Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grabar-Kitarović: Kazne za zlodjela poput silovanja još uvijek su niske

Kao predsjednica se ne smijem miješati u konkretne slučajeve, ali mislim da imam moralnu i etičku obvezu izraziti ne samo svoje mišljenje, već i mišljenje većine hrvatskih državljana, kaže Kolinda Grabar-Kitarović
17. listopada 2019. u 14:40 6 komentara 203 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u četvrtak da su kazne za zlodjela poput grupnog silovanja maloljetnice u Zadru još uvijek prilično niske.

Ilustracija Slučaj silovanja 'Šokirani smo činom, ali identitet osumnjičenih ne treba objaviti'

"Nažalost, kazne za takva zlodjela još uvijek su prilično niske, i moramo se zamisliti nad kažnjavanjem, upravo kad je riječ o krvnom deliktu, da to bude u malo većem srazmjeru sa divljaštvom koje je počinjeno u takvom krivičnom djelu", poručila je predsjednica koja je sudjelovala na otvaranju nautičkog sajma u Biogradu.

Dodala je kako ne može ulaziti u detalje slučaja jer nema više informacija. "Međutim, jesam zgrožena takvim jednim činom, i u takvoj poziciji svatko se postavlja u poziciju majke, kako bismo reagirali da se to dogodi našem djetetu", naglasila je Grabar Kitarović.

Rekla je da kao predsjednica ne može izravno utjecati na pravosuđe, ali to mogu učiniti građani.

Dražen Bošnjaković Kritike u Vukovaru Bošnjaković o izjavi predsjednice: Pravosuđe mora suditi u okviru Ustava, zakona i propisa

"Uvijek mogu razviti priču, i da društvo izvrši pritisak, ne samo na pravosudni sustav, već i na Ministarstvo pravosuđa, da se kazne pooštre. Kao predsjednica se ne smijem miješati u konkretne slučajeve, ali mislim da imam moralnu i etičku obvezu izraziti ne samo svoje mišljenje, već i mišljenje većine hrvatskih državljana da doista te kazne treba povećati kako bi bile i prevencija da se takvi slučajevi ne događaju", kaže Grabar Kitarović.

Predsjednica je prethodno u Vukovaru izjavila, kritizirajući sporost u procesuiranja ratnih zločina da bi pravosuđe prije svega trebalo slušati narod. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković nije se složio s tom njenom izjavom te je poručio da pravosuđe mora suditi u okviru Ustava, zakona i drugih propisa.

Darko Kovačević Daruvarac MUČNA ISTINA Postaje li Zadar grad – slučaj? Pet slučajeva sa zadarskog područja koji su sablaznili Hrvatsku

Predsjednica je u Biogradu objasnila da je pritom mislila na Ustav.

"Mislim pod time da članak jedan Ustava kaže da u Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu, a drugo da je zakonski regulirano da bilo tko iz naroda može podnijeti prijavu, i da je Državno odvjetništvo dužno postupati i voditi postupak sukladno prijavi", rekla je Grabar Kitarović.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • Bruno_Bear1:

  Neke žene su često glavni uzrok nasilništva, jer se oblači i ponašaju izazovno, a najgore je kada nisu primjećene i odbaćene. Zato je važno trijezno pristupiti svakom slučaju, jer svaka slika ima lice i naličje.

 • Avatar Narod
  Narod:

  Protiv predsjednice je i rulja koja je za manje kazne, drugi mandat siguran.

 • JPlesi:

  kakve veze ima sa time niska kazna ?...ne kužim ...UMJESTO DA VLAST RADI SVOJ POSAO I NE PODRŽAVA SVOJE DA MOGU RADITI SVE ŠTO ŽELE ONI GOVORE O KAZNAMA...kazni ne bi trebalo biti DA JE VLAST KAKO TREBA I DA ... prikaži još! VRIJEDI ZA SVE JEDNAKO ….O ČEMU MI PRIČAMO....ZAR SE JEDAN VLADIN SLUŽBENIK MOŽE PNAŠATI KAO KAUBJ I NITKO MU NIŠTA NE MOŽE A LJUDI NE ...KOJA JE TO POLITIKA I GDJE TOGA IMA ..OSIM U MOZGOVIMA VLADAJUČIH KOJI MISLE DA SU NEDODIRIVI RADI TOGA ŠTO SU TO ŠTO JESU....svi smo mi od krvi i mesa a pred zakonom bi trebali biti isti AKO JE ZAKON ZAKON