Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA SITUACIJE U AFGANISTANU

Hassan Haidar Diab: Talibani su ohrabreni činjenicom što su se Amerikanci nakon 20 godina povukli

Foto: Večernji TV
1/2
18.08.2021.
u 15:28

Smatra kako će talibani formirati vladu te navodi kako se već sada u Afganistanu događaju strahote

Reporter Večernjeg lista Hassan Haidar Diab analizirao je u emisiji Večernjeg TV-a situaciju u Afganistanu. S novinarkom Petrom Maretić Žonjom razgovarao je o brzom preuzimanju vlasti, američkom povlačenju te otkrio što očekuje kako će se talibani odnositi prema ženama. 

- Ja sam znao da će se talibani vratiti na vlast. Čak sam 2017. godine, kad je Trump najavio povlačenje, rekao da je to korak prema povratku talibana, kazao je te naveo kako nitko nije očekivao takvu brzinu preuzimanja. Smatra kako se afganistanska vojska nije borila jer su znali da će doći do krvoprolića. 

- Ja se ne slažem, kao što kaže Biden, da su se trebali boriti, ustvrdio je dodajući kako se očekivali da barem u Kabul, glavni grad sa šest milijuna ljudi, neće samo ušetati. 

Predsjednik Ašraf Gani je, kako navodi, prije ulaska u Kabul naredio vojsci da ne puca. Umjesto toga, trebali su se voditi pregovori. 

- Međutim, u međuvremenu je skupljao novac u kofere, stavio u helikopter i pobjegao. Ljudi u Kabulu su ostali šokirani, kazao je te opisao kako mu je jedan novinar rekao da su talibani u nedjelju ujutro ušetali u Kabul noseći natikače i puške. 

- Vojska od 300 tisuća vojnika dozvolila je talibanima koji su osvojili Kabul da ušetaju. To je nedopustivo, tvrdi. - Talibani su ohrabreni činjenicom što su se Amerikanci nakon 20 godina povukli, dodaje navodeći kako je to velika sramota za SAD. 

- Ovo ponižavajuće povlačenje, tako je Bin Laden htio poniziti SAD, kazao je dodajući kako mu je analitičar iz Afganistana rekao kako bi Bin Laden, da je živ, zbog trenutne situacije bio najsretnija osoba na svijetu. 

- 20 godina govoriš da se boriš protiv terorizma. Odeš i opet teroristi dolaze na vlast. Nevjerojatno je da su rekli kako su talibani obećali da neće dati da Al Qaeda i ISIL djeluju s njima. Tko je pomagao talibanima cijelo vrijeme? Imamo 10 tisuća boraca ISIL-a i pet tisuća boraca Al Qaede, oni njeguju iste ideologije, navodi. 

Smatra kako će talibani formirati vladu te navodi kako se već sada u Afganistanu događaju strahote.

- Silovanja, osvete, a još nisu ni zauzeli. Kabul je pod povećalom, ali što je s ostalim krajevima. Tamo se događaju strahote, navodi. 

S obzirom na najave talibana, ne smatra da će se nešto promijeniti vezano za prava žena. 

- Talibani su ostali isti. Njihova zastava, ideologija, svjetonazori... Da govore o tradicionalnom islamu, rekao bi okej, da će žene imati više slobode. Čim kažu pod šerijatskim okvirom, prava žena se neće ništa promijeniti. Isto će biti kao prije, možda i više, smatra.

Navodi kako su talibani dobili legitimitet te kako je to tragično. - Međunarodna zajednica će s njima pregovarati, smatra dodajući kako je sramotno dati ubojicama i teroristima legitimitet. Afganistan, kaže, ima stratešku važnost i bogatstvo rudnika. Zbog tog su položaja Amerikanci mogli špijunirati Iran, Rusiju i Kinu. Iako su povlačenjem smatrali da će izbiti građanski rat i destabilizirati okolne zemlje, to se, navodi Hassan Haidar Diab, nije dogodilo.

- Rusi, Kinezi i Iranci su pregovarali i ishodili dogovor s talibanima. Danas njihove veleposlanike čuvaju talibani, njihove zastave se vijore, američka ne, navodi. 

Talibani su podijeljeni na nekoliko frakcija, kaže te pojašnjava kako su oni najradikalniji pod utjecajem Saudijske Arabije, dok su umjereni pod utjecajem Katara. 

- Doći će do raskola unutar talibana. U ovom momentu najvažnije im je da dobiju oružje i novac, navodi te tvrdi kako je budućnost još uvijek nepoznanica. 

Migrantski val

Do migrantskog vala, smatra, sigurno će doći. 

- Mnogi pokušavaju pobjeći. Europa mora postati utočište, kaže te se osvrće na trenutni položaj Hrvatske. 

- Hrvati su bili tamo prihvaćeni, pomagali su, nije to nama nikakav dug. Ljudski ih je primiti, ali pitanje je žele li oni ostati u Hrvatskoj. Val će biti prije jeseni, ne znam hoće li biti u mjeri kao 2015. godine, ali bit će veliki val, zaključuje. 

Komentara 16

Avatar TvojUjko
TvojUjko
15:50 18.08.2021.

Ovi muslimani kao da su dosli s drugog planeta

HA
Hanok
15:42 18.08.2021.

Ajde Diab, da su ostali 100 godina opet bi rekli da su Ameri izgubili. 20 godina je 10 previše. Nakon što su prosvirali bin ladena 2010 trebali su otići, Trump je shvatio da nema smisla kad ovi nemaju volje i Biden je to samo završio.

ZJ
Zjako
16:03 18.08.2021.

Zato muški bježe ostavljaju žene i dijecu Europa puna našaranih polugolih drogiranih žena koje su za njih idealne. Bez morala lake ženske koje budu rađale i samohrano odgajale njihovu dijecu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije