Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO Dijelovi iskaza ravnatelja KB-a za obranu generala Praljka

Haaški suci čut će priču o 'europskim humanitarcima'

13.12.2008.
u 23:01

Jedno od najzanimljivijih iskaza u obrani generala Slobodana Praljka, kojem se sudi u predmetu “Prlić i ostali” sa još petoricom Hrvata, a koje je dostavljeno haškom tribunalu je i ono ravnatelja KB-a Mostar Ante Kvesića. Obrana generala Praljaka sredinom sljedeće godine trebala bi početi sa izvođenjem dokaza obrane a vrlo je vjerojatno da će upravo ravnatelj mostarske ratne bolnice biti jedan od njegovih brojnih svjedoka.

Protokol bolnice
Izuzev što je Kvesić u svom svjedočenju, govorio o zbivanjima u KB od listopada 1992. do 1993. godine, odvjetnicima obrane dostavljen je i protokol bolnice a Kvesić je potvrdio i da je tijekom rata u bolnici zbrinuto više od 7 000 ranjenih i bolesnih ali i da je, u jeku najviših sukoba u Mostaru, suradnja liječnika KB Mostar i tadašnej bolnice Južni logor bila iznimno dobra.

No, posebnu pozornost u njegovom svjedočenju haški suci zacijelo će dati informacija o isporuci starih lijekova “europskih humanitaraca” ali i kvalitetnoj donaciji nekadašnjeg nogometnog reprezentativca, Mostarca Vahida Halihodžića i tadašnjeg nogometnog trenera u Francuskoj. Kvesić je potvrdio i dobro znanu činjenicu - da su bolnicama u Mostaru dopremani i neupotrebljivi stari lijekovi.

Stari pola stoljeća
-Dobivali smo lijekove sa prošlim rokom trajanja. Jednom smo dobili otopine iz 1950. godine. Ne moram više ništa kazati - imali smo 600 bačava starih lijekova s kojima nismo znali što činiti jer nismo imali spalionice. Oni su godinama stajali na Bijelom Brijegu i postali ekološki problem broj jedan u gradu.

Prošle godine (2004.) smo ih doslovno izveli i to nas je koštalo poprilično novca, a bilo je jasno da se tako prao porez, kazao je Kvesić u svom iskazu. Haški suci će uskoro dobiti i dokaz kako su velike zemlej, pod krinkom humanitarne pomoći, prale porez “preko leđa” ranjenih i bolesnih u BiH. Ipak bilo je i dobrih primjera.

- Igrač Halihodžić je iz Francuske doveo Merhametom cijeli konvoj lijekova, 10-tak kamiona. Pola ih je ostavio ovdje, pola je odvezao na onu obalu. To je bilo negdje 1993. godine. Deset kamiona Merhameta, pet na Bijeli Brijeg, pet na lijevu obalu, potvrdio je dr. Kvesić u svom iskazu danom za potrebe obrane generala Praljka u listopadu 2005. godine.


I operacijskoj dvorani pucnji

Kvesić spominje kako je medicinsko osoblje tijekom ratnih godina radilo u nadljudskim uvjetima, mjesecima bez plaće koja je često iznosila i 100 KM mjesečno. Spominje i kada su vojnici HVO-a doslovce provalili u operacijsku dvoranu gdje je t rajalao peracija. -To je bilo 1993. a u sali je bio i dr. Božo Ljubić, kasnije federalni ministar. Došli su vojnici s prve crte, vjerojatno revoltirani jer je netko od njihovih poginuo i pucali po operacijskoj sali. Bilo je pet doktora i skoro su umrli od straha. Srećom sve se završilo bez posljedica. Bilo je to ružno, mučljivo vrijeme, izjavio je dr. Kvesić koji je izrazio spremnost da, kao svjedok obrane generala Praljka, svjedoči u Haagu. (vs)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije