Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda

Haški sud: Stanišić i Simatović oslobođeni za zločine u RH i BiH

Stanišić Simatović (1)
Reuters/PIXSELL
Autori: mf/VLM, i.kri/VLM
30.05.2013.
u 10:21

Ovu dvojicu 62-godišnjaka, vjernih Miloševićevih poslušnika, optužnica tereti za progon, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila

Haaški sud oslobodio je bivšeg šefa Službe državne sigurnosti Srbije Jovicu Stanišića i njegova pomoćnika Franka Simatovića-Frenkija, optužene za ratne zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i BiH, 1991-1995.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Alphons Orie pročitao je zaključak optužnice. "Jovice Stanišiću, niste krivi i Vijeće vas oslobađa po svim točkama po kojima vas tereti optužnica", rekao je sudac Orie.

"Franko Simatoviću, niste krivi i Vijeće vas oslobađa po svim točkama po kojima vas tereti optužnica", rekao je sudac Orie. Stanišić i Simatović odmah će biti pušteni na slobodu.

Na stranicama Haškog suda objašnjeno je kako je većina sudskog Vijeća, s izdvojenim mišljenjem sutkinje Michele Picard, svih optužbi oslobodilo bivšeg načelnika Službe državne sigurnosti (DB) MUP-a Srbije Jovicu Stanišića te bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije DB-a Franka Simatovića koji su bili optuženi da su zapovijedali, organizirali, opremali, trenirali, naoružavali i financirali jedinice srpske državne sigurnosti koje su ubijale, mučile, deportirale i nasilno premještale civile koji nisu bili Srbi iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u razdoblju od 1991. do 1995. godine.

Zločini su počinjeni, ali Simatović i Stanišić za njih nisu odgovorni

Bili su optuženi da su sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu koji je imao za cilj trajno iseljavanje većine ljudi koji nisu bili Srbi s većeg dijela tzv. SAO Krajine i SAO Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema u Hrvatskoj te iz općina Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most, Zvornik i Trnovo u BiH. Stanišić i Simatović bili su optuženi i da su planirali, naređivali i na druge načine pomagali zločine koje su napravile srpske specijalne postrojbe i da ti zločini predstavljaju progon kao zločin protiv čovječnosti.

"Međutim, Vijeće je utvrdilo da Stanišić i Simatović ne mogu biti krivično odgovorni za te zločine. Nakon analize dokaza, većina članova Vijeća, uz protivno mišljenje sutkinje Picard, nije moglo utvrditi da su optuženi posjedovali namjeru da se ostvari zajednički zločinački cilj udruženog zločinačkog pothvata. Vijeće je također zaključilo da nije dokazano izvan razumne sumnje da su Stanišić ili Simatović planirali ili naredili te zločine.

U vezi s navodima o pomaganju i podržavanju, većina članova Vijeća je utvrdila, uz protivno mišljenje sutkinje Picard, da u prilikama kada su dvojica optuženih pružala podršku specijalnim jedinicama, ta podrška nije bila konkretno usmjerena prema počinjenju tih zločina", stoji u objašnjenju presuda na stranicama Haaškog suda.

Sažetak presude Stanišiću i Simatoviću pročitajte OVDJE

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je oslobađajuća presuda Simatoviću i Stanišiću od velike važnosti za Srbiju. "Ovakva presuda od velikog je značenja za Srbiju. Vlada Srbije zalagala se za pravedna suđenja pred Haškim sudom, jer je to jedini način da se utvrdi istina o zločinima i steknu uvjeti za pomirenje i osiguravanje trajnog mira i stabilnosti u regiji", navodi se u izjavi Ivice Dačića, piše B92.

 

Haaški sud danas će izreći presudu bivšem šefu Službe državne
sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku
Simatoviću-Frenkiju  optuženima za ratne zločine nad nesrpskim civilima u
Hrvatskoj i BiH, 1991-1995. Ovu dvojicu 62-godišnjaka, vjernih
Miloševićevih poslušnika, optužnica tereti za progon, ubojstva, deportacije
i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila i ta su kaznena
djela u optužnici  kvalificirana kao zločini protiv čovječnosti i kršenje
zakona i običaja ratovanja. Tužiteljstvo je u završnoj riječi u siječnju,
za obojicu zatražili kaznu doživotnog zatvora. Na početku suđenja, obojica
optuženih koji su u haaškom pritvoru od 2003., izjasnila su se kako nisu
krivi

>> Tužiteljstvo traži doživotni zatvor za Stanišića i Simatovića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije