hasanbegović.

Komentara 5

GO
gordana93
23:39 06.10.2017.

svi sami strucnjaci,pojima nitko nema i oni ce zakljucivati sto?odlucivati o cemu? ovo je smjesno,to povjerenstvo je najobicnija smijurija i nacin da ti biseri isisaju za svoj nerad jos vise novca uzas i sramota,oni ce nesto istrazivati a pojima o nicem nemaju svi zajedno nemaju 5 godina staza u realnom sektoru svi na drzavnim jaslama najbolje da ih bude 50 i na svakom sastanku ce se samo dogovorit kada ce biti sljedeci sastanak pa tko normalan ovo moze podrzavati pogledaj samo popis tih strucnjaka koji trebaju biti u tom povjerenstvu grmoja,maras,brkic,hahahahahahahahaha srucnjaci,joj zlo mi je

PU
Pukovnik
23:56 06.10.2017.

A što bi to istražili? Da ih sjedneš na slon oni ga ne bi našli.

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
22:04 06.10.2017.

Dogovorili su se da će u Ustavni sud staviti po dva četnika i udbaša, a imaju samo tri mjesta, sad traže četnika koji je ujedno bio i udbaš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije