Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uvodnik

Žuti karton zemljama koje ne prihvaćaju izbjeglice

Viktor Orban
Reuters/PIXSELL
18.05.2017.
u 10:23

Od 160.000 izbjeglica koji su iz Italije i Grčke trebali biti dislocirani u druge države EU do sada ih je premješteno samo 18.418

Europska komisija nastavlja proceduru protiv Mađarske zbog njezina zakona o davanju azila koji nije u skladu s europskim normama te je postavila ultimatum državama koje još nisu prihvatile izbjeglice koji su 2015. stigli u Italiju i Grčku. Mađarska, Austrija i Poljska još nisu primile nijednog tražitelja azila, a Češka je neaktivna u tome smislu gotovo godinu dana. Ako te države ne budu u lipnju primile svoje kvote imigranata, EK će pokrenuti postupak protiv njih.

Traži se i od Bugarske i Slovačke veća fleksibilnost u prihvaćanju izbjeglica. Irska i Estonija pozvane su na nalaženje rješenja s Italijom, a Španjolska, Belgija i Hrvatska da pojačaju svoja mjesečna zauzimanja u odnosu na Italiju i Grčku.
Zapravo, svih 28 država EU treba učiniti više nego dosad u zbrinjavanju izbjeglica. Italija, iz koje bi izbjeglice trebalo premjestiti u druge države prema utvrđenim kvotama, mora zajamčiti da će kandidati za preseljenje u druge države biti usmjereni preko centara za prihvat koji su zato i otvoreni i za što je EK platila 15,3 milijuna eura. Sve države moraju nešto učiniti za rješenje migrantskog vala, pa i one koje je val “zapljusnuo”, ali EK se posebno okomila na države kao što je Mađarska, koje ne žele primiti nijednog migranta.

Od 160.000 izbjeglica koji su iz Italije i Grčke trebali biti dislocirani u druge države EU do sada ih je premješteno samo 18.418. Ne bude li ništa poduzeto za promjenu stanja, EK će u izvješću u lipnju poduzeti mjere pokretanja procedura protiv država koje se ne pridržavaju ugovora.

– Solidarnost se ne može, u zakonskim, političkim i moralnim terminima, tumačiti drukčije – upozorio je europski povjerenik za unutarnje poslove, sigurnost i migraciju Dimitris Avramopoulos i naglasio da su neke države “sistematski odbijale poštovati preuzete obveze”. Mađarska je u Bruxellesu prihvatila program preraspoređivanja izbjeglica, a onda se, nakon što se vratio u Budimpeštu, premijer Orban odbio pridržavati onoga što je u sjedištu EU prihvatio. Igračima koji nisu fer potrebno je dati barem žuti karton. 

 

Komentara 3

ME
Menjik
15:17 18.05.2017.

Lijepa eu diktatura.

BA
babaruza
19:03 18.05.2017.

Berlinski parkovi puni dilera i policiju i advokate podmicuju tu je vrag odnijo salu,Tu su borbe vode izmedu turaka koji imaju vec pune skole zato su Njemci primoreni ici u periferiju sada su tu arapi puno vise agresivniji droga kasino kriminal zatvori puni ,Istocna Evropa jos je donekle ostala zapadna je nepovratno okupirana a posla nema samo djeca sa socijalom kojima vec roditelji su soci slucaj tesko je iz toga se nazad povratiti ,Radnika ne treba se jer roboti sve vise zamjenjiva covjeka Ko zna koji i od kuda mi jedemo hranu i pod kakvim uvjetima.Naseljavanje novih izbjeglica to rade planski i Evropa je vec sada novo KOSOVO to smo vec vidjeli Kako je pocelo i rat izazvalo bravo Orbanu .Pola Europe je vec pod opsadom Ko ce skupo oruzje kupovati i ratovati da se narod smanji.cista glupost Cista okupacija ko je tu lud.

BA
babaruza
19:16 18.05.2017.

Njemacka je sa Osmajilima suradivala dok su tu osmaili stavljali ljude na kolac I nije to bilo davno Sto je sa Grckoj Italion Francuskoj Novi Bejrut.Nemozez gladnu djecu gledati a sam nemas Gdje smo mala Zemlja iedna petina Istambula KOO sipak samo imaju djecu da zavladaju svijetom sve radi vjere gdje se najvise ratuje radi nje Svakome svoi mir i vjera, ali tu nesto ne stima za malu drzavu koju necemo moci braniti sa svih strana bez zaleda bar se mozemo susjede Madare sada u momentu jedine donekle osloniti drugi izgleda jako tesko da nas bilo otkud neko napadne ka sto je bilo u proslom ratu od europe Vreca rogova Mi nismo Diplomati kada pogledate Susjede .Onda za Madjare Bez srama Brisela.ko se nemoze sam braniti nemoze ni drzavu imati bravo susjedi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije