Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Funkcionira li centar?

Građane koji dolaze po informacije o obnovi najviše zanima samo jedna stvar

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/7
18.03.2021.
u 13:16

Provjerili smo kako funkcionira Informativni centar Obnova u Ulici kneza Mislava. Gužve zasad nema, no nisu baš svi građani zadovoljni savjetima koje su dobili

Otkako je u ponedjeljak u Ulici kneza Mislava otvoren Informativni centar Obnova, u kojemu stradali u potresu mogu na jednom mjestu dobiti sve informacije potrebne da krenu u obnovu svojih nekretnina, pomoć je ondje potražilo dvjestotinjak ljudi. U prosjeku svakih sat vremena uđe ih oko deset. Gužve nema, čeka se desetak minuta, a onda ih, ovisno o problemu, primaju zaposlenici Ministarstva graditeljstva, Fonda za obnovu ili Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. U susjednoj prostoriji nalazi se i pravna klinika gdje studenti zagrebačkog Pravnog fakulteta nude besplatne savjete, kao i pomoć u ispunjavanju zahtjeva.

Potpisali, predali, sad čekaju

– Zaprimamo obrasce i dajemo upute kako da ispune formulare i predaju zahtjeve. Centar je zamišljen kao “one stop shop” gdje klijenti mogu riješiti sve da ne moraju obilaziti više adresa – objašnjava student završne godine prava Hrvoje Fištrek.

Foto: MiMi

Ideja je centra da se sve informacije dobiju na jednom mjestu, što potvrđuje i Vanja Ovčar, posebni savjetnik ministra graditeljstva Darka Horvata, te dodaje da je u ponedjeljak doneseno i prvih 15 odluka o obnovi.

– Odnose se na rušenje i uklanjanje oštećenih kuća, što je najjednostavnije, osobito kada nekretnina ima jednog vlasnika, no uskoro počinje i konstrukcijska obnova. Svaka je zgrada specifična, što komplicira cijelu stvar. To je rezultat dugogodišnjeg nerješavanja problema. Odaziv je solidan, a iz dana u dan dolazi sve više ljudi – ističe.

17.03.2021., Informativni centar Obnova, Zagreb - Reportaza iz novotvorenog info centra gdje gradjani, godinu dana nakon potresa, mogu dobiti informacije o obnovi svojih kuca.Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

Među njima je bio i Branko. Njegova zgrada u centru ima crvenu naljepnicu. Već godinu dana, kaže, bezuspješno pokušava doznati kada će početi obnova.

– Pet puta sam bio u Ministarstvu graditeljstva, bezbroj puta ih zvao, ne dižu telefon. Ovakav ured trebali su osnovati već drugi dan od potresa. U godinu dana nisu ništa riješili, nijedan slučaj. Jedino što imamo je Vladino obećanje da će sve biti u redu – ljutit je Branko, kojemu ni informacije dobivene u centru, dodaje, nisu bile od prevelike koristi. Dora Petrljak i njezin suprug imali su više uspjeha. Imaju žutu naljepnicu na obiteljskoj kući i jedini su vlasnici nekretnine pa je njihov slučaj jednostavnije riješiti.

– Potpisali smo formulare i predali zahtjev za obnovu, a sada čekamo projektanta da obiđe nekretninu pa obnova može početi – zadovoljno će Dora. Kvalitetom usluge ugodno je iznenađen i Ivan Protrka, vlasnik pivnice Pinta u Radićevoj.

– Pripremio sam se na višesatno čekanje, no sve sam riješio u pola sata. Pomogli su mi ispuniti dva formulara, jedan za obnovu lokala i dvorišta, drugi za naknadu troškova. Trebam još predati papire i onda čekam početak – govori.

Foto: MiMi

Trebalo je vremena...

Milan, stanar zgrade sa žutom naljepnicom u Draškovićevoj, nije bio te sreće.

– Najviše me zanimaju datumi početka i kraja obnove, a to nisam saznao. Zbog slabijeg imovinskog stanja nekih stanara idemo na popravak konstrukcije, a ne pojačanje pa me zanimao način financiranja, no ni to nisam saznao. Zanimalo me ulazi li i fasada u popravak konstrukcije i naravno da ne ulazi, bez obzira na to što su vibracije nakon potresa jače i to je oštećuje. No i prije dolaska ovamo znao sam da dosta toga nitko ne zna. Sva ova procedura i papirologija je zbunjujuća, pogotovo za starije – kaže Milan. Ono što govori Milan potvrđuje i slučaj umirovljenice Marije Kos iz Markuševca. Njezin je dom, usprkos oštećenjima, dobio zelenu naljepnicu i do dolaska u centar uopće nije znala da je prošao rok za prijavu ponovnog pregleda.

Foto: MiMi

– Nitko nas nije obavijestio da postoji rok i da je on prošao u veljači. Zamolila sam ih da mi barem preporuče novog statičara, ali rekli su mi da to nije u njihovoj nadležnosti. Meni se čini da oni žele da bude što više zelenih naljepnica jer im je tako trošak manji – smatra umirovljenica.

Oni koji trebaju novi pregled statičara, mogu se obratiti Komori inženjera graditeljstva, upućuje nas državni tajnik pri Ministarstvu i HNS-ov kandidat za gradonačelnika Željko Uhlir koji je jučer obišao i stradalnike u Markuševcu.

– Dajemo sve od sebe da građanima pojasnimo što im je činiti. Njih najviše muči što obnova još nije počela. Na žalost, bilo je potrebno vrijeme da se donesu propisi i zakoni te osnuje Fond za obnovu, no danas je sve na snazi i nema više prepreka – zaključuje Uhlir.•

Komentara 1

DA
DarthVader
13:41 18.03.2021.

Jedno je sigurno, da obnova Zagreba nebu nikad pocela. I to nema veze s umrlim Bandicem. Prije bu obnovljena pogana vlaka. Sramota kako se drzava macehinski odnasa prema svojem glavnom gradu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije