Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaklada “Hrvatska za djecu” i akcija za maturante bez roditeljske skrbi

Haljine i odijela najboljih kreatora za maturante poručuju: 'Važni ste nam'

Zagreb: Akcija Večernjeg lista - maturalne haljine i odijelo za djecu bez roditeljske skrbi
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/6
09.04.2022.
u 23:13

Maja, David i Gabriela prenijeli su nam dio uzbuđenja 26 maturanata koje ćemo vidjeti na velikoj modnoj reviji, 13. travnja u Westinu

Maturanti u cijeloj Hrvatskoj već strepe od mature, a još i više raduju se svojim maturalnim večerama.

Modni planovi tu nipošto nisu nevažni. Ali nemaju svi obitelji koje mogu ispuniti njihove želje. Za njih na scenu stupa Zaklada “Hrvatska za djecu” koja četvrtu godinu zaredom mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi omogućuje da na maturalnim večerima zablistaju baš kao i njihovi vršnjaci.

U akciju su uključeni najbolji hrvatski modni kreatori te modne kuće Varteks i Borovo. Varteks poklanja odijela za sve mladiće, a Borovo svu obuću. Kako to izgleda, javnost će vidjeti 13. travnja na velikoj modnoj reviji u zagrebačkom hotelu Westin, gdje će maturanti biti manekeni. A koliko je veliko njihovo uzbuđenje, najbolje svjedoče priče troje maturanata s kojima smo razgovarali.

Namjera je: “Biti najljepši”

David je maturant I. Tehničke škole Nikola Tesla. Živi u domu u Zagrebu, pohađa sve moguće tečajeve i edukacije iz IT područja, pasionirano prati nogomet i jedva čeka da završi autoškolu koju pohađa:

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

– Moj razred ima maturalnu večeru u Globusu. Tamo smo s još tri škole i siguran sam da će biti odlično – kaže 18-godišnjak koji nas je oduševio dok je u Varteksu, uz predanu pomoć stručnjaka u trgovini na Trgu bana J. Jelačića, isprobavao odijelo. Uz osmijeh kaže da mu je namjera “biti najljepši na modnoj reviji”, a što smo mu obećali provjeriti na licu mjesta. Ambiciozne planove ima i za budućnost: – Nakon škole plan je završiti tehnički fakultet, najvjerojatnije Tehničko veleučilište Zagreb, područje programiranja i megatronike ili robotike.

Gabriela je najmlađa među maturantima s kojima smo razgovarali, a s njom smo bili u Borovu gdje je tražila odgovarajuće cipele za bajkovitu haljinu. Ova mlada djevojka, koja živi u SOS Dječjem selu, prvo nam je rekla:

– Željela bih zahvaliti Zakladi koja nam je ovo omogućila, a najveće hvala kreatorici Ivani Jurić na mojoj prelijepoj haljini. U njoj se osjećam kao princeza.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Gabriela ima 17 godina i završava Prehrambeno-tehničku školu u Zagrebu. Priča kako joj je žao srednjoškolskih dana koje je pokvarila pandemija koronavirusa:

– U školi je bilo dobro, ali zadesili su nas štrajkovi, korona, potresi... Pola vremena smo bili na online nastavi – govori i dodaje kako njezin razred ima maturalnu večeru 8. lipnja u Hotelu Antunović.

Tamo će se od škole oprostiti četiri razreda, pripreme su već zahuktale, svi su jako uzbuđeni, a sve je već dogovoreno i s DJ-em. Gabriela je prije nego što je otišla kod modne dizajnerice Ivane Jurić pogledala njezine modele na Instagramu i već na prvi pogled svidjela joj se haljina koja je sada njezina. Haljinu su samo malo prilagodili njezinim mjerama, a najvažnije je, kaže Gabriela, “da ima šljokice i da sjaji”. U tim sjajnim bojama ova lijepa djevojka vidi i svoju budućnost. Želi upisati kozmetički tečaj i jednog dana otvoriti svoj salon.

Maja ima 18 godina, živi kod udomiteljske obitelji i maturantica je kozmetičkog smjera u Gospodarstvenoj školi u Čakovcu. Njezin razred maturalnu večer ima 16. lipnja, a uzbuđenje se već čuje u njezinu glasu:

– Nisam mogla vjerovati kada sam prvi put ušla kod Skoke, da sam baš ja dobila njegovu haljinu. Bila sam toliko uzbuđena i sretna.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

I ona već ima gotove planove za budućnost. Nakon mature ide preko Erasmusa na godinu dana u Ljubljanu, na praksu za kozmetičarku, a sve kako bi nakon toga našla što bolji posao u struci. Kaže da su joj specijalnost masaže i jedva čeka da se zaposli. Ona uz školu trenira borilačke vještine, svira kahon, sudjeluje na Lidranu, pleše folklor. Njezina najveća ljubav je glazba, pohađa satove pjevanja u glazbenoj školi i sanja nastup u nekom talent showu.

Kreator sretan ko kuća

Za snove djece poput Maje, Davida i Gabriele brine Zaklada “Hrvatska za djecu”, a upraviteljica Renata Gubić objašnjava:

– Ovo je četvrta godina da provodimo akciju i sretna sam da nas ni korona nije zaustavila. Prve smo godine imali reviju u Westinu, druge virtualnu, lani smo reviju održali na otvorenom, a ove godine ponovno pripremamo pravu modnu pistu. Veselimo se tom šušuru, a vesele se i naši maturanti, kojima je to i generalna proba za njihove maturalne večeri. Renata Gubić objašnjava kako Zaklada provodi brojne aktivnosti kojima zadovoljava egzistencijalne, zdravstvene i slične potrebe djece bez roditeljske srbi, ali ovom akcijom “pucaju” na njihove emotivne potrebe:

– Mislimo da je njihov osjećaj sreće i zadovoljstva, uključivosti, ravnopravnosti i nediskriminiranosti jako važan. Sama činjenica da ćemo im jedan dan učiniti sretnim i drukčijim, da će ga pamtiti zauvijek, nama puno znači. Zato smo mobilizirali modne dizajnere koji od srca daruju i svoje najbolje modele, ali i vizažiste, frizere... Upraviteljica zaklade kaže da je do sada kroz akciju prošlo više od 150 maturanata, a ove ih je godine 26 – 16 djevojaka i 10 mladića:

– Kontaktirali smo sve institucije u Hrvatskoj koje se brinu o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi i svi su nam poslali svoje maturante koji žele sudjelovati. Imali smo na koncu više dizajnera od maturanata, pa smo se obratili i Forumu za kvalitetno udomljavanje i oni su nam iz svoje baze podataka preporučili dvije maturantice.

Poznati modni dizajner Ivica Skoko od početka je dio akcije:

– Maji sam prepustio da iz cijelog dućana izabere ono što joj se najviše sviđa. Rekla je da želi nešto bajkovito, a ova crvena je bila ljubav na prvi pogled. Najvažnije je da se haljina njoj sviđa, ja sretan ko kuća! – kaže Skoko. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije