Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE BILO RAZGOVORA O TOME

U crkvu tijekom božićnih blagdana bez COVID potvrde

Foto: Marko Dimic/PIXSELL
1/4
09.12.2021.
u 08:25

Kod nas su mjere u crkvama liberalnije nego u okruženju. U Sloveniji se ne može u crkvu bez COVID potvrde, kao ni u Vatikan

U crkve će se definitivno moći ulaziti bez COVID potvrda, kako prije tako i tijekom i poslije božićnih blagdana. Nakon što su biskupi podržali uporabu COVID potvrda u skladu s mjerama kriznog stožera na susretu s premijerom Andrejom Plenkovićem, proširio se glas kako su tom podrškom izbjegli uvođenje COVID potvrda u crkve.

Ostaju iste mjere

Nije bilo uopće razgovora o uvođenju COVID potvrda u crkve na susretu Stalnoga vijeća HBK s premijerom i predstavnicima Vlade. Nitko ništa nije uvjetovao i neće biti uvođenja COVID potvrda ni u došašću, ni za Božić, ni poslije – komentirali su naši izvori u crkvenom vrhu dodajući kako ostaju na snazi sve epidemiološke mjere koje otprije vrijede za vjerska okupljanja, a to za dolazak u crkvu znači održavanje razmaka od dva metra, nošenje maske, dezinficiranje ruku, bez blagoslovljene vode na ulazu u crkvu te pričest na ruku umjesto na jezik.

06.12.2021., Zagreb - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovic odrzao je u Banskim dvorima redoviti polugodisnji sastanak s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kod nas su i te mjere liberalnije, kao i mnoge druge, nego što su u našem okruženju. U susjednoj Sloveniji ne može se u crkvu bez COVID potvrde, kao ni u Vatikan – kaže naš sugovornik.

Slovenska biskupska konferencija još je na početku studenoga odredila da svi stariji od 12 godina moraju imati potvrdu da su preboljeli, cijepljeni ili negativan test, a djecu mlađu od 12 godina roditelji moraju testirati brzim testom. Obvezno je i nošenje kirurške ili FFP2 maske na licu.

U Austriji, u kojoj su mjere izuzetno stroge i koja je proglasila lockdown za necijepljene te najavila obvezno cijepljenje od 1. veljače, crkveni i vjerski objekti nisu zahvaćeni najstrožim mjerama. Austrijski biskupi na svome plenarnom zasjedanju sredinom studenoga sami su pooštrili dotad važeće epidemiološke mjere te najvažnijom mjerom proglasili obvezno nošenje FFP2 maske na javnim crkvenim službama, na koje svi imaju pristup, bez obzira na oporavak, cijepljenje ili status testiranja.

06.12.2021., Zagreb - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovic odrzao je u Banskim dvorima redoviti polugodisnji sastanak s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Strože u Austriji

Propis je, kako navodi Vatican News, stroži jedino za one koji predvode mise ili druge liturgijske službe: predvoditelji u Austriji moraju imati 3G certifikat, odnosno europsku COVID potvrdu. Za "slavlja u jednokratnoj prigodi", poput krštenja, prve pričesti, krizme ili vjenčanja, može se dogovoriti još restriktivnije 2G pravilo. U tom slučaju sudionicima nije potrebna zaštitna maska za usta i nos. Postoje također pooštravanja glede crkvenog pjevanja i proba zbora. Dopušteno je okupljanje do 25 osoba s negativnim PCR testom, osim ako nisu cijepljeni ili oporavljeni.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Osječki tramvaj pretvoren je u pravu Božićnu bajku ❤️🎄

 

Komentara 11

TA
Tarantula
09:06 09.12.2021.

Od sada ću poslovne sastanke i pijanke u ckrvi organizirati.

AA
Aartur
08:49 09.12.2021.

Licemjerjem i mutnim pogodbama nećete spasiti hrvatsku Crkvu od totalitarizma i moralnog rasula. I Isusu su nudilii da se nagodi s vlastima i spasi se, ali on se radije dao razapeti nego šurovati s korumpiranim političarima.

CJ
cjepljeni
09:11 09.12.2021.

Skrabice se moraju puniti i za vrijeme korone. Koga briga sto ce ovcice crkavati od tog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije