Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šire koaliciju

HDZ ruši Savez, ima Hrast, još mu fali HDSSB

ilčić
Foto: Robert Anic/PIXSELL
25.09.2014.
u 19:36

U Hrastu se podijelilo Predsjedništvo i članstvo zbog koalicije s HDZ-om. Ladislava Ilčića optužuju za makinacije na Velikom vijeću...

Velikom HDZ-ovu desnom bloku u petak se pridružuje Hrast, čime je najveća oporbena stranka počela uništavanje Saveza za Hrvatsku, a njegova eliminacija trebala bi biti dovršena dogovorom o koaliciji s HDSSB-om.

Pomalo paradoksalno, ali nakon HSLS-a, u HDZ-ovu koalicijsku obitelj, u kojoj su najznačajniji partneri HSS i HSP dr. Ante Starčević, stiže iznimno desno orijentiran Hrast u kojem se dogodio raskol upravo zbog savezništva s HDZ-om.

Turbulencije u Hrastu

Već mjesecima u Hrastu traju turbulencije jer je dalmatinski dio te strančice iznimno protiv te koalicije, ali na Velikom vijeću Hrasta u subotu donesena je odluka o partnerstvu s HDZ-om. Šef Hrasta Ladislav Ilčić tvrdi da je odluka donesena većinom glasova, odnosno da su za nju glasale dvije trećine županijskih podružnica. Petero članova Predsjedništva Hrasta u paralelnom priopćenju upozorava na statutarne i druge makinacije koje je izveo Ilčić ne bi li došao do potpore koaliciji s HDZ-om. I dok u Hrastu suprotstavljene strane tuku iz sveg raspoloživog oružja, u HDZ-u odmahuju rukom i kažu kako to nije njihov problem. S Hrastom su dogovorili potporu Kolindi Grabar Kitarović za predsjedničke izbore te zajednički nastup na parlamentarnim izborima. Iako nisu otkrivali detalje sporazuma, jasno je da će Hrast s HDZ-om postati parlamentarna stranka. Koliko im je točno saborskih mjesta obećano, nije poznato, ali ako je točno da su HSLS-u zajamčena tri mandata, možda ni Hrast nije daleko od toga.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HDZ je koalicijom s Hrastom nastavio okrupnjivanje svih stranaka od krajnje desnice do centra. Time se žele osigurati da im na parlamentarnim izborima propadne što manje glasova. Izvan njihova zagrljaja ostaje još jedino HDSSB koji 8. listopada ima izborni sabor na kojem će birati novo vodstvo. – Njihova je taktika na tom saboru promijeniti kompletno vodstvo, dakle Predsjedništvo i šefa stranke, pa da ta nova ekipa, neopterećena prošlošću, donese odluku o koaliciji s HDZ-om – rekao nam je izvor iz vodstva HDZ-a.

Poruke HDSSB-a

Iz HDSSB-a su već poručili da im je dosta oporbe i kako žele participirati u izvršnoj vlasti na nacionalnoj razini pa se to može tumačiti i kao svojevrsna poruka HDZ-u. Osim toga, HDZ je spreman presložiti većinu u osječkom Gradskom vijeću u korist HDSSB-a, a HDSSB je na posljednjim izborima izgubio Osijek, i na taj način privoljeti slavonske regionalce na koaliciju.

Taktika HDZ-a je okupiti što širu koaliciju i osigurati pobjedu na parlamentarnim izborima. Ta im je formula “upalila” na dvama europskim izborima, a vidjet će se kako će tako široka koalicija funkcionirati.

>>Ilčić: Hrast ulazi u koaliciju s HDZ-om. Predsjedništvo: Ilčić krši Statut

>>Crobarometar: ORaH prestigao SDP, HDZ i dalje prvi!

>>Politička se elita s razlogom boji Željke Markić

Komentara 145

AV
AVAZ
19:54 25.09.2014.

A valjda ce uspjeti referendum Zeljke i onda cemo birati sposobne u HR Sabor a ne podobne i trgovce !!

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
20:30 25.09.2014.

Prije ili kasnije sve stranke desnice će se priključiti HDZ-u i na taj način ujediniti radi zajedničke misije brisanja partije sa političke scene...

CO
coolman
20:31 25.09.2014.

Ako Vam Željka Markić i referendum o preferencijalnom glasovanju ne poremeti računicu! Bolesnu računicu na štetu hrvatskog naroda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije