Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gradnja crikveničkog stambenog naselja za Rome – model za druge

Ministar Vrdoljak za obilazak romskog naselja nije imao vremena, ali za baciti loptu u koš jest
22. svibnja 2012. u 18:54 6 komentara 197 prikaza
crikvenica,romi,ivan vrdoljak (1)
Foto: Anton Ficko/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

– Način stambenog zbrinjavanja Roma u naselju koje će se za njih sagraditi pozitivan je primjer ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu te stoga nema razloga da ga država, pa i Europska unija financijski ne pomognu – rekao je u Crikvenici ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak. Pohvalio je suradnju lokalne samouprave s romskom zajednicom naglasivši da je crikvenička priča ono kako treba biti svugdje, odnosno da će novo naselje od sedam zgrada s po šest stanova, igralištem i društvenim domom biti model drugima.

Prije posjeta Crikvenici ministar Vrdoljak sa suradnicima u Rijeci sastao se i s v.d. županom Primorsko-goranske županije Vidojem Vujićem i riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom s kojima je također razgovarao o rješavanju problema romskih naselja, najvećih na području Rijeke, Delnica i Omišlja. Naglasio je da će se sva bespravno podignuta naselja moći legalizirati ako za to postoje zakonski uvjeti. O legalizaciji crikveničkog naselja u kojemu u 32 kućanstva živi oko 200 Roma posljednjih 25 godina nije bilo riječi iako je većini Roma to rješenje bliže od preseljenja.

Ministar to nije čuo jer zbog 1,5-satnog kašnjenja nije imao vremena za obilazak naselja i mogući razgovor s njegovim stanovnicima. Odvojio je tek nekoliko minuta za nadmetanje u bacanju lopte u koš s crikveničkim gradonačelnikom Damirom Rukavinom i brzinski, kako je došao, otišao ostavivši Rome u žestokoj svađi oko toga tko se u njihovo ime poigrava njihovim sudbinama i daje pristanak za preseljenje za koje oni nisu.

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
  • nobile157:

    Što je sa stambenim zbrinjavanjem hrvata? Ne sjećam se da je država napravila naselje za hrvate koji tu žive i koji nemaju stanove.

  • oltar domovine:

    e i oni su hrvati jer imaju hrvatsku putovnicu a bili su sigurno hrvatski bojovnici !

  • hekleraj:

    Neš ti ministarskog posla. Jel viđen \"na terenu\"? Jeste. Jel razgovarao sa Romima o cijeloj toj frci? Nije. A i zašto bi gubio vrijeme, kad o tome ionako odlučuje Europa, Zagreb ili dragi Bog. Btw, kako je završilo košarkaško nadmetanje?