Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Gruzija: Saakashvili smijenio premijera

sakasvili-sv.jpg
import
27.10.2008.
u 18:17

TBILISI - Gruzijski predsjednik Mikhail Saakashvili imenovao je u ponedjeljak novog premijera i očekuje se da će kasnije ovoga tjedna objaviti novi sastav vlade.

Saakashvili je rekao da će od parlamenta zatražiti da potvrdi imenovanje 35-godišnjeg Grigola Mgaloblishvilija, gruzijskog veleposlanika u Turskoj školovanog na Oxfordu, koji bi tako zamijenio odlazećeg premijera Lada Gurgenidzea.

"Donijeli smo zajedničku odluku s Ladom Gurgenidzeom da više neće biti premijer", rekao je Saakashvili na sastanku s parlamentarnim zastupnicima koji je prenosila televizija.

Saakashvili je rekao da je po novim ustavnim odredbama predsjednik obvezan imenovati novog premijera nakon parlamentarnih izbora, što prije nije bio slučaj. Gruzija je novi parlament birala u svibnju.

Dužnosnici su rekli da će mandatar predstaviti novu vladu prije rasprave u parlamentu, datum koje još nije objavljen.

Viši izvor iz vlade rekao je agenciji Reuters da je 37-godišnji Gurgenidze smijenjen, ali nije naveo zašto. Analitičari kažu da taj potez nije izravno povezan s petodnevnim ratom u kolovozu i oporbenim kritikama Saakashvilija koje su potom uslijedile.

Saakashvili je rekao da će Gurgenidze predsjedati novim financijskim povjerenstvom koje je osnovao predsjednik.

Gurgenidze, prozapadni tehnokrat i bivši bankar, postao je gruzijski premijer u studenom 2007. s glavnom zadaćom da privuče strana ulaganja i održi stopu gospodarskog rasta.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije