Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska kakvu trebamo

Građane koji dolaze po informacije o obnovi najviše zanima samo jedna stvar

Provjerili smo kako funkcionira Informativni centar Obnova u Ulici kneza Mislava. Gužve zasad nema, no nisu baš svi građani zadovoljni savjetima koje su dobili
18. ožujka 2021. u 13:16 1 komentara 875 prikaza
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Otkako je u ponedjeljak u Ulici kneza Mislava otvoren Informativni centar Obnova, u kojemu stradali u potresu mogu na jednom mjestu dobiti sve informacije potrebne da krenu u obnovu svojih nekretnina, pomoć je ondje potražilo dvjestotinjak ljudi. U prosjeku svakih sat vremena uđe ih oko deset. Gužve nema, čeka se desetak minuta, a onda ih, ovisno o problemu, primaju zaposlenici Ministarstva graditeljstva, Fonda za obnovu ili Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. U susjednoj prostoriji nalazi se i pravna klinika gdje studenti zagrebačkog Pravnog fakulteta nude besplatne savjete, kao i pomoć u ispunjavanju zahtjeva.

Potpisali, predali, sad čekaju

– Zaprimamo obrasce i dajemo upute kako da ispune formulare i predaju zahtjeve. Centar je zamišljen kao “one stop shop” gdje klijenti mogu riješiti sve da ne moraju obilaziti više adresa – objašnjava student završne godine prava Hrvoje Fištrek.

 | Autor : MiMi Foto: MiMi

Ideja je centra da se sve informacije dobiju na jednom mjestu, što potvrđuje i Vanja Ovčar, posebni savjetnik ministra graditeljstva Darka Horvata, te dodaje da je u ponedjeljak doneseno i prvih 15 odluka o obnovi.

– Odnose se na rušenje i uklanjanje oštećenih kuća, što je najjednostavnije, osobito kada nekretnina ima jednog vlasnika, no uskoro počinje i konstrukcijska obnova. Svaka je zgrada specifična, što komplicira cijelu stvar. To je rezultat dugogodišnjeg nerješavanja problema. Odaziv je solidan, a iz dana u dan dolazi sve više ljudi – ističe.

 | Autor : Marko Prpic/PIXSELL Foto: Marko Prpic/PIXSELL 17.03.2021., Informativni centar Obnova, Zagreb - Reportaza iz novotvorenog info centra gdje gradjani, godinu dana nakon potresa, mogu dobiti informacije o obnovi svojih kuca.Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Među njima je bio i Branko. Njegova zgrada u centru ima crvenu naljepnicu. Već godinu dana, kaže, bezuspješno pokušava doznati kada će početi obnova.

– Pet puta sam bio u Ministarstvu graditeljstva, bezbroj puta ih zvao, ne dižu telefon. Ovakav ured trebali su osnovati već drugi dan od potresa. U godinu dana nisu ništa riješili, nijedan slučaj. Jedino što imamo je Vladino obećanje da će sve biti u redu – ljutit je Branko, kojemu ni informacije dobivene u centru, dodaje, nisu bile od prevelike koristi. Dora Petrljak i njezin suprug imali su više uspjeha. Imaju žutu naljepnicu na obiteljskoj kući i jedini su vlasnici nekretnine pa je njihov slučaj jednostavnije riješiti.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček nazočila otvorenju reciklažnog dvorišta Sisak Novi Kristina Ikić Baniček 'Obnova ne ide nikako. Svi smo na rubu živaca'

– Potpisali smo formulare i predali zahtjev za obnovu, a sada čekamo projektanta da obiđe nekretninu pa obnova može početi – zadovoljno će Dora. Kvalitetom usluge ugodno je iznenađen i Ivan Protrka, vlasnik pivnice Pinta u Radićevoj.

– Pripremio sam se na višesatno čekanje, no sve sam riješio u pola sata. Pomogli su mi ispuniti dva formulara, jedan za obnovu lokala i dvorišta, drugi za naknadu troškova. Trebam još predati papire i onda čekam početak – govori.

 | Autor : MiMi Foto: MiMi

Trebalo je vremena...

Milan, stanar zgrade sa žutom naljepnicom u Draškovićevoj, nije bio te sreće.

– Najviše me zanimaju datumi početka i kraja obnove, a to nisam saznao. Zbog slabijeg imovinskog stanja nekih stanara idemo na popravak konstrukcije, a ne pojačanje pa me zanimao način financiranja, no ni to nisam saznao. Zanimalo me ulazi li i fasada u popravak konstrukcije i naravno da ne ulazi, bez obzira na to što su vibracije nakon potresa jače i to je oštećuje. No i prije dolaska ovamo znao sam da dosta toga nitko ne zna. Sva ova procedura i papirologija je zbunjujuća, pogotovo za starije – kaže Milan. Ono što govori Milan potvrđuje i slučaj umirovljenice Marije Kos iz Markuševca. Njezin je dom, usprkos oštećenjima, dobio zelenu naljepnicu i do dolaska u centar uopće nije znala da je prošao rok za prijavu ponovnog pregleda.

 | Autor : MiMi Foto: MiMi

– Nitko nas nije obavijestio da postoji rok i da je on prošao u veljači. Zamolila sam ih da mi barem preporuče novog statičara, ali rekli su mi da to nije u njihovoj nadležnosti. Meni se čini da oni žele da bude što više zelenih naljepnica jer im je tako trošak manji – smatra umirovljenica.

Zagreb: Hrpa cigli na Cvjetnom trgu Mateja Šobak Potres u doba korone peh je zbog kojeg će obnova biti skupa

Oni koji trebaju novi pregled statičara, mogu se obratiti Komori inženjera graditeljstva, upućuje nas državni tajnik pri Ministarstvu i HNS-ov kandidat za gradonačelnika Željko Uhlir koji je jučer obišao i stradalnike u Markuševcu.

– Dajemo sve od sebe da građanima pojasnimo što im je činiti. Njih najviše muči što obnova još nije počela. Na žalost, bilo je potrebno vrijeme da se donesu propisi i zakoni te osnuje Fond za obnovu, no danas je sve na snazi i nema više prepreka – zaključuje Uhlir.•

Dostava paketa
ŽRTVA PREVARE
Osječanin naručio mobitel pa se neugodno iznenadio kada je vidio što je u paketu
Umjetnost kao terapija
Umjetnost kao terapija
Doživite kulturu u metropoli – ovo ne biste smjeli propustiti
  • DarkLord:

    Jedno je sigurno, da obnova Zagreba nebu nikad pocela. I to nema veze s umrlim Bandicem. Prije bu obnovljena pogana vlaka. Sramota kako se drzava macehinski odnasa prema svojem glavnom gradu.