Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUMANITARNA AKCIJA

Grade se drvene kuće, pater Cvek pomaže ‘s Neba’, ali nedostaje novaca za dovršetak

ZAKLADA BISKUP JOSIP LANG
10.12.2021.
u 18:10

Za oštećeni samostan, odnosno kuću u kojoj su bili smješteni korisnici Langova doma, sada se izrađuje elaborat za obnovu i traže se izvori financiranja

Tijekom ovogodišnjeg adventa Zaklada biskup Josip Lang, umjesto tradicionalne donatorske večere u zagrebačkom hotelu Antunović, organizirala je humanitarnu akciju “Božićnica za siromahe nastradale u potresu kod Petrinje”, a glavni je cilj prikupiti novac za isplatu duga za drvene kuće, koje su zamijenile u potresu srušeni Langov dom kod Petrinje.

Štete od potresa

– Osobama koje su ostale bez krova nad glavom najpotrebniji je siguran smještaj koji im želimo osigurati ovom humanitarnom akcijom. U Langovu domu u Maloj Gorici kod Petrinje bilo je smješteno 20 osoba prije potresa koncem 2020. Snažni potres teško je oštetio naš dom tako da su svi korisnici doma morali biti premješteni u druge domove. Zgrada u kojoj su bili smješteni stari je samostan, koji je jedno vrijeme služio i kao kurija za biskupe i ostale prelate koji su tamo dolazili na odmor. Razorni potres teško je pogodio kuću tako da su glavni zidovi napukli, dimnjaci su pali u stambeni prostor. Zgrada je također kulturni spomenik tako da će obnova biti dulja i kompliciranija – kaže isusovac p. Mijo Nikić, predsjednik Zaklade biskup Josip Lang i organizator ove humanitarne akcije.

Za oštećeni samostan, odnosno kuću u kojoj su bili smješteni korisnici Langova doma, sada se pravi elaborat za obnovu i traže se izvori financiranja tog projekta.

– To će mnogo stajati, pa očekujemo pomoć države, odnosno EU – kaže p. Mijo Nikić i dodaje kako su u međuvremenu nabavili dva moderna kontejnera i dvije drvene kuće u koje su uveli centralno grijanje te obnovili pomoćnu zgradu, tako da se vratila većina korisnika.

– Prije Božića trebali bismo dobiti još dvije drvene kuće. Jednu za zajedničko druženje i drugu za ambulantu i smještaj korisnika. Zahvaljujući dobročiniteljima jedan dio duga smo otplatili, a još nam treba oko 200.000 kuna za isplatu preostalog duga. Vjerujemo da će se naći dobrih ljudi koji mogu i žele pomoći onima u nevolji i tako nam pomoći da uspješno dovršimo naše djelo sigurnog zbrinjavanja naših korisnika – kaže Nikić.

Korisnici Langova doma stare su, nemoćne i siromašne osobe koje imaju male mirovine te nisu mogli naći smještaj u nekom drugom domu, a ima i onih koji su baš željeli doći u Langov dom, jer se u njemu promiče obiteljski tip života.

- Imamo veliki voćnjak, domaće životinje, plastenik za povrće tako da svi koji mogu i hoće mogu pomoći svojim radom i tako donekle nastaviti život koji su prije živjeli - kaže p. Mijo Nikić, koji je u svojem pozivu za pomoć napisao kako vjeruje da i poznati isusovac-humanitarac pater Cvek “iz Neba prati ovu akciju i zagovara kod Boga sve dobročinitelje”.

Detalji o pomoći

– Vjerujemo da nas p. Cvek s Neba prati i moli se za sve nas. Langov dom bio je njegov projekt, odnosno ostvarenje njegovih želja da se tu osnuje starački dom za nemoćne i siromašne osobe za koje se nema tko brinuti – kaže Nikić, dodajući kako od srca zahvaljuju svima koji će se uključiti u ovu humanitarnu akciju.

P. Mijo Nikić kaže da se sve informacije mogu dobiti na broj telefona 01-4803-043 ili mobitela 091-2233202 te e-mail: info@zbjl.hr i na www.zbjl.hr

– Uplatu božićnice možete izvršiti u uredu Zaklade u Palmotićevoj ulici 32A u Zagrebu ili preko računa: Zaklada biskup Josip Lang, Palmotićeva 33, 10000 Zagreb: IBAN: HR43 23400091110097040; SWIFT: PBZGHR2X. Poziv na broj: 1680218, a pomoći se može i preko donatorskog broja Zaklade: 060-9012 (6,25 kn) – dodaje p. Nikić.

>> VIDEO U crkvu tijekom božićnih blagdana bez COVID potvrde: Nije bilo razgovora o uvođenju COVID potvrda u crkve na susretu Stalnoga vijeća HBK s premijerom i predstavnicima Vlade

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije