Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi saziv

HDZ 1990. ulazi u vladu Federacije BIH, postignut dogovor unutar HNS-a BiH

Mostar: Predsjedništvo HNS-a položilo je vijence kod spomen obiljezja poginulim braniteljima prije početka izvanrednog zasjedanja
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
1/3
27.04.2023.
u 16:15

Stranka će u novom sazivu Vlade imati ministra zdravstva, a tu bi ulogu trebao preuzeti dr. Nediljko Rimac, predsjednik Središnjeg odbora HDZ-a 1990., koji je bio i premijer Hercegbosanske županije sa sjedištem u Livnu. HDZ 1990. zajedno s partnerskom strankom Hrvatskim nacionalnim pomakom, koja je također članica HNS-a BiH, ima četiri zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH

Hrvatska demokratska zajednica 1990. prihvatila je biti dio parlamentarne većine te bi trebala imati jednoga ministra u vladi Federacije BiH, što je rezultat dogovora vodećih stranaka unutar Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH kojega predvodi HDZ BiH, objavljeno je u četvrtak. „HDZ 1990. ulazi u vlast u Federaciji BiH svjesni odgovornosti i trenutka u kojemu se nalazi BiH i hrvatski narod“, rekao je predsjednik ove stranke Ilija Cvitanović. U novome sazivu Vlade Federacije BiH ova stranka imat će ministra zdravstva Federacije BiH.

To bi trebao biti dr. Nediljko Rimac, predsjednik Središnjeg odbora HDZ-a 1990., koji je u jednome mandatu bio i premijer Hercegbosanske županije sa sjedištem u Livnu. Ranije je bilo predloženo da ministar zdravstva bude kandidat HDZ-a BiH dr. Milenko Bevanda. Cvitanović dodaje kako je vodstvo HDZ-a 1990. postiglo dogovor s HDZ-om BiH i drugim strankama iz vodstva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koje su podržale imena hrvatskih ministara.

„Ulazimo u ovaj projekt u okviru Hrvatskog narodnog sabora i sva imena ispred Hrvata koji su u Vladi proizvod su dogovora u okviru ove grupacije stranaka“, dodao je Cvitanović. HDZ 1990. zajedno s partnerskom strankom Hrvatskim nacionalnim pomakom, koja je također članica HNS-a BiH, ima četiri zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Njihove su ruke dobile dodatno na važnosti nakon što su probošnjačku osmorku, koja zajedno s HDZ BiH čini vladajuću koaliciju, napustile Stranka za BiH i Narodni  europski savez.

Da bi nova Vlada Federacije BiH bila izabrana potrebno je osigurati potporu 50 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, od 98, koliko ih broji taj dom. Za imenovanje nove vlade potrebno je i pronaći način kako zaobići potpredsjednika Federacije BiH Refika Lendu, koji je dužnosnik najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije. On se protivi imenovanju nove vlade u kojoj ne bi bili ministri iz ove stranke, dok istodobno HDZ BiH i stranke probošnjačke grupacije, koje predvodi SDP BiH, Narod i pravda te Naša stranke, ne žele SDA za koalicijskog partnera.  Očekuje se kako će visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt intervenirati kako bi se deblokirala uspostava nove Vlade Federacije BiH.

VIDEO: Milanović o Srbiji: Fantaziraju o odnosu s Rusijom kojoj je Srbija samo mali privjesak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije