Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRUČNJAKINJA UPOZORAVA

Gotovinski krediti su brzi i jednostavni, ali vas mogu odvesti u dužničko ropstvo

Ilustracija
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
1/3
06.05.2019.
u 10:33

Nenamjenski, odnosno gotovinski krediti su u prosjeku s najvećom kamatnom stopom, odnosno najvećim troškom na kraju, objašnjava financijski stručnjak Zoran Balija

Gotovinski krediti posljednjih godina nezaustavljivo rastu, brzi su, laki i jednostavni, no postoji druga strana. Oni su zapravo - najskuplji. Mogu vas spasiti od duga, ali i odvesti vas u dužničko ropstvo.

- Pojedinac ne prolazi kroz sveobuhvatnu procjenu kreditne sposobnosti. Ti isti gotovinski krediti se oglašavaju na raznorazne načine, kao povoljni, brzi u sekundu, minutu, pa dolazimo do toga da pojedine institucije na instagramu, koristeći pojedince, oglašavaju takve kredite - kaže doc. dr. sc. Andrea Lučić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu za HRT.

- U svakom slučaju nenamjenski, odnosno gotovinski krediti su u prosjeku s najvećom kamatnom stopom, odnosno najvećim troškom na kraju. Situacija je takva da oni traju relativno kratko vrijeme, pa nas onda zavaravaju da ćemo vratiti nešto manje, ali kada bi gledali u postotku onda su to najskuplji krediti koji postoje trenutno na tržištu - objašnjava financijski stručnjak Zoran Balija.

Mjesečni iznosi otplate su razmjerno mali pa dužnike ne zabrinjava što će u dužničkom odnosu biti i više od 10 godina. Zbog rasta gotovinskih kredita mnogi se pribojavaju crnih scenarija, a HNB je zato bankama preporučio da za gotovinske kredite imaju iste kriterije kao i za stambene.

VIDEO Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj:

Komentara 1

MA
marijaqwer
12:21 06.05.2019.

Samo krediti koji su ulaganje ( koje donosi zaradu veću od kamata ) nisu dužničko robstvo, sve drugo jeste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije