Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIVREMENO ZAUSTAVLJANJE

Europski parlament izglasao zamrzavanje pregovora o članstvu Turske u EU

Turski predsjednik Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
24.11.2016.
u 12:33

Odluka je izglasana s velikom većinom, ali nije obvezujuća

Europski parlament izglasao je privremeno zaustavljanje pregovora o članstvu Turske u Europskoj uniji zbog presnažne turske reakcije na propali puč u srpnju.

Odluka je izglasana s velikom većinom. Rezultat ovoga glasanja nije obavezujući, ali kako je već određen broj zemalja članica zatražio da se preispita treba li s Turskom i dalje pregovarati o članstvu, a o zamrzavanju pregovora suglasni su svi klubovi zastupnika u Europskom parlamentu, ono će u svakom slučaju donijeti dodatnu težinu.

Na najavu o izglasavanju odmah je reagirao turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan koji je kazao da u njegovim očima ovo glasanje neće imati baš nikakvu vrijednost.

– Bitka naše zemlje za stabilnost i sigurnost neće biti prekinuta zato što netko tamo diže i spušta ruke – kazao je Erdoğan i naglasio kako Turska zbog prekida pregovora neće pretrpjeti nikakvu štetu jer nikakve koristi ni pomoći od EU nisu ni imali.

Kako EU nije ispunio nijedan dogovor u okviru sporazuma s Turskom o sirijskim izbjeglicama, Erdoğan već najavljuje kako će se Turska povući iz toga sporazuma, što znači da bi krajem ove godine Europu ponovno mogle zapljusnuti rijeke izbjeglica koje će Turska početi puštati da slobodno odu s njena teritorija.

Ako do toga dođe, cijela Europa mogla bi se naći u izuzetno osjetljivoj i eksplozivnoj situaciji.

Prošloga vikenda Erdoğan je najavio da Turska više u osnovi i nije pretjerano zainteresirana za članstvo u EU te da ima alternativu, a to je Šangajska organizacija za suradnju u kojoj su već Rusija, Kina, Kazahstan, Kirgistan, Uzbekistan i Tadžikistan. Indiju i Pakistan od punopravnog članstva dijeli samo nekoliko mjeseci, a Afganistan, Mongolija i Iran imaju status promatrača.

Čini se da je Erdoğan već zapravo donio odluku da ubrzano krene prema ovoj integraciji koju mnogi već nazivaju NATO-om istoka. To bi mogao postati blok koji će postati jači i moćniji i od NATO-a.

>> 'Puč nas je ujedinio, a Erdoğan je za Europu demon jer ne šuti. Vladat će on još 20 godina...'

>> Turska i EU: Je li došao kraj puta?

Komentara 28

Avatar George Bailey
George Bailey
13:03 24.11.2016.

Pregovore treba raskinuti. Turskoj nije mjesto u EU.

AN
anticenzura
12:58 24.11.2016.

Turska nikada nece uci u EU, Turska i ne pripada zapadnoj civilizaciji nego Istoku. Ne mozes zemlju sa 80 miliona muslimana staviti u Europsku uniju, a vec ih ima preko 50 miliona u Europi. Znaci da se odrices svoje maticne krscanske kulture, obzirom da oni imaju natalitet duplo veci od nas, sto znaci da ce ih za jednu generaciju biti duplo vise, a krscani ce postati manjina na kontinentu. Sa svim postovanjem prema njihovoj kulturi, ali Boze moj svatko mora cuvati svoju kulturu i paziti na svoje, to je najnormalnija stvar na svijetu. Probajte vi kod njih naseliti milione krscana, pa oni ne simpatiziraju ni Kurde, a o stavu Arapskoga svijeta da i ne govorimo. Oni cuvaju svoju kulturu tako moramo i mi. Jos kada znas njihove ambicije tijekom povijesti kako su se sirili, posebno na nasim prostorima. Neka hvala, prijatelji kao i prije, ali da svatko bude gazda u svojoj kuci.

DU
Deleted user
12:44 24.11.2016.

turci bi ga se trebali riješiti po kratkom postupku....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije