Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMA LI MJESTA ZA SVE?

Centralno europsko sveučilište 'protjerano' iz Mađarske: Pokrenuta inicijativa za premještaj u Hrvatsku

Domagoj Hajduković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
07.04.2017.
u 09:03

Iz navedenih razloga držim da bi bilo dobro pozvati CEU da dođe u Hrvatsku

Nakon što je Mađarska ovih dana usvojila zakon zbog kojega bi Centralno europsko sveučilište (Central European University - CEU) moglo biti "protjerano" iz zemlje, SDP-ov zastupnik Domagoj Hajduković pokrenuo je u Saboru inicijativu da se to respektabilno sveučilište pozove u Hrvatsku.

Njegovu inicijativu kojom se obraća predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću dosad je potpisalo 55 saborskih zastupnika iz SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSU-a, Mosta, Živog zida, SDSS-a te drugi "manjinski" zastupnici.

- To vrlo cijenjeno sveučilište ubraja se u sam svjetski vrh po pitanju društvenih znanosti, posebice politologije, prava, povijesti, ali i mnogih drugih interdisciplinarnih studija. Uvjeren sam da bi jedna institucija takvog profila i reputacije mogla uvelike obogatiti Hrvatsku i pridonijeti našem međunarodnom ugledu, tim više što se neki programi koje nudi ne mogu studirati u Hrvatskoj.

Iz navedenih razloga držim da bi bilo dobro pozvati CEU da dođe u Hrvatsku – piše Hajduković premijeru. Dodaje kako njegovo uvjerenje dijele i ostali zastupnici koji su potpisali inicijativu.

- Ovo nije političko pitanje, već pitanje obogaćivanja Hrvatske, našeg ugleda, ali i akademske zajednice koja djeluje u našoj Domovini – zaključuje SDP-ov međunarodni tajnik Domagoj Hajduković.
Podsjetimo, Mađarska je ovaj tjedan usvojila zakon koji predviđa strožu regulativu prema stranim sveučilištima koja djeluju u Mađarskoj, a vjeruje se da je zakon posebno usmjeren protiv Centralnog europskog sveučilišta čiji je osnivač George Soros. To sveučilište na engleskom jeziku ubraja se u 200 najbolje rangiranih sveučilišta na svijetu u osam disciplina.

>> Policija je već stalni gost na Sveučilištu, a sve što rektor ima reći jest: nemam pojma!?

>> Dualno obrazovanje podržava 80 posto tvrtki

Ključne riječi

Komentara 24

VE
verica2
09:47 07.04.2017.

Centralno europsko, tj Soroševo, sveučilište, upravo protjerano iz Mađarske, je zadnje što nam treba iako je sigurno da će se mnogi ,iz ideoloških, ali i financijskih razloga, itekako truditi da se preseli k nama.

LE
Lester
09:18 07.04.2017.

samo nam treba sveuciliste kojeg sponzorira Soros.zemljo otvori se.

KL
kliker24
10:23 07.04.2017.

Ovaj mali ljevičar Hajduković mi je oduvijek antipatičan al još više mi je antipatičan, a i opasan Soros . Već je puno zla napravio u ovoj zemlji, ima Gong i ostale udruge tog tipa , i to mu je previše,, a svoje politikanstvo nek prodaje negdje drugdje :/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije