Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sirijski grad

Hama, grad u kojemu se svakih nekoliko godina dogodi masakr

Hama, sirijski grad (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/4
12.11.2011.
u 16:00

Gradonačelnik Hame, doktor Anas A. Naem kazao je da je grad potpuno pod kontrolom sirijskih snaga sigurnosti, ali da oko grada ima puno naoružanih skupina koje teroriziraju ljude.

Najžešći i najkrvaviji sukobi između sirijske vojske i pobunjenika vodili su se u gradu Hami, 200 km sjeverno od Damaska. Iako je sirijska vojska nakon žestokih borbi i velikih gubitaka uspjela protjerati islamiste iz grada, oni se još uvijek nalaze u predgrađima. Kad padne mrak izlaze i sukobljavaju se sa sirijskom vojskom.

Reporter Večernjeg lista jedini je novinar koji je posjetio Hamu. Odlazak u taj grad bilo je igranje ruskog ruleta, jer put do Hame je opasan, a treba proći i kroz Resten i Homs u kojima se vode žestoke borbe. Naoružani pobunjenici često izlaze na autocestu, pucaju na automobile i otimaju ljude.

Ubijali dok su vladali

Uz pratnju dvaju vozila i desetak naoružanih vojnika krenuli smo iz Damaska prema Hami. Zapovjednik pratnje uputio nas je što nam je činiti dođe li do pucnjave.

– Odmah iziđite iz automobila, lezite na pod i ne mičite se. Nema stajanja, ponesite vode i sendviče jer nigdje nećemo navraćati!

Krenuli smo. Iako je to jedna od najvažnijih prometnica u zemlji, automobili su jako rijetki. Prvi susret s vojskom imali smo desetak kilometara od Restena, 100 km sjeverno od Damaska. Nama je to bio znak da smo ušli u zonu apokalipse. Tada je zapovjednik pratnje javio vozaču da stisne po gasu usprkos tome što je padala jaka kiša i vidljivost bila slaba. Put do Hame trajao je oko četiri sata, a za mene je to bila prava vječnost.

Dva kilometra prije Hame pratnja je zamijenila vojni automobil civilnim. Iako se na prvi pogled stekne dojam da je sve u redu, ulazeći dublje u grad osjeća se strah i napetost na svakom koraku. Vojska je po cijelome gradu napravila bunkere i punktove. Gotovo je nemoguće naći osobu koja je raspoložena za razgovor. Svi su u strahu jer svaka osoba koja je javno dala podršku režimu bila je likvidirana. Tih nekoliko sati koje smo proveli u gradu rijetke žene na koje smo naišli nosile su burke. Za razliku od Damaska, ovdje se provodi šerijatski zakon.

Osim većinskih muslimana sunita, ovdje živi i oko 250 tisuća kršćana koji žive u strahu. Dok su naoružani islamisti kontrolirali grad puno je njih ubijeno na najokrutniji način.

– Sve ću vam ispričati, ali nemojte me slikati – rekla nam je Nevin, kršćanka kojoj su islamisti ubili oca i brata.

– Bili su u Damasku i na povratku su naletjeli na točku na kojoj su stajali naoružani islamisti. Moj je otac inače bio poštar i kad su izišli iz auta odrubili su mu glavu jer su ga smatrali nevjernikom – govori Nevin.

– Brata su oteli i nakon nekoliko dana našli smo njegovo tijelo zaklano i bačeno u rijeku Asi. Ne izlazimo iz kuća jer kad padne mrak Hama postaje grad duhova – govori Nevin i gleda oko sebe da je netko ne bi čuo.

– Ima ovdje puno doušnika i svaku osobu koja govori protiv njih noć proguta. Kao vampiri željni krvi, izlaze kad padne mrak, ubijaju i kolju ljude – kazala je Nevin.

Jedina osoba koja je imala hrabrosti stati i govoriti pred našim objektivom je 28-godišnji Osama Ali.

– Nikada neću izbrisati 30. srpnja kada su mi ubili oca – govori Osama koji svaki dan dolazi na most iznad rijeke Asi s nadom da će naći njegovo tijelo.

– Tog kobnog dana naoružana skupina napala je policijsku postaju i nakon četiri sata teške borbe ubili su svih 17 pripadnika snaga sigurnosti koji su se tada nalazili u postaji. Tada su sva tijela policajaca kamionom prevezli do mosta i njihova tijela bačena su u rijeku. Tijelo mog oca nismo pronašli – kaže Osama Ali.

U razgovoru za Večernji list gradonačelnik Hame, doktor Anas A. Naem, koji je na tu funkciju postavljen nakon što su izbili nemiri, kazao je da je grad potpuno pod kontrolom sirijskih snaga sigurnosti, ali da oko grada ima puno naoružanih skupina koje teroriziraju ljude. Gradonačelnika smo upitali odakle toliko naoružanje, jer Sirija je poznata kao policijska država

– Naoružanje i borci koji žele od Sirije stvoriti talibansku državu dolaze iz Libanona, Turske, Iraka i Jordana. Ima ovdje i Arapa i ratnih veterana iz Afganistana, BiH i Čečenije. Njihov vojni vođa nakon završetka rata u BiH otišao je u Afganistan, a nakon pada talibana ilegalno je ušao u Siriju te počeo organizirati naoružane islamističke skupine. Naime, kad su s razlogom počele demonstracije poštenih ljudi koji su tražili reforme i borbu protiv korupcije i kriminala, oni su iskoristili priliku da oružjem pokušaju rušiti vlast kao što se dogodilo u Libiji. Ali, Sirija nije Libija.

– Ali, na početku demonstracija snage sigurnosti pucale su i ubijale demonstrante.

Erdogan okrenuo leđa

– I predsjednik Bashar al-Assad rekao je da su se dogodile pogreške na početku i tim ljudima i vojnicima koji su pucali i ubijali civile bit će suđeno. Ali, sada je naša borba usmjerena isključivo protiv terorista i radikalnih muslimana koji neistomišljenike smatraju nevjernicima. Mi ne želimo da Sirija postane uporište radikalnog islama.

– Jeste li razočarani politikom Turske prema Siriji? – pitali smo Anasa.

– Naravno, Turska nam je zabila nož u leđa, nismo očekivali takav stav. Posebno ne od Erdogana kojem je predsjednik Assad pomogao kad mu je bilo najteže. Svijet će imati velikih problema s Erdoganom jer se on prikazuje kao umjereni musliman, a istodobno podržava radikalni islam – istaknuo je gradonačelnik Anas.

– Koliko je točno da je ovdje ušlo 10.000 vojnika nove sirijske vojske?

– To je dio medijske kampanje koju, uz turske medije, provodi Al Jazeera i Al Arabiya. Oni su već na početku nemira u Siriji počeli lažno prikazivati pravo stanje. Ali, Sirija je stabilna država a režim jak – rekao je Anas.

Prva detonacija popraćena s nekoliko rafala iz automatskog oružja koja se čula sa zalaskom sunca za nas je bila znak da moramo napustiti Hamu, koja u tom trenutku postaje grad duhova.

Ključne riječi

Komentara 84

OB
-obrisani-
16:12 12.11.2011.

Jeste li razočarani politikom Turske prema Siriji? – pitali smo Anasa. – Naravno, Turska nam je zabila nož u leđa, nismo očekivali takav stav. Posebno ne od Erdogana kojem je predsjednik Assad pomogao kad mu je bilo najteže. Svijet ćee imati velikih problema s Erdoganom jer se on prikazuje kao umjereni musliman, a istodobno podržava radikalni islam – istaknuo je gradonačelnik Anas. ------------------------- Ovaj članak nažalost samo potvrđuje da moja židovska braća podržavaju radikalne islamiste samo radi toga jer je Assad pripadnik šiijta bliskih Iranu,a onda vrijedi da je i neprijatelj prijatelj,ako je saveznik u borbi protiv drugog neprijatelja. Erdogan je okrenuo leđa Assadu jer podržava radikalne sunitske islamiste, tako da je to vrlo složena situacija.Pogledate li dalje zaoštravanje Erdogana prema Izraelu,onda je jasno da je Erdogan baš to što tvrdi gradonačelnik Assad. Bit će interesantno vidjeti otkud pobunjenicima oružje u tolikoj količini.

OB
-obrisani-
16:13 12.11.2011.

pardončić,gradonačelnik Anas.

EL
ElCapitan
01:16 13.11.2011.

sto se ceka??? idemo sa krscanskom krizarima i rijesit se muslimana i zidova u isto vrijeme...samo sto se nama jaja za zapocet,,,steta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije