Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državni odvjetnik

Grbin poručio Vladi: Radite svoj posao i uputite u proceduru svoj prijedlog

Peđa Grbin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16.04.2018.
u 12:22

– Željeli smo ući u EU, to je bio naš cilj, a danas Hrvatski sabor ne želi obilježavati Dan Europe, koji je ne slučajno na dan kada se u Hrvatskoj slavi dan pobjede nad fašizmom. Izuzetno mi je žao zbog toga, a Jandrokovićevo skrivanje iza formalnih razloga je smiješno – rekao je Grbin

– Ponovno smo u vremenskom tjesnacu s izborom glavnog državnog odvjetništva, jednako kao što se u posljednji tren birao i predsjednik Vrhovnog suda – poručio je danas SDP-ov Peđa Grbin pozvavši Vladu da što prije predloži svog kandidata budući da  aktualnom glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu mandat ističe 24. travnja. Nedopustivo je, naglasio je na konferenciji za novinare u Saboru, da je Vlada spremna bez čelnog čovjeka ostaviti instituciju koja s jedne strane štiti ekonomske interese Hrvatske, a s druge strane progoni počinitelje svih kaznenih djela u Hrvatskoj.

Vlada je jedini ovlašteni predlagatelj glavnog državnog odvjetnika, podsjeća Grbin. Podsjetimo, glavnog državnog odvjetnika na vrijeme od četiri godine imenuje Sabor na prijedlog Vlade, uz prethodno mišljenje Odbora za pravosuđe.

- Početkom sljedećeg tjedna ostajemo bez glavnog državnog odvjetnika. Podsjećam da zakon propisuje da se tri mjeseca prije isteka mandata mora pokrenuti postupak izbora novog glavnog državnog odvjetnika, pa zato koristimo ovu priliku da kao SDP pozovemo Vladu da radi svoj posao i da što je moguće prije uputi prijedlog osobe da se može provesti procedura, odnosno sazvati odbor, tamo razgovarati pa procesti raspravu. Već sada za to imamo manje od tjedan dana zato radite svoj posao i uputite u proceduru svoj prijedlog – pozvao je Grbin Vladu. Podsjetio je kako je SDP-ova Vlada 2014. godine još krajem veljače u Sabor uputila svoj prijedlog, Sabor je već početkom ožujka odradio svu proceduru i izabrao Dinka Cvitana koji je onda imao gotovo mjesec i pol dana da sa svojim prethodnikom Mladenom Bajićem pripremi primopredaju dužnosti.

O radu Cvitana može govoriti u svoje ime, dodaje.

– U svom radu Cvitan je imao nekih gafova kao što je bila zajednička konferencija za medije s premijerom u Vladi, što je bilo potpumo neprihvatljivo, ali ako gledamo sve četiri godine, njegov mandat je pozitivniji i nemam ništa protiv da ga se ponovno izabere. No SDP nije predlagatelj, ne znamo potencijalne kandidate, a kada Vlada da prijedlog, zauzet ćemo stav. Do tad se možemo samo nadati da na taj prijedlog neće utjecati neki političari iz većine koji su predmet istrage i već su napadali rad državnog odvjetništva – ocijenio je Grbin.

Neprihvatljiv mu je, naglašava, način na koji predsjednik Sabora Gordan Jandroković gleda na ovu priču.

– Postoje rokovi i dok je sve u rokovima ne vidim problem. Vidite, Niko Kovač zna da će u sljedećoj sezoni biti trener Bayerna, kod nas se treneri mijenjaju nakon lošeg rezultata. Kod nas stvar tako idu – izjavio je u nedjelju Jandroković na N1, a Grbin je danas ustvrdio kako je potpuno neprihvatljivo glavnog državnog odvjetnika uspoređivati s nogometnim trenerom.

– Mi smo prije četiri godine pokazali da se postupak može napraviti na vrijeme, kad smo dva mjeseca prije isteka mandata definirali tko će naslijediti aktualnog glavnog državnog odvjetnika. Zašto se u četiri godine to promijenilo, napravilo korak nazad, ne znam. Ponovno smo u vremenskom tjesnacu kao s izborom predsjednika Vrhovong suda. Bojim se da danas upute u proceduru prijedlog kandidata, Odbor za pravosuđe bi bio tek u srijedu jer je to minimum vremena da nam dostave imovinske kartice. Imamo pravo u potpunosti se upoznati s osobom koja će raditi tu važnost dužnost – poručio je Grbin.

Prošli petak, inače, premijer Andrej Plenković je samo kratko rekao da će Vlada uskoro donijeti odluku, te Sabor glasovati na vrijeme o tom pitanju. Istovremeno, s obzirom na izmjene Poslovnika Sabor i mogućnost oporbe da sa 30 potpisa zatraži da neka točka s dna dnevnog reda dođe na vrh, Živi zid je odlučio iskoristiti upravo tu opciju, pa je u petak prikupio 30 potpisa oporbe (bez zastupnika SDP-a) kojim traže da u roku od sedam dana glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan podnese izvješće o radu Državnog odvjetništva za 2015. i 2016. godinu koji nikako da se rasprave.

Na konferenciji za novinare Peđa Grbin se osvrnuo i na odluku predsjednika Sabora da ne bude pokrovitelj obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom koji se obilježava na Dan Europe.

- Pročitao sam taj dopis dva puta i potpuno mi je nejasan. Željeli smo ući u EU, to je bio naš cilj, a danas Hrvatski sabor ne želi obilježavati Dan Europe, koji je ne slučajno na dan kada se u Hrvatskoj slavi dan pobjede nad fašizmom. Izuzetno mi je žao zbog toga, a Jandrokovićevo skrivanje iza formalnih razloga je smiješno. Da je postojala volja, mogao je reći iz formalnog razloga ne možemo jer nemamo prijedlog organizatora, no ako žele, neka se jave – zaključio je Grbin.

Komentara 4

RI
rimac444
20:40 16.04.2018.

Antifašisti, titovi krvnici bili su najveći zločinci u Europi. Nakon rata pobili na grozan način, monstruoznim metodama preko milijun Hrvata. Ti antifašisti na čelu sa monstrumom titom skrivali su se po šumama i gorama i nakon rata izašli iz mišjihh rupa da počine zločine. Zar to treba slaviti pobijeni narod.

NE
Neutralac
19:59 16.04.2018.

Samo nam je jos i ovaj trebao... nije vam dosta Bere....

MI
Mimizo
07:29 17.04.2018.

za peđu je i ratko mladić i šešelj antifašist jer su nosili zvjezdu petokraku na čelu kada su nasrtali na hrvatski narod i državu antifašizam u zapadnoj europi je nešto drugo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije