Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Obnova ne ide nikako. Svi smo na rubu živaca'

Imamo goruće probleme s objektima koji ugrožavaju ljude i druge objekte, rušenje nije ni počelo, a Stožer mi brani da rušim iako imam spremnu i mehanizaciju i ljude, rekla je gradonačelnica Siska
07. ožujka 2021. u 13:23 24 komentara 6090 prikaza
Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček nazočila otvorenju reciklažnog dvorišta Sisak Novi
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Na čelu Siska ste od 2013. i sad idete po svoj treći gradonačelnički mandat. U toj utrci osim SDP-a, čija ste članica, hoćete li imati političku podršku još nekoga, još neke od stranaka? ­

Iako još dogovaram zajednički nastup s više stranaka u Sisku, a isključivi kriterij jest da se nisu kompromitirale bilo kakvom suradnjom s HDZ-om, mogu već sad potvrditi da će me, osim SDP-a, podržati i Centar i Laburisti. Ostali će se javno očitovati u narednih desetak dana.

FILE PHOTO: A nurse fills a syringe with a second dose of the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine in Madrid Davor Ivanković Da smo u ratu nabavljali oružje kao sada cjepivo, hrvatske države ne bi bilo

Prošlo je više od dva mjeseca od razornog potresa koji je pogodio Sisak. Kako ide obnova grada te imate li dojam da, što se tiče pomoći države, sve ide teško i sporo između ostalog i zato što niste članica HDZ-a ili neke od stranaka koje su s HDZ-om na vlasti?

Osim obnove gradske imovine, koju sam pokrenula, obnova Siska ne ide nikako jer je ekipa koja je zadužena za donošenje odluka ili neodlučna ili nezainteresirana. Imamo goruće probleme s objektima koji ugrožavaju ljude i druge objekte, rušenje nije ni počelo, a Stožer mi brani da rušim iako imam spremnu i mehanizaciju i ljude. Njihova blokada u donošenju odluka blokirala je i rješavanje ozbiljnih problema koji Siščanima doslovno vise nad glavama. O bilo kakvoj obnovi nema niti naznake. Nadam se da će ekipa iz Fonda za obnovu u neko vrijeme navratiti u Sisak jer do sada nismo vidjeli apsolutno nikoga od njih na terenu. Što se tiče imovine grada, koju po zakonu Grad mora sam obnoviti i sam financirati obnovu, u prvih mjesec dana djeca i učenici vratili su se u sve vrtiće i sve osnovne škole, osim OŠ Galdovo i OŠ Ivana Kukuljevića, dok je OŠ Viktorovac hitnom sanacijom dobila zelenu markicu. Svi sportski objekti, osim dvije školske dvorane, popravljeni su i u funkciji. Radimo na Domu kulture i popravlja se Holandska kuća na koju je pao zabatni zid susjedne zgrade. Na zgradi gradske uprave naveliko se radi na popravku krovne konstrukcije. Na gradskim zgradama postavljene su skele i radnici rade, a država i Županija za to su vrijeme postavile samo skelu na zatvor i sve ostalo je na čekanju. Primjera radi, mogu navesti i zgradu Crvenog križa koja je neuporabljiva jer susjedni zabatni zid Doma za djecu Vrbina, kojim upravlja država, prijeti padom, a nitko ništa ne poduzima. Isto je s objektima kojima upravlja Županija. Pretpostavljam da župan čeka da ode u mirovinu i da se time bavi bilo tko drugi.

VIDEO Vatrogasci objavili snimku skidanja tornja sisačke katedrale iz zraka

U ovom trenutku, čega u Sisku nedostaje, što su najveći problemi s kojima se građani Siska sad nose?

Nedostaje statičara, jer još 2000 objekata čeka brzi pregled. Nedostaje kućica i kontejnera jer je u Sisak došlo samo 12% onoga čime država raspolaže, a više od 500 Siščana bez ikakvog je smještaja. U Sisku su cijele zgrade s desecima stanova neuporabljive, a ne samo pojedinačne kuće. Zbog manjka smještajnih jedinica dogovorila sam smještaj u hotelima i praznim stanovima, za koje grad plaća najam. Uskoro otvaramo i kontejnersku zgradu koju nam je donirao privatnik i postavio je na svojoj privatnoj zemlji. Najveći je problem što vremena za čekanje da se država trgne više nemamo. Svi smo na rubu živaca.

Isprobajte
Nutricionistica otkrila neobičan sastojak uz koji pečeni krumpir uvijek ispadne hrskav i ukusan
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
  • Zir:

    Ima ona sve za rusenje, jedino nema lovu za građenje, to nije njena briga, a rusila bi po svome spisku, stranackom, rodbinskom, prijateljskom, bilo bi staro za novo!!

  • Zeljko Grabar:

    Ono sto neide kako treba je Vasa predizborna kampanja i prazna kasica prasica stranke koja Vas je ustolicila, jer izgleda da na donacije i sredstva namjenjena obnovi porusenih domova nemate pristupa a da su i gradjani koji su Vas nekad ... prikaži još! birali konacno prepoznali pravu sliku socijaldemokracije a izgleda da ste naljutili i partijskog druga Grbina.

  • JOKI_BROKI:

    propaganda crvenih. neznas podnesi ostavku.