Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

'Šokirani smo činom, ali identitet osumnjičenih ne treba objaviti'

Zbog bolovanja prozivanog suca Markovića jučer je odgođen početak suđenja monstrumu s Paga, kojem za 4 teška ubojstva u pokušaju treba suditi baš on
17. listopada 2019. u 13:40 15 komentara 2990 prikaza
Ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Bila je u podređenom položaju, ucjenjivana je i morala je pristati. Ona je tada imala 15 godina i bila je djevojčica. Dakle, postoje snimke, postoje poruke, postoje i razgovori s desetak i više svjedoka, a bit će ih još, kao što se nastavlja rad istražnih organa koji rade po prijavi. Nisu policija ni DORH izmislili slučaj, već rade po prijavi... Rekao nam je to naš izvor blizak istrazi slučaja koji je sablaznio Hrvatsku.

Darko Kovačević Daruvarac MUČNA ISTINA Postaje li Zadar grad – slučaj? Pet slučajeva sa zadarskog područja koji su sablaznili Hrvatsku

No uz istragu o optužbama za višestruko silovanje maloljetnice u trajanju od godinu dana koje je počinilo pet mlađih punoljetnika i dva maloljetnika, paralelno kako doznajemo, traje i istraga o tome tko je novinarima potvrdio da se takvo što i dogodilo. Podsjetimo, novinari nisu objavili tko su osumnjičeni, dakako ni žrtva, već su od izvora doznali zbog čega su podnesene kaznene prijave za silovanje, bludne radnje i druga kaznena djela, te je potvrđena informacija da je sudac unatoč tome što maloljetnica nije ni ispitana, kao ni svi svjedoci, pustio osumnjičene na slobodu uz zabranu približavanja žrtvi.

Ugroženi i osumnjičeni

Naš izvor iz istrage slučaja koji je zgranuo Hrvatsku nakon prijave da su petorica mlađih punoljetnika i dvojica maloljetnika u godinu dana sedam puta seksualno zlostavljali maloljetnicu sa zadarskog područja, naposljetku zaključuje:

– Da, i kao roditelji šokirani smo prije svega činom, ali i time što je djevojčica doživjela osudu okoline. Mi držimo da imamo čvrste dokaze o zlostavljanju, ali s druge strane opet ističemo da identitet osumnjičenih ne treba objaviti. Ni slike im ne treba dijeliti po društvenim mrežama što se od jutros radi. Policiji i DORH-u javnost treba prepustiti da rade svoj posao i mi ćemo ga i izvršiti – rekao nam je jučer naš izvor iz istrage.

Pustio osumnjičene za silovanje Policija potvrdila: Sucu Markoviću prijete, ne zna se hoće li dobiti zaštitu

Prozivani sudac Ivan Marković od jučer je, pak, na bolovanju, a zbog toga je odgođen i početak suđenja 54-godišnjem monstrumu s Paga kojem za četiri teška ubojstva u pokušaju treba suditi baš taj sudac. Kad je riječ o prijetnjama sucu Markoviću, o čemu je govorio i ministar Bošnjaković, neslužbeni izvori bliski pravosuđu potvrdili su nam da je prijetnji uistinu bilo, i to navodno u više navrata. Službeno, pak, još uvijek čekamo odgovore na upit je li sudac dobio i zaštitu koja je zatražena.

Još se čekaju žalbe

Dobili smo službeni odgovor sa suda da se još uvijek nije odlučivalo o žalbi na odluku suca.

– Još uvijek nisu zaprimljene sve žalbe u predmetu koji vas zanima. Naime, još uvijek je otvoren rok za žalbe pojedinim osumnjičenicima i njihovim braniteljima. Čim ti rokovi prođu ili njihove žalbe budu zaprimljene, izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru zakazat će sjednicu na kojoj će odlučiti o žalbama.

Sudac istrage u ovom slučaju je odlučivao samo o određivanju istražnog zatvora, odnosno mjerama opreza, dok istragu u cijelosti provodi državni odvjetnik, tako da odsustvo suca istrage u ovoj fazi kaznenog postupka nije važno za njegov nastavak – istaknuo je glasnogovornik županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković.

Marinko Jurasić U želji da se pomogne žrtvi, ne treba tražiti kaznu prije suđenja

Zadarska policija i u srijedu je potvrdila da je PU zadarska zaprimila kaznenu prijavu za kazneno djelo prijetnje sucu Ivanu Markoviću, te da provodi izvide. – Vezano uz pitanje o pružanju fizičke zaštite obavještavamo da će policija temeljem procjene ugroženosti donijeti odluku o opravdanosti primjene takvih mjera – istaknuli su službeno iz zadarske policije.

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
  • talibankovic:

    maloljetnici silovali djevojčicu, ima 15 godina. Nije prošlo niti godinu dana od kada je onaj monstruma iz Zagreba, star 17 godina, sa 150 uboda zaklao drugog maloljetnika. kakvo je ovo društvo?

  • Agricola:

    Jak vam je izvor iz istrage koji kaže da se slike djele od jutros a ja ih vidio još prekjučer. Naravno, neću reći o kome je riječ jer je to kazneno djelo, ali ću svakako reći da niti jedan nije ... prikaži još!dan nije iz Zadra, pa bi bilo dobro da prestanete olajavati naš grad i prikazivati ga gradom slučajem, a sve samo zato jer komunisti ovdje na izborima nikad nisu i nikad neće pobjediti. Pokušajte malo promjeniti priču pa napravite grad slučaj od Rijeke, jer samo u Rijeci i Tuzli komunisti su na vlasti još od 1945. godine.

  • larala:

    da, treba istražiti i kazniti osobu koja je dopustila da javnost sazna kako je u ovoj zemlji za silovanje kriva žrtva a, ne nasilnici, mamini i tatini sinčići . stvarno je strahota da se sazna ime tih silovatelja koji su ... prikaži još! toj djevojčici uništili život jer ipak su oni krasni dečki vjerojatno iz uglednih obitelji koji ne bi ni mrava zgazili u očima svojim divnih roditelja, njihov ugled ne smije biti ukaljan.