Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gospić: Edukacija nastavnika o nenasilnoj komunikaciji mladih

Cilj je projekta naučiti djecu demokraciji te toleranciji, suživotu i postizanju konsenzusa
28. rujna 2012. u 18:51 0 komentara 5 prikaza
mladi
Foto: Forum za slobodu odgoja

U sklopu projekta "Ključ za mir - odgoj za mir" za učitelje u školama na području Ličko-senjske županije započeo je dvodnevni seminar koji provodi Forum za slobodu odgoja. Cilj je upoznati učitelje s metodom medijacije i nenasilnim rješavanjem sukoba među djecom, ali i uvođenjem Građanskoga odgoja u škole.

Mario Bajkuša, ispred Foruma za slobodu odgoja, istaknuo je na tribini kako je razlog njihove inicijative o uvođenju ovakvoga tipa odgoja u škole naučiti djecu demokraciji te toleranciji, suživotu i postizanju konsenzusa.

– Neke stvari ne moraju se učiti iz knjiga. Dovoljno je učenike uključivati u neke važne odluke i tako ih učiti. Svi smo obvezni čuvati i održavati, živjeti demokraciju, poručio je.

Forum za slobodu odgoja posljednjih je godina ponajviše bio potpora školama koje su uvele medijaciju te nenasilje u svoje obrazovne programe, ponajviše kao izvannastavni predmet.

Cijeli projekt osmišljen je s ciljem promocije odgoja i obrazovanja za mir, s posebnim naglaskom na primjenu medijacije kao uspješne metode rješavanja sukoba
i osnaživanja djece i mladih u području nenasilne komunikacije i prevencije nasilja. Prvi je to projekt u Hrvatskoj pod pokroviteljstvom fondacije Jolie-Pitt.

Kako bi projekt zaživio, nakon Osnovne škole "Milan Brozović" iz Kastva, koja projekt već provodi, u školama u Ličko-senjskoj te Istarskoj županiji organizirat će se edukacije za stručnjake koji rade s djecom i mladima, na prvome mjestu učitelje u osnovnim i srednjim školama.

KiK katalog
PROMO
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.