Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVOJE FILIPOVIĆ:

Bit će plaćen svaki kilogram pšenice i ječma

pšenica
Foto: Ivica Galović
1/4
25.07.2017.
u 12:01

Nakon što je u petak tvrtka Granolio pokrenula predstečajnu nagodbu, poljoprivrednici su u strahu od mogućih posljedica

Hrvatski poljoprivrednici u strahu su od mogućih posljedica u petak pokrenute predstečajne nagodbe jednog od najvećih otkupljivača ratarskih kultura Granolija, no predsjednik uprave tvrtke Hrvoje Filipović tvrdi da za tako što nema straha. U redakciju Poslovnog dnevnika, za vikend je stigao mail jednog poljoprivrednika koji kaže kako je zanimljiv „tajming“ pokretanja predstečajne nagodbe.

– Zašto nije otvorio predstečajnu nagodbu prije žetve?! Pokupio je ječam, uljanu repicu i pšenicu od poljoprivrednih proizvođača i onda otvorio predstečajnu nagodbu i naravno te kulture će platiti samo 30% od 100% i to u narednih 5 godina – komentirao je spomenuti poljoprivrednik.

Predsjednik Uprave Granolija Hrvoje Filipović, pismeno nam je demantirao ovakve informacije.

– Prvi komentar – tvrdnja je apsolutno neistinita i nekorektna – kaže Filipović. Sve račune koje smo zaprimili prije predstečajne nagodbe, za sve kulture roda 2017. smo podmirili, dodaje. Filipović kaže kako je preostala roba (manji dio) zaprimljena na skladištenje i po otvaranju predstečajne nagodbe bit će plaćena odmah nakon dostave računa i vlasničkog lista.

Ni jedan kilogram pšenice, ječma i uljane repice roda 2017. neće ući u predstečajnu nagodbu – tvrdi Filipović. Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić nam je potvrdio da je i njega tijekom vikenda kontaktiralo nekoliko poljoprivrednika koji su svoju robu predali Granoliju i koji strahuju da se ne bi ostvario negativan scenariji, da ne mogu naplatiti svoju robu ili da uđe u predstečajnu nagodbu.

– Kontaktirao sam gospodina Filipovića i on nam je potvrdio da ništa ne bi trebalo ostati neplaćeno ili biti plaćeno u smanjenom iznosu. Očekujemo, da ćemo se uskoro naći i da ne bi trebalo biti problema s naplatom. Granolio je veliki igrač na tržištu i bilo kakav problem u isplati napravio bi nesagledive posljedice za poljoprivrednike i njihovu likvidnost, koja je ionako niska i stalno imaju problema s naplatom svojih roba – tvrdi Brlošić.

Granolio je vodeći domaći proizvođač pšeničnog brašna i jedan od dobavljača Agrokora. Granolio je od Agrokora prije nekoliko godina kupio mlinarski biznis i tako postao važan igrač na tržištu pšenice i brašna, s udjelom od 20 posto na tržištu.

 

Komentara 1

KD
kdog
20:11 25.07.2017.

ko pod drgim jamu kopa i sam upadne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije