Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Demantiraju Karamarka

Gotovinini suborci i odvjetnik: Orepić nije skrivao topničke dnevnike

Vlaho Orepić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.03.2016.
u 09:41

Nalog da se traže nepostojeće dnevnike dao je Haag kako bi se otezala obrana generala.

Tomislav Karamarko novinarima je rekao da ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića treba pitati zašto je kao uspomenu čuvao “topnički dnevnik” podsjetivši: “Ušli smo tada u jednu krizu tražeći te dnevnike i materijale i onda se to kod njega pronađe.”

Karamarko tada bio ministar

Karamarko zna o čemu govori jer je tada bio ministar unutarnjih poslova. Bilo je to 2010. kad je radna skupina organizirala opsežnu akciju potrage za “topničkim dnevnicima” za potrebe haaškog tužiteljstva, a ne obrane hrvatskih generala, kako je u petak prezentirano u opremi teksta na portalu jutarnji.hr. Tih su dana pretraživani domovi brojnih časnika iz Oluje u potrazi za “dnevnicima”.

– To s “topničkim dnevnicima” je besmislica i meni je smiješan taj napad na Orepića – kaže bivši SDP-ov ministar obrane Ante Kotromanović, ratni zapovjednik Operativne grupe Sinj u kojoj je Orepić bio načelnik operative, potvrdivši Orepićevu izjavu za Novu TV da Operativna grupa Sinj nije imala topništvo.

– Ne znam zbog čega je tadašnja Vlada, u kojoj je današnji prvi potpredsjednik Vlade bio ministar unutarnjih poslova, to s topništvom “priznala” na zahtjev iz Haaga premda to nije bilo točno jer je topništvo bilo preraspoređeno na druga područja – obrazlaže Kotromanović podsjećajući kako su časnici bili nepotrebno uznemiravani zbog famozne potrage za “topničkim dnevnicima” jer je vlast zbog zahtjeva Haaškog suda radila presiju da se nađu dokumenti koji zapravo nisu ni postojali.

Pravdali nedokazanu tezu

Kotromanovićevu zamjeniku Roku Mijiću bilo je i suđeno jer je kod njega pronađena “karta pozicije” na kojoj su dnevno ucrtavane koordinate. I kod drugih časnika, a neki su i uz Kotromanovićevu asistenciju u suradnji s tadašnjim zamjenikom ravnatelja policije Milijanom Brkićem, predavali materijale, nađeni su nebitni vojni dokumenti kakav je kao suvenir čuvao i Orepić. Ni taj dokument obrani generala Gotovine nije mogao ni pomoći ni odmoći, rekao nam je Kotromanović. Časnici kojima je bilo suđeno zbog pronađenih dokumenata oslobođeni su na suđenju, pa i odvjetnik Marin Ivanović koji je bio optužen za skrivanje arhivskih dokumenata nakon što je to, kako je svjedočio odvjetnik Luka Mišetić, to najavila bivša premijerka na Savjetu za suradnju s Haaškim sudom. I odvjetnik Ivo Farčić iz Gotovinina obrambenog tima kaže da “topnički dnevnici” nisu postojali, već su tako u našem prijevodu nazvani “ključni dokumenti” o djelovanju topništva.

– Ti su dokumenti političkim pritiskom traženi kako bi se opravdala loša teza o prekomjernom granatiranju koju Haaško tužiteljstvo nije moglo dokazati. Tada su uistinu prekinuti pregovori o ulasku RH u EU jer je postavljen oštar zahtjev državi da se pronađu dokumenti i kako bi nas se dovelo u situaciju da prekomjerno granatiranje nisu mogli dokazati jer je država skrivala dokumente. Obrana je od početka tvrdila da ti dokumenti ne postoje – rekao nam je Farčić, i sam upozorivši na krivu medijsku tezu da su “topnički dnevnici” služili obrani.

>>Karamarko ima dva kandidata za šefa SOA-e

>>Karamarko: Zašto je Orepić kod sebe držao topnički dnevnik treba pitati njega

Komentara 241

VE
verakruz
10:18 20.03.2016.

Taj podatak nije iznio Karamarko, već Jutarnji i njihovi novinari. Bace spin i onda bi se netko trebao svađat i glođat oko toga. Tipično udbaško podmetanje.

KA
kajinx
10:07 20.03.2016.

Vlaho, nekakav nesretnik, Orepić: Kada ćeš smjeniti 2500 Martićevaca?

Avatar Feniks
Feniks
10:21 20.03.2016.

Orepić bi mogao biti prvi koji će letjeti iz vlade jer želi s kompromitiranim SDP kadrom voditi MUP.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije