Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRO Demoskop

HDZ po rejtingu uvjerljivo prvi, na drugoj poziciji prvi put u 18 godina nije - SDP

Zagreb: Sjednica Odbora za europske poslove o kandidatkinji RH za člana Europske komisije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
10.10.2021.
u 18:48

Istraživanje je provedeno od 4. do 7. listopada 2021. godine na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto

Pad rejtinga vidljiv je u redovima svih vodećih oporbenih stranaka, a na tim krilima ponovno raste vladajuća stranka, rezultat je CRO Demoskopa za listopad. Istraživanje rejtinga stranaka i političara donose RTL i Promocija plus. 

HDZ i u listopadu bira najviše ispitanika, s gotovo 28 posto rejting te stranke ostaje stabilan, uz blagi rast (27,3 posto podrške su imali u prethodnom mjerenju). Na drugoj poziciji, prvi put u 18 godina od kada se provodi ovo istraživanje, nije SDP nego platforma MOŽEMO! s 17,1 posto. Raskoljeni SDP je, uz pad potpore, treći s 16,1 posto. U rujnu su imali podršku 17,9 posto ispitanika.

MOST, oporbena stranka u kojoj nema potresa, još je u rujnu istisnuo Domovinski pokret s četvrte pozicije koju ima i sada, ali u odnosu na prošli mjesec (7,7 posto) rejting je nešto niži - 6,7 posto. Domovinskom pokretu, koji je jučer i formalno dobio novog predsjednika Ivana Penavu, potpora je i dalje niska - 3,7 posto. U rujnu je ona iznosila 3,8 posto.

Svi ostali su i od toga daleko, od HSS-a (1,3 posto). Još niže su svi ostali: IDS (listopad 1,1 posto - rujan 1,0 posto), HNS (listopad 1,1 posto - rujan 0,8 posto), pa tek onda Suverenisti koji su se prošlog vikenda okrupnili i u čije je redove došao Miroslav Škoro. Velikim očekivanjima unatoč potpora im je 1 posto. Mjesec prije bili su na 0,7 posto. Potresi i izbacivanja u oporbenim redovima povećali su udio neodlučnih na vidimo više od 16 posto. Podsjećamo, prošli mjesec neodlučnih je bilo 13,7 posto.

Na ljestvici najpozitivnijih političara vrh i dalje drži predsjednik Republike Zoran Milanović. S gotovo 22 posto povećao je prednost na vrhu u odnosu na rujan (18,7 posto). Rast, ali blaži, bilježi i predsjednik Vlade Andrej Plenković, najpozitivniji je za gotovo 18 posto ispitanika. Mjesec prije, to je smatralo 16,4 posto ispitanika. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ostaje treći, ali treći mjesec za redom potpora mu pada (listopad 9,9 posto - rujan 12,8 posto). 

Svi ostali su daleko: od ministra financija Zdravka Marića (listopad 2,1 posto - rujan 2,5 posto) koji je četvrti, preko Bože Petrova (listopad 1,3 posto - rujan 0,9 posto)  i Vilija Beroša (listopad 1,0 posto - rujan 0,9 posto). Sa slabim rejtingom, ali u top deset, ušla je Karolina Vidović Krišto (listopad 0,8 posto - rujan 0,6 posto).

Tek nakon toga je novi šef Domovinskog pokreta Ivan Penava (listopad 0,7 posto - rujan 0,3 posto). Isti je rejting i Peđe Grbina (listopad 0,7 posto - rujan 2,2 posto), predsjednika stranke koja se raspada i Sandre Benčić (listopad 0,7 posto - rujan 0,6 posto), saborske zastupnice platforme MOŽEMO!. 

I dalje je najviše građana koji poručuju da je najpozitivniji političar - nitko (22, 6 posto). Prošli mjesec to je mislilo 21,6 posto ispitanika.

Isti, vodeći dvojac političara u zemlji, ali s obrnutim redoslijedom na vrhu je i neprestižne ljestvice. Iako s nešto nižim negativnim doživljajem premijer Plenković ostaje najnegativac u zemlji, stav je to gotovo četvrtine ispitanika (listopad 23,6 posto - rujan 24,2 posto). Predsjednik Milanović ostaje drugi izbor, uz značajniji pad negativnog doživljaja (listopad 11,9 posto - rujan 14,1 posto). Peđa Grbin (listopad 4,8 posto - rujan 2,1 posto) udvostručio je negativni doživljaj i skočio na treće mjesto.

Slijede predsjednik Sabora Jandroković (listopad 4,6 posto - rujan 2,7 posto) pa i dalje potpredsjednik Sabora Miroslav Škoro (listopad 4,3 posto - rujan 6,4 posto), a onda i ministar zdravstva Vili Beroš (listopad 2,8 posto - rujan 1,6 posto), pa Milorad Pupovac (listopad 2,5 posto - rujan 2,7 posto). U top deset najnegativaca su i Zlatko Hasanbegović (listopad 1,6 posto - rujan 2,1 posto) i Hrvoje Zekanović (listopad 1,6 posto - rujan 0,7 posto), a da su negativni svi političari misli gotovo 12 posto građana. Prošli mjesec to je mislilo skoro 13 posto ispitanika.

Ocjene Ureda predsjednika, Vlade i Sabora

U ocjenama Ureda Predsjednika, Vlade i Sabora vidljiv je rast. Pantovčak je podebljao trojku iz rujna (3,09) i približio se vrlo dobrom (3,21). Dobar tri (2,51) u listopadu imaju i Banski dvori, u rujnu to je bilo 2,44, a iako je prosječna ocjena nešto viša parlamentu je ostao dovoljan (dva). Mjesec prije to je iznosilo 2,15.

Smjer kretanja zemlje još više građana smatra pogrešnim - gotovo 63 posto. Mjesec dana prije bilo ih je 62 posto. Optimističnih je slično kao i u rujnu, 23 posto, s tim da je među njima najviše glasača vladajućeg HDZ-a.

Istraživanje je provedeno od 4. do 7. listopada 2021. godine na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Ključne riječi

Komentara 60

ST
stefj
19:12 10.10.2021.

Interesantno je kako je nisko Možemo! s obzirom na to koliko su zastupljeni u medijima i koliko navijaju za njih... Isto tako su interesantni razni analitičari, koji sada govore nešto da je ovo jako opasno za zemlju. a kada je Milanović imao apsolutnu većinu u saboru, onda je to za njih bilo sasvim OK... To su ta dvostruka mjerila stalno prisutna u javnosti, u medijima. Pogledajte Zagreb, ovi rade lošije od Bandića, koji je radio loše, a i dalje su spasitelji s bezrezervnom podrškom novinara... Nikada na zelenu granu...

TO
tomotomo
19:12 10.10.2021.

Da je hdz, bez natječaja zapošljvao kao mozemo, vrištali bi porali protiv hdz, a za njih šutnja i još i podrška, žalosno nema objektvnog izveštavanja

KU
Kultura
19:20 10.10.2021.

Zivjela Hrvatska! Neovisna i slobodna Hrvatska. Vama koji nikad niste zeljeli demokratsku slobodnu Hrvatsku pojedite se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije