Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Budućnost Europe

Građani: Nismo dovoljno uključeni u odlučivanje u EU. Političari prijedloge građana smatraju nekonkretnima

Na Konferenciji o budućnosti Europe građani prvi put u povijesti imaju priliku sudjelovati u radu Europskog parlamenta
27. ožujka 2022. u 08:51 1 komentara 3212 prikaza
A view of different flags of the European Union Members during a debate on Poland's challenge to the supremacy of EU laws at the European Parliament, in Strasbourg
Foto: POOL/REUTERS
Pogledajte galeriju 1/3

Građani smatraju da nisu dovoljno uključeni u odlučivanje u Europskoj uniji, a političari njihove prijedloge smatraju nekonkretnim, rekli su u subotu sudionici Konferencije o budućnosti Europe u Strasbourgu. 

“Želimo pravila i neku vrstu pravnog djelovanja u slučaju da konferencija ne prihvati prijedloge građana, odnosno želimo pravnu zaštitu na razini Europske unije”, rekao je predstavnik građana Jorge Louis Pazos Lopez.

Na Konferenciji o budućnosti Europe građani prvi put u povijesti imaju priliku sudjelovati u radu Europskog parlamenta.

“Političari bi trebali biti bliskiji građanima, više ih razumjeti te bi građani morali znati na koji ih način političari zastupaju”, rekao je glasnogovornik druge radne skupine građana Matouš Belohlavek. 

Prijedlozi građana nisu dovoljno konkretni te je zbog toga teško osigurati njihovu efikasnost, smatra, pak, europski zastupnik zelenih, Daniel Freund

"Prijedlozi su preapstraktni", ustvrdio je Freund. 

“Građani su ovdje iznijeli ambiciozan popis prijedloga, no ja smatram da moraju biti još konkretniji”, prisnažio je zastupnik grčkog parlamenta Dimitros Kairidis. 

Predstavnik EPP-a Olgierd Geblewicz, prvi čovjek poljskog Zapadnopomeranijskog vojvodstva, poručio je građanima da više pažnje obrate na regionalne i lokalne političare jer oni "omogućavaju funkcioniranje Europe". 

“Europska demokracija ne počinje i ne završava u Strasbourgu. Mi, regionalni i lokalni političari, smo de facto europski političari koji omogućavaju da Europa funkcionira na terenu”, kazao je Geblewicz.

“Naša skupina za europsku demokraciju bavila se informiranjem građana. Kad raspravljamo zajedno, građani i političari, zapravo raspravljamo upravo o političarima, te se nadam da će zbog ove rasprave doći do zajedničkog razumijevanja o svim komponentama”, rekao je Belohlavek.

Dodao je da građani koji sudjeluju u panelu nisu zadovoljni, jer su neke od njihovih ideja sasvim izgubljene.

"Ne odbacujemo niti jedan prijedlog. Naša demokracija i vrijednosti moraju se stalno njegovati", odgovorila je potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.

Nužno je promijeniti europsku percepciju da mladi nemaju dovoljno iskustva.

“Treba uključiti sve dobne skupine u politiku kako bi je mogli razumjeti. Ako se žele aktivno baviti politikom, moraju znati tko donosi odluke i za koga treba glasati”, rekao je Belohlavek.

Konferencija o budućnosti Europe predstavlja jedinstvenu i pravodobnu priliku da europski građani i građanke rasprave o izazovima i prioritetima Europe, a nastala je kao ideja Europskog parlamenta, Vijeća i Europske komisije koji su se obvezali saslušati Europljane i na temelju dobivenih preporuka poduzeti daljnje korake u okviru svojih nadležnosti. Na Konferenciji mogu sudjelovati europski građani i građanke iz svih segmenata društva i svih dijelova Unije, pri čemu mladi imaju središnju ulogu u oblikovanju budućnosti europskog projekta. Pravo na sudjelovanje imaju i europska, nacionalna, regionalna i lokalna tijela, kao i civilna društva i druge organizacije koje žele organizirati događanja i doprinijeti idejama. Svi sudionici i sudionice dužni su poštovati vrijednosti utvrđene u Povelji o načelima.

Konačni ishod Konferencije bit će predstavljen u obliku izvještaja zajedničkom predsjedništvu, a tri institucije odgovorene za Konferenciju će u kratkom roku procijeniti na koji način učinkovito odgovoriti na izvještaj, svaka u okviru svojih nadležnosti.

Digitalna platforma okosnica je konferencije jer ona omogućuje da se svi uključe i iznesu svoja mišljenja o konferenciji, a uz to se mogu podijeliti razmišljanja o Europi i potrebnim promjenama, vidjeti mišljenja drugih, pronaći događanja u svojoj blizini ili organizirati vlastito događanje te pratiti tijek i ishod Konferencije. S obzirom da je poseban naglasak Konferencije o budućnosti Europe na mladima, primarno se potiču studenti na sudjelovanje u davanju svog mišljenja organizatorima i sudionicima konferencije, a ona će se potom prezentirati na službenoj platformi.

Budućnost Europe | Autor : *Projekt je sufinancirao Europski parlament koji se ne može smatrati odgovornim za iznesene informacije i gledišta te neposrednu ili posrednu štetu do koje može doći u okviru realizacije projekta

 

Europska unija EUROPSKA GODINA MLADIH Mladi Europljani mogu podijeliti svoje brige i ideje o budućnosti: Pokrenuta platforma 'Izrazi svoju viziju' Briselski  Ekonomski Forum Briselski Ekonomski Forum Europa ne odstupa od svojih zelenih ciljeva, a sprema se i porezna reforma, i to – globalna
Borna Kotromanić i Vlatka Pokos
podrijetlo novca
Pokos i Kotromanić zaratile zbog Nikoline Pišek: 'Ti nemaš dovoljno inteligencije ni morala'
Plastični čep
PAMETNO RJEŠENJE
Ovo je najčešći otpad koji smo pronašli na našim akcijama čišćenja, nismo to očekivali
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Sasquach:

    Građani sudjeluju kroz svoje parlamentarne i euro predstavnike. Kud bi organizacija od 500 i nešto milijuna ljudi stigla kad bi svatko mogao izravno sudjelovati.....