Naslovnica Vijesti Hrvatska

HAC će gradovima i općinama morati platiti 150 milijuna kuna zbog autoceste A1?

Općina Lovinac dobila je sudski spor ‘težak’ 19,4 milijuna kuna, a to je sad potvrdio i Ustavni sud
07. svibnja 2018. u 08:29 4 komentara 6594 prikaza
dalmatina dionica vrgorac ploče
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Ustavni sud odbio je nedavno tužbu Hrvatskih autocesta na presudu Visokog upravnog suda prema kojoj utvrđenje obveze plaćanja naplata komunalnog doprinosa ne zastarijeva.

Policija na autocesti Testirano 2000 kilometara Sigurnost na hrvatskim autocestama za čvrstu četvorku

Visoki upravni sud je takvu odluku donio 2015. u slučaju spora HAC-a i Općine Lovinac koja je ovrhama od 2009. do 2012. uspjela naplatiti ukupno 19,4 milijuna kuna komunalnih doprinosa za autocestu A1 sagrađenu na njezinu teritoriju još 2003.

Gradili spojne ceste

Upravni sud u Rijeci je u prvostupanjskoj presudi zaključio da je u tom slučaju nastupila zastara, no Visoki upravni sud odlučio je suprotno. A cijeli spor oko komunalnih doprinosa za gradnju autocesta nastao je 2006. kad je Ministarstvo graditeljstva donijelo Pavilnik o utvrđivanju načina naplate komunalnog doprinosa. Dotad Pravilnikom nije bio propisan način izračuna komunalnog doprinosa za autoceste i stoga u HAC-u smatraju da do tada i nije imao obvezu plaćanja tog doprinosa. U toj tvrtki kažu da su se s jedinicama lokalne samouprave na čijem teritoriju su gradili autoceste dogovarali kako će rješiti pitanje komunalnih doprinosa. A to bi, objašnjavaju, bilo pomoću određenih radova, pa bi HAC tako općinama i gradovima sagradio spojne ceste, vodovode ili premještao dalekovode...

S obzirom na to da je Pravilnik stupio na snagu 2006., HAC-ovi sporovi oko plaćanja doprinosa odnose se uglavnom na Dalmatinu odnosno na njezin dio od Bosiljeva do Splita koji je sagrađen prije te godine. Tako su osim Lovinca, HAC na ime komunalnog doprinosa ovršili još i Općina Perušić za 4,3 milijuna kuna te Grad Gospić za 6,6 milijuna kuna. HAC je bio obvezan plaćati komunalne doprinose sve do 2011. kad je novim Zakonom o cestama propisano da se za građenje autoceste ne mora plaćati ta naknada. Ukupno je za svoje autoceste ta tvrtka platila 163,9 milijuna kuna na ime komunalnog doprinosa, najviše na Dalmatini – 95,1 milijun kuna.

No HAC-u nakon presude Visokog upravnog suda i odbijene ustavne tužbe u slučaju Općine Lovinac sad prijete novi zahtjevi za naplatu komunalnih doprinosa, a prema nekim procjenama radi se iznosu većem od 150 milijuna kuna. Visoki upravni sud, a što je potvrdio i Ustavni sud, zaključio je da Zakon o komunalnom gospodarstvu ne propisuje rok u kojem bi se morala utvrditi obveza plaćanja komunalnog doprinosa. Pri tome nije uvažio obrazloženje iz prvostupanjske presude riječkog Upravnog suda da su komunalni doprinosi javna davanja i da se na njih odnose odredbe Općeg poreznog zakona o zastari. Visoki upravni i Ustavni sud smatraju da se te odredbe Općeg poreznog zakona ne primjenjuju u odnosu na postupak utvrđivanja obveza i da se u odnosu na zastaru izvršenja obveze komunalnog doprinosa primjenjuju odredbe Zakona o općem upravnom postupku.

Retroaktivna primjena

Pritom nisu uvažili argument HAC-a da se Općina Lovinac rektroaktivno pozvala na propise koji su bili na snazi u vrijeme donošenja rješenja, a ne na one koji su bili na snazi u vrijeme pokretanja postupka za ishođenje građevinske dozvole i da se pri tome zanemaruje važeći Zakon o cestama koji propisuje da se ne plaća komunalni doprinos u slučaju gradnje javnih cesta.

HAC još bije pravnu bitku protiv Općine Lovinac na Vrhovnom sudu, na kojem je Državno odvjetništvo RH, koje zastupa HAC odnosno državu u tom slučaju, podnijelo zahtjev za izvanredno preispitivanje zakonitosti pravomoćne presude u sporu HAC – Općina Lovinac. S druge strane, Grad Gospić izgubio je spor i na Visokom upravnom i na Ustavnom sudu. Naime, Ministarstvo graditeljstva poništilo je rješenje Grada Gospića o naplati 6,6 milijuna kuna za komunalni doprinos. Na to je Gospić podnio upravnu tužbu, koju je izgubio, ali zbog proceduralnih razloga, a Ustavni je sud zbog istih razloga odbacio ustavnu tužbu. HAC je podnio zahtjev za povrat ovršenih 6,6 mil. kuna od Gospića, a u toj tvrtki kažu da postupak još nije pravomoćno okončan.

Stigle četiri ponude Cestarinu ćemo plaćati bez zaustavljanja ENC-om ili putem satelita Racionalizacija poslovanja cestarskih tvrtki znači manje operativne troškove održavanja cesta za određenu razinu usluge od najmanje 30 posto do kraja 2021., kad se predviđa da će završiti restrukturiranje Autoceste Svi krediti bit će otplaćeni za 15 godina Bivši blagajnik HAC-a iznio detalje Bivši blagajnik HAC-a otkrio kako se krao novac na naplatnim postajama
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Vito:

  odredbe Općeg poreznog zakona na zastaru izvršenja obveze -- plaćanja poreza ??? ___ U ime Oca, Sina i Duha Svetog, zar se u Hrvatskoj i dalje ne mora plaćati porez??? __ Znači li to da kad se učlaniš u pljačkašku ... prikaži još! organicatiju koja je pred sudom osuđena za pljačku Hrvatske nisi obvezan plaćati porez??? __ Poznato je da se po Hrvatskoj i dalje slobodno šeću ratni profiteri i zagađuju okoliš bez kažnjavanja. __ No, dok su na vlasti bili sadašnji oporbenjaci, govorilo se da će ukinuti zastaru obveze za neplaćanje poreza __ Kako su uspjeli pljačkaši pored toliko novinara pratitelja izbjeći ukidanje obveze NE PLAĆANJA poreza???

 • Vito:

  Pritom nisu uvažili... ::: Sudi li se u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske??? __ Ako je suđenje u Hrvatskoj, onda moraju primjenjivati hrvatski zakon o jeziku __ Znači: Pritom nisu prihvatili ... , priznali ... važu u srbiji --- U Hrvatskoj ... prikaži još! vrednujemo, priznajemo, prihvaćamo __ Kad će napokon u Hrvatskoj Hrvati i Hrvatice početi pisati i govoriti hrvatskim službenim govorom u službenim i javnim mjestima i medijima???

 • Avatar kokodrilo
  kokodrilo:

  I bilo je za ocekivati da ce se pesi poceti uzajamno gristi kad ponestane gratis hrane u drzavnim jaslama.