Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Civilne udruge

'Grabar-Kitarović i Plenković moraju osuditi povrede ljudskih prava u Mađarskoj'

Ader u posjeti Hrvatskoj
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
12.04.2017.
u 12:04

Mađarski predsjednik Janos Ader u službenoj je posjeti Hrvatskoj, a civilne udruge pozvale su predsjednicu i premijera da osude njegov rad u matičnoj zemlji

Kuća ljudskih prava Zagreb i Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske  (CROSOL) zatražili su u srijedu da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković u razgovorima s mađarskim predsjednikom Janosom Aderom "nedvosmisleno izraze svoju zabrinutost zbog neprekidnih i opsežnih povreda ljudskih prava u Mađarskoj".

Organizacije navode da je mađarski predsjednik, koji u srijedu boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, bez imalo zadrške potpisao niz vladinih zakona usvojenih u parlamentu kojima se krše ljudska prava. 

"Tako je prošli tjedan potpisao zakon kojim se 'de facto' zabranjuje rad jednog od najuglednijih europskih sveučilišta (CEU, Srednjoeuropsko sveučilište), a ranije su usvojeni zakoni koji krše ljudska prava izbjeglica. Također, predsjednik Janos Ader ni na koji način nije osudio protuzakonito postupanje premijera Viktora Orbana prema dijelu udruga u Mađarskoj, niti niz napada na slobodne i neovisne mađarske medije", navodi se u priopćenju.

Kuća ljudskih prava Zagreb i organizacije civilnoga društva okupljene u CROSOL-u navode da je i "velika većina članica EU" zgrožena napadima mađarske vlade i mađarskog predsjednika na slobodu govora, slobodu izražavanja i slobodu medija, kao i na postupanje mađarske vlade prema izbjeglicama.

"Tu zabrinutost dijele i građani Mađarske, 80 tisuća stanovnika Budimpešte izašlo je prošli tjedan na ulice kako bi se suprotstavili represivnim politikama njihove vlade", ističu.

Hrvatska se kao članica Vijeća za ljudska prava UN-a mora se aktivno zalagati za zaštitu ljudskih prava u svim članicama UN-a, naglašavaju udruge te zbog toga očekuju da u razgovorima s predsjednikom Mađarske i predsjednica i premijer "nedvosmisleno osude sustavno kršenje ljudskih prava u Mađarskoj" te da "transparentno obavijeste domaću javnost o tome što su poduzeli po tom pitanju".

>>I za petokraku na boci piva kazna do 48 milijuna kuna

Komentara 46

DU
Deleted user
12:28 12.04.2017.

Takozvane civilne udruge koje zastupaju 150 ljudi u Hrvatskoj bune se i gle čuda dobijaju prostor u medijima. Soroševci su u mađarskoj na izdisaju, i sad bi ovi da nam dođu u našu državu koja je krvlju izborila svoju slobodu. E nemože. Pederastiju i ostale spolne mutacije nek idu negdje drugdje, po mogućnosti na neki udaljeni otok na oceanu.

BU
budagigo
12:31 12.04.2017.

Mađare treba podržati i sljediti njihov primjer u hrvatskoj.ukinuti financiranje ljevo komunjarskim "nevladinim"udrugama i rastegnuti žicu ili zid na granicama protiv upada potrncijalnih terorista koji se mješaju sa izbjeglicama.najnoviji primjer jučer dortmund,za što je merkel glavni krivac.

ST
Starotopoljanin
12:13 12.04.2017.

Ma kakvo krsenje ljudskih prava,ovi sto suukinuti su isti kao filozofski fakultet kod nas,sve neke lijencine sto protiv svega protestiraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije