Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas U VEČERNJEM

Guy Walters: Kako bi svijet izgledao da je Hitler pobijedio

23.03.2018.
u 00:05

Jedan od najpoznatijih britanskih autora povijesnih knjiga o razdoblju Drugog svjetskog rata nije nepoznat hrvatskoj publici.

Od ovog ponedjeljka na kanalu Viasat History možete pratiti dokumentarni serijal “Hitlerovo carstvo: Poratni plan”. Kroz scenarij prema kojem je nacizam pobijedio u Drugom svjetskom ratu vodi nas poznati britanski povjesničar, svojedobno i novinar londonskog The Timesa Guy Walters.

Jedan od najpoznatijih britanskih autora povijesnih knjiga o razdoblju Drugog svjetskog rata nije nepoznat hrvatskoj publici. U izdanju Naklade Ljevak izašla je njegova knjiga “Lov na zločince” u kojem je opisano njegovo istraživanje o bijegu nacističkih dužnosnika i njihovih suradnika nakon Drugog svjetskog rata. Tako je Walters upoznat i s nekim osobama iz naše povijesti tog doba. U ekskluzivnom intervjuu koji je Guy Walters dao za Večernji list, razgovarali smo i o tome, ali i o drugim kontroverzama Drugog svjetskog rata, ulozi Saveznika u bijegu nacista, pa i katoličkih svećenika, te mogućnosti da je pobjegao i sam Adolf Hitler.

U svojem novom serijalu podsjećate kako je i u savezničkim zemljama poput SAD-a i Velike Britanije bilo gorljivih simpatizera nacista. Posljednjih se tjedana razvlači skandal vezan za Maxa Mosleyja, nekadašnjeg šefa svjetskog automoto sporta.

Oduvijek je u Britaniji bilo onih koji su bili privučeni fašizmom, kojekakvih luđaka kakvih ima i drugdje u svijetu. No, srećom to nije nikada uhvatilo korijena. Jedina organizirana fašistička stranka koja je ovdje uspjela egzistirati bila je ona Oswalda Mosleyja, stranka Britanski fašistički savez. A on je otac Maxa Mosleyja. No, možda isto tako znate da ta stranka nikada nije osvojila ni jedno mjesto u Parlamentu. I u političkom i u izbornom smislu fašizam je uvelike propao u Velikoj Britaniji. Ali, to ne znači da trebamo prestati biti oprezni. Normalno, i u visokom je društvu bilo takvih pojava. Primjerice, kralj Eduard, koji je nakon abdikacije dobio titulu vojvode od Windsora, bio je jako privučen fašizmom. Bilo je tu i drugih koji su bili pronacistički orijentirani, sasvim sam uvjeren da je Hitler izveo invaziju na Britaniju oni ne bi imali nikakvih problema surađivati s njime.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju ili u e-izdanju!

>>U jeku sukoba EU - Rusija predsjednica pozvala ruskog šefa države

>>Bernardić se odrekao najbližeg suradnika

>>Kolinda Grabar-Kitarović: Vladina izjava uklonit će dvojbe o Istanbulskoj

>>Kad sam prijavila muža da me tuče, policajac je rekao da pazim što govorim

>>Pljušte optužbe: Jarnjak: Šeks mi je prijetio DORH-om. Šeks: On se spasio tereteći HDZ i Sanadera

 

 

Ključne riječi

Komentara 5

ZL
zlako
10:50 23.03.2018.

Potpuno isto kao sada.Rezolucija bi bila usvojena.

DU
Deleted user
12:50 23.03.2018.

Bolje!

BM
branko.mihalic1
08:26 23.03.2018.

kakve veze ima članak s Putinom i Hitler sto je novinarstvo englezi se bune sto su radili po africi Irskoj itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije