Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijepori

Plenković o Zakonu o jeziku: Neće zadirati u privatnu komunikaciju niti će biti penalizacije

Zagreb:  212. sjednica Vlade RH održana je u NSK
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
27.04.2023.
u 10:11

Želimo da se hrvatski jezik razvija i obogaćuje i da ide u korak s potrebama suvremenog svijeta. Želimo da se, kada je riječ o jeziku, to radi sustavno, uz pomoć struke, kazao je premijer.

Premijer Andrej Plenković dotaknuo se na sjednici Vlade Zakona o hrvatskom jeziku. "Smatramo da je jezik zajedničko nacionalno i nematerijalno dobro o kojem je država dužna skrbiti na sustavan način", kazao je. Dodao je da Zakon neće zadirati u privatnu komunikaciju niti će se ograničavati sloboda književno-umjetničkoga izražaja.

"Da kažem nešto o Zakonu o hrvatskom jeziku. Prošloga tjedna susreli smo se s predstavnicima Matice hrvatske. Oni su pripremili prijedlog i Vlada je to prihvatila. Smatramo da je jezik zajedničko nacionalno i nematerijalno dobro o kojem je država dužna skrbiti na sustavan način. Mi ćemo na temelju ovog prijedloga pripremiti konačni prijedlog Zakona koji ćemo uputiti na savjetovanje, a onda u Sabor. Želimo da se hrvatski jezik razvija i obogaćuje i da ide u korak s potrebama suvremenog svijeta. Želimo da se, kada je riječ o jeziku, to radi sustavno, uz pomoć struke", kazao je.

"S obzirom na to da se u javnom prostoru govori o penalizaciji, želim tu jasno otkloniti, neće biti nikakve penalizacije u Zakonu o hrvatskom jeziku koji se radi. Riječi je o provedbi članka 12. Ustava po kojem je u Hrvatskoj u službenoj uporabi hrvatski standardni jezik i latinično pismo", kazao je.

"Mi smo zemlja koja ima kvalitetno regulirano pitanje Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina. Dapače, smatramo da je donošenje Zakona o hrvatskom jeziku komplementarno s ovim i na preliminarnoj raspravi koju smo vodili na parlamentarnoj većini bila je jasna i podrška naših partnera u koaliciji i predstavnika nacionalnih manjina", dodao je premijer. 

"On neće zadirati u privatnu komunikaciju niti će se ograničavati sloboda književno-umjetničkoga izražaja. Pozivam sve, a osobito  ministricu Obuljen Koržinek i ministra Fuchsa da u javnosti komuniciraju ono što stvarno jest ova inicijativa, a ne da čitamo komentare onih koji nisu ni vidjeli tekst", dodao je. 

Video: Plenković žestoko kritizirao pojedine zastupnike: To je nedopustivo, naročito agresivan pristup prema predsjedniku Sabora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije