Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
154. godišnjica

HAZU uručio nagrade za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća

HAZU
Foto: HAZU
1/2
29.04.2015.
u 21:52

HAZU je danas proslavio 154. godišnjicu osnutka te nagradio znastvenike i umjetnike za najzaslužnija dostignuća u prošloj godini

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) proslavila je danas svoj dan i 154. godišnjicu osnutka. Tim je povodom u palači HAZU održala svečanu sjednicu na kojoj su tradicionalno dodijeljene i Akademijine nagrade za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2014. godinu.

Predsjednik institucije Akademik Zvonko Kusić uručio je diplome dobitnicima nagrada HAZU za 2014. koje je predstavila predsjednica Odbora za nagrade akademkinja Alica Wertheimer-Baletić.

Nagradu za područje književnosti dobio je dr. sc. Luka Bekavac, za knjigu Viljevo (Fraktura, Zagreb, 2013.) koja je, podsjetimo, dobila i nagradu Europske unije za književnost.

U području društvenih znanosti nagrađen je dr. sc. Krešimir Kužić za knjigu "Hrvatska obala u putopisima njemačkih hodočasnika XIV-XVII st." (Književni krug, Split, 2013.) dok su za područje prirodnih znanosti i matematike dodijeljene dvije nagrade. One su pripale prof. dr. sc. Vladislavu Tomišiću za izuzetne znanstvene rezultate vezane uz razvoj novih receptora aniona, kationa i neutralnih vrsta te fizikalno-kemijsko istraživanje odgovarajućih reakcija kompleksiranja, s naglaskom na utjecaj otapala, odnosno solvatacije na ravnoteže proučavanih procesa i prof. dr. sc. Toniju Nikoliću za objavljivanje izuzetno vrijednog dvovolumnog djela "Sistematska botanika – raznolikost i evolucija biljnog svijeta" (Alfa d.d., Zagreb, 2013.).

Za područje medicinskih znanosti nagradu je dobio prof. dr. sc. Marijan Klarica, za znanstveni doprinos izuzetnog značenja objavljen u dva originalna znanstvena rada koji temeljito nadopunjuju i zaokružuju novi koncept fiziologije i patofiziologije likvora i intrakranijskog tlaka.

Akademski slikar/kipar Šime Perić nagrađen je u području likovnih umjetnosti za retrospektivnu izložbu njegovih radova koja je priređena tijekom posljednje dvije godine u Zagrebu i Splitu. Prof. dr. sc. Ivani Tomić Ferić uručena je nagrada u području glazbene umjetnosti za knjigu ''Julije Bajamonti: Glazbeni rječnik'' (Hrvatsko muzikološko društvo, Zagreb, 2013.) dok je prof. dr. sc. Šime Malenica, za ostvareno djelo na području razvoja hidroelastičnosti brodskih konstrukcija pod nazivom Suvremene metode za hidroelastičnu analizu i projektiranje konstrukcije ultra velikih brodova, a posebno za vrlo vrijedne radove objavljene u uglednim međunarodnim publikacijama u posljednjih pet godina, koji čine jednu cjelinu nagrađen u području tehničkih znanosti.

Instituciji se u ime nagrađenih zahvalio prof. dr. sc. Marijan Klarica koji je istaknuo da su znanost i umjetnost univerzalne stečevine cijelog čovječanstva, a znanstvenici i umjetnici građani globalnog svijeta.

Akademik Kusić održao je govor u kojem se podsjetio osnutka Akademije 1861. godine te se osvrnuo na proteklu godinu u kojoj je HAZU organizirala ukupno 350 događanja posvećenih svim društvenim područjima i izdala 174 knjiga i časopisa. Govoreći o aktivnosti u ovoj godini, kazao je da je naglasak stavljen na međunarodnu suradnju i na mlade.

- Na Dan Akademije se obično osvrćemo na naše osnivače i govorimo o radu koji je prethodio, a to je prošla godina koja je bila jedna od najaktivnijih u povijesti Akademije. Ovdje je ljetopis s 1147 stranica u kojima je opisano djelovanje Akademije lani. Usprkos smanjenim financijskim sredstvima Akademija je imala ukupno 350 događanja, 108 simpozija, okruglih stolova, nekih i međunarodnih, 63 predavanja. Zatim, Akademija je lani izdala 174 edicije, a 58 knjiga su akademici tiskali izvan Akademije, to se često u javnosti ne percipira kao rad Akademije - napomenuo je Akademik Kusić.

Uz članove Akademije, svečanosti su prisustvovali potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner kao izaslanik predsjednika Sabora Josipa Leke, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, ministar kulture Berislav Šipuš, načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske general pukovnik Drago Lovrić, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, doajen diplomatskog zbora apostolski nuncij mons. Alessandro D'Errico, zamjenica gradonačelnika Grad Zagreba Vesna Kusin te ostali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, vjerskih zajednica, veleposlanici,rektori hrvatskih sveučilišta, dekani fakulteta, ravnatelji kulturnih i znanstvenih institucija kao i druge osobe iz političkog, kulturnog, znanstvenog, gospodarskog i javnog života.

Svečanost je uveličana prigodnim glazbenim programom Gudačkog kvarteta Porin koji je izveo Koncertantni kvartet op. 1 u F-duru Ivana Mane Jarnovića.

>>Međunarodni znanstveni simpozij o revolucionarnim pomacima u liječenju mrene

>>Obilježena 100. godišnjica rođenja Ivana Supeka

Komentara 4

HE
hellen3353
22:30 29.04.2015.

Ja cestitam vama!

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
23:21 29.04.2015.

Čudi me kako nema onog dojučerašnjeg uvaženog kant autora među zaslužnim umjetničkim drp dostignućima, onog šta je kupio sam sebi svoja dva cd-a u poljskoj a prikazo ih kao veliku potražnju na eu tržištu, vjerujte mi da je pobjedio naa izborima bio bi u prvom planu, častili bi ga ovi krpalji iz haz-u samo tako, malo pre gadljivo....

Avatar comparator
comparator
09:06 30.04.2015.

Kad će se HAZU ograditi od SDP ove ekstremne politike razdora i pokrenuti svoje znanje u stvaranje dobiti za dobro svih građana umjesto desetljetne šutnje ? Ili je možda HAZU samo skup izhlapljenih mozgova ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije