Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKI PARLAMENT

HDZ, Petir i Tomašić glasali protiv kažnjavanja Mađarske

Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
18.05.2017.
u 17:14

Svi ostali hrvatski europarlamentarci podržali su rezoluciju, koja je usvojena uz 393 glasa za, 221 protiv i 64 suzdržana.

Svi zastupnici HDZ-a u Europskom parlamentu, kao i suspendirana HSS-ovka Marijana Petir te Ruža Tomašić iz Hrvatske konzervativne stranke, stali su na stranu Viktora Orbana i glasali protiv rezolucije EP-a koja poziva EU da pokrene postupak protiv Mađarske koji bi mogao završiti sankcijama u obliku uskraćivanja prava glasa.

- Stanje u Mađarskoj nije bajno i daleko je od nečega čemu bih ja težila, ali ne mislim da imamo pravo docirati Mađarima. Njihova država - poručila je Ruža Tomašić preko Twittera. Šefica HDZ-ove delegacije u EP-u Dubravka Šuica nije odgovorila na naše pozive da objasni svoje i protivljenje ostalih troje HDZ-ovih europarlamentaraca.

A Marijana Petir smatra kako EP usvojenom rezolucijom nepotrebno zadire u nadležnost država članica. Tvrdi kako EU ne može kritizirati Mađarsku zbog donošenja zakona protiv Srednjoeuropskog sveučilišta jer je obrazovanje u isključivoj nadležnosti država članica, a ne EU.

- Ne mogu se oteti dojmu da su konstantni napadi na Mađarsku ideološke prirode obzirom da je Mađarska otplatila svoje kredite, bilježi konstantni gospodarski rast te trenutno ima najmanju stopu nezaposlenosti u cijeloj EU i teži postići punu zaposlenost. Otvorena pitanja i nerazumijevanja koja postoje treba rješavati dijalogom a ne stalnim prozivkama i napadima, a posebice ne aktiviranjem članka 7 - kaže Petir.

Svi ostali hrvatski europarlamentarci podržali su rezoluciju, koja je usvojena uz 393 glasa za, 221 protiv i 64 suzdržana. EP je tako pozvao ostale institucije EU da pokrenu postupak po članku 7. europskog ugovora u kojem je zapisana mogućnost, dosad nikad iskorištena, da se članica EU koja krši vladavinu prava kazni oduzimanjem prava glasa u Vijeću EU. Rezolucija kritizira Mađarsku zbog zatvaranja sveučilišta koje je osnovao američko-mađarski milijarder George Soros, ali i zbog zakona usmjerenih protiv rada nevladinih organizacija i protiv azilanata.

- Svjedoci smo novog napada Soroseve mreže na Mađarsku - komentirao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto usvajanje rezolucije EP-a. - Europske institucije nisu u stanju prihvatiti činjenicu da mađarska vlada, unatoč međunarodnom pritisku, nastavlja provoditi migrantsku politiku koja je isključivo usmjerena na sigurnost Mađarske i mađarskog naroda - doda je Orbanov ministar.

Komentara 22

MO
mobitel20
17:42 18.05.2017.

Bilo bi pristojno da nas informirate tko je iz EPS glasovao za, a koji su socijalisti glasovali protiv. Da se vidi koje drzave glasuju kao takve, a koji eurozastupnici vise slijede svoje europarlamentarne klubove. Hvala.

PR
prajdali100
18:10 18.05.2017.

Samo su interesi vjecni !!! Tvrdim da je Merkel jako naklonjena srbiji i vucicu i da Hrvatsku potpuno marginalizira.Isto se ponasa i Austrija i Italija STO RADI NASA DIPLOMACIJA !!!?

LU
lukivoda
21:55 18.05.2017.

izgleda da ipak ima normalnih ljudi u HDZ-u

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije