Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Buknulo i kod Nina

Situacija na Pelješcu i dalje dramatična: 'Kuće su bile ugrožene, ali su obranjene'

požar, pelješac
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/18
23.07.2015.
u 21:52

Na Pelješcu je požarom zahvaćeno oko 1800 hektara borove šume, makije, niskog raslinja, vinograda i maslinika

Vatrogasci se na zemlji i iz zraka još bore s vatrom na Korčuli i Pelješcu gdje je vraćena opskrba električnom energijom koja je na zahtjev vatrogasaca bila isključena, objavio je HRT.

Stjepan Šimović, vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije, rekao je oko 23 sata za HRT da im situacija ne ide u prilog, ali da nijedna kuća nije stradala.

- Bio je to dan kakav ne bih poželio nikome - rekao je Šimović.

- Sve je zasad po kontrolom iako djeluje da su kuće ugrožene, bile su ugrožene, ali su obranjene - rekao je za HRT Goran Cvjetinović, glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije.

- Vatrogasci guraju vatru da ide prema brdu i što dalje od kuća - dodao je.

Vatrena fronta ispod i iznad pelješke ceste su se spojile i jaka bura nosi plamen prema naselju Ponikve. Vatra je prošla prvi niz kuća kod zaseoka Paragovići. Brane se kuće, jaka bura nosi plamen prema mjestu Ponikve koje se prostire na nekoliko kilometara, rekao je ranije Cvjetinović. Upozorio je kako postoji mogućnost da požar, ako se ne zaustavi, dođe do Stona. Radi vjerojatne evakuacije stanovništva, Jadrolinija je noćas uvela dodatna putovanja na trajektnoj liniji Ploče - Trpanji.

Zbrinuti u bolnici

– Da vam rečem pravo, sve su to momci koji jednostavno daju maksimalno od sebe. I više od toga. Hvala vatrogascima, ali i stanovnicima i svima koji su nam pružili potporu lijepom riječi, donacijom, posjetom požarištu. Sve vam to daje dodatni adrenalin da možete ustrajati u ovoj borbi koja je izuzetno, izuzetno teška i nezahvalna – izmorena glasa kazao nam je Nikša Nogalo, zapovjednik DVD-a Orebić. Njegov je tim među više od 300 hrabrih vatrogasaca i 100 vojnika koji se već danima i noćima bore s vatrenom stihijom na priobalju.

– Svakih 10 sati upućujemo smjenu na požarište. Situacija je na početku bila paklena i sada moramo ljudima dati malo predaha – objašnjava Nogalo. Unatoč tome, sve su vatrogasne i vojne snage i dalje na terenu i pred njima je još besanih noći jer svaka promjena smjera vjetra može značiti i novo razbuktavanje vatre. Stanje je, osim toga, i dalje alarmantno u Ponikvama na Pelješcu, gdje je požar izbio u utorak oko 2.30 ujutro.

– Ne mogu, ne mogu, gasim, gužva mi je – na brzinu je izgovorio Željko Nožica, zapovjednik DVD-a Janjina.

Dramatičnu situaciju potvrđuje i odluka ministra obrane Ante Kotromanovića da na Pelješac pošalje dodatnih 50 vojnika kako bi pomogli vatrogascima. Također, uz tri kanadera koja su gasila požar u Ponikvama, MORH je danas ujutro poslao još jedan kanader i helikopter. Dio vatrogasaca koji su dežurali u Trsteniku premješten je u Ponikve, kamo su upućena i 24 zagrebačka vatrogasca.

– Na dosta mjesta i dalje gori, puno je problema, nastojimo ponajprije obraniti kuće – kazao nam je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH.

Premoreni su vatrogasci, osim s požarima, imali problema i s prevrtanjem cisterne koja je zbog urušavanja ceste kod Ponikava završila u provaliji. Pritom su lakše ozlijeđena dvojica solinskih vatrogasaca koji su zbrinuti u Općoj bolnici Dubrovnik. Dodatni problem, pak, predstavljao je požar koji se aktivirao u mjestu Pučišća na Braču, a gorjelo je i na lokaciji Ježević kod Peručkog jezera, ponovno u Lokvi-Rogoznici kod Omiša te oko Plomina u Istarskoj županiji.

Požarima na Korčuli i Pelješcu dosad je zahvaćeno više od 2500 hektara šume, raslinja, vinograda i maslinika. U Trsteniku se požar proširio i na nekoliko gospodarskih objekata i vozila. Ipak, ono što je najvažnije i u čemu ustraju sve snage jest obrana obiteljskih kuća koja se, na sreću, zasad pokazala uspješnom.

Požar kod farme krava

Nešto prije 18 sati buknuo je veliki požar kod Nina, u blizini farme krava Vigens. Požar gase jedan kanader i jedan zračni traktor. U blizini požara zatekli smo zabrinute mještane koji su istaknuli kako ih zabrinjava to što jak vjetar razbuktava vatru. Na gašenje požara krenule su i jedinice zadarske vatrogasne postrojbe s više vatrogasnih vozila, a iznad šireg zapadnog dijela zadarskog predgrađa nadvio se crni gusti dim.

Novih pedeset vojnika Oružanih snaga RH danas je upućeno na gašenje požara na Pelješac, a prema odluci ministra obrane Ante Kotromanovića. Na gašenju požara na Pelješcu tako je trenutačno ukupno 100 vojnika koji pomažu vatrogascima.

Oko 14 sati na Pelješac su poslani još jedan kanader i helikopter tako da požar sad gasi ukupno četiri kanadera i jedan helikopter. MORH je priopćio kako se aktivirao i požar na lokaciji Pučišća na otoku Braču, gdje su upućena dva zračna traktora.

Dionica državne ceste DC414 Putniković – Ponikve na Pelješcu zatvorena je za sav promet, zbog požara, izvijestio je HAK.

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO i danas su cijeli dan angažirane na pet požarišta sa 13 aviona i helikoptera, priopćio je MORH. Najveći angažman i danas je bio na Pelješcu, gdje je ukupno djelovalo pet protupožarnih aviona i helikoptera. Na tri požarišta, na lokaciji Ježević kod Peručkog jezera, Pučišća na Braču i Lokva-Rogoznica kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji požar su gasila po dva Airtractora AT-802. Peti današnji aktivni požar izbio je na području oko Plomina u Istarskoj županiji, a u gašenju sudjeluju jedan Canadair CL 415 i jedan Airtractor AT-802. Također, helikopter Mi-8 MTV sudjelovao je u prijevozu smjene zemaljskih vatrogasaca i opreme iz vojarne u Divuljama do Blata na Korčuli i natrag do Šibenika i Zemunika. Od 30 dana ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage do danas su sveukupno provele 392 sata u gašenju požara, odnosno punih 16 dana u zraku, pri čemu su izbacili više od 17 000 tona vode, od čega iz Canadaira 16 000 tona vode.

Požar kod mjesta Smokvice, predio Grinovica na otoku Korčuli, a koji je dojavljen 18. srpnja oko 18 sati, pod nadzorom je vatrogasaca. Tijekom dana u gašenju požara sudjelovala su dva kanadera, dva zračna traktora, jedan helikopter s uređajem za gašenje te oko 130 vatrogasaca sa 30 vatrogasnih vozila iz županijskih vatrogasnih snaga Dubrovačko-neretvanske županije, lokalnih vatrogasnih snaga otoka Korčule te DIP-ova Dubrovnik, Split, Zadar i Šibenik. Prema procjeni županijskog vatrogasnog zapovjednika, opožareno je oko 850 hektara borove šume, makije i niskog raslinja. Tijekom jutra na požarište će biti upućen helikopter koji će izvršiti smjenu vatrogasaca DIP-a iz Divulja, Šibenika i Zadra.

Požar kod mjesta Trstenika na poluotoku Pelješcu, a koji je dojavljen 20. srpnja u 22.46 sati, pod nadzorom je vatrogasaca. Tijekom dana u gašenju požara sudjelovala su dva zračna traktora (Fire Boss), 2 helikoptera s uređajem za gašenje te ukupno 193 vatrogasca sa 40 vatrogasnih vozila iz DIP-a Zadar, Šibenik i Dubrovnik, dislokacije iz Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Karlovačke županije, kao i lokalne vatrogasne snage s otoka Pelješca (DVD-i Kuna, Orebić, Viganj, Janjina, Žuljana, Trpanj) i Dubrovačko-neretvanske županije, uključujući i 50 pripadnika namjenski organiziranih snaga HV.

Požarom je zahvaćeno oko 1200 hektara borove šume, makije i niskog raslinja, poljoprivrednih kultura (vinogradi, maslinici), kao i nekoliko gospodarskih objekata i vozila.

Požar kod mjesta Ponikve na poluotoku Pelješcu, a koji je dojavljen 21. srpnja oko 2.30 sati, aktivno se gasi. Tijekom dana u gašenju požara sudjelovala su tri kanadera te lokalne vatrogasne snage s otoka Pelješca i Dubrovačko-neretvanske županije, potpomognute snagama DIP-a Zadar, Šibenik te dislokacije Karlovačke županije. Tijekom dana dio vatrogasnih snaga s požarišta kod Trstenog premješten je na gašenje ovog požara s obzirom na to da je trenutačno ovaj požar aktivniji. U 22 sata na ovo požarište krenula su dodatna 24 vatrogasca iz Grada Zagreba.

Pri gašenju požara došlo je do prevrtanja jedne vatrogasne autocisterne, pri čemu su lakše ozlijeđena 2 vatrogasca DVD-a Solin koji su zbrinuti u Općoj bolnici Dubrovnik.

Požarom je do sada zahvaćeno više od 550 hektara borove šume, makije i niskog raslinja i poljoprivrednih kultura. Tijekom gašenja požara iz zraka bio je isključen 110 kV dalekovod.

U 6 sati na ovo požarište su ponovno upućena tri protupožarna zrakoplova kanader te je ponovno dan nalog za isključenje 110 kV dalekovoda.

MORH je priopćio kako su zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO-a) upućene jutros u 6 sati u akcije gašenja požara na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

– Ovo je treći dan zaredom da zračne snage cjelodnevno sudjeluju u gašenju požara na Pelješcu, a trenutačno požar gase tri zrakoplova Canadair CL-415. Zračne snage su pet dana angažirane u gašenju požara na otoku Korčuli, a jutros je helikopter Mi-8 MTV započeo s prijevozom smjene zemaljskih vatrogasaca i opreme iz vojarne u Divuljama do Blata na Korčuli te natrag do Šibenika i Zemunika. Predviđeno je da će se zračne snage i danas, kao i prethodnih dana, izmjenjivati te dodatno pojačavati angažman sukladno razvoju situacije na terenu. Tijekom jučerašnjih gašenja požara na poluotoku Pelješcu i otoku Korčuli bilo je angažirano ukupno 11 protupožarnih aviona i helikoptera – izvijestili su iz MORH-a.

Također su reagirali na neke medijske napise u kojima stoji, kako navode, da je ''jedan od pilota aviona Airtarctor AT-802 Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO-a), primijetio piromana dok potpaljuje vatru na požarištima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji''.

Istaknuli su kako to nije točno. – Ni jedan pilot aviona Airtarctor AT-802 iz sastava Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH nije primijetio piromana niti je poslao bilo kakvu dojavu o tome – dodao je MORH.

>> Vatrogasci na Pelješcu: Situacija je dramatična. Već dva dana ne spavamo, ne možemo disati!

Komentara 25

TH
than
23:30 23.07.2015.

Koliko dana ovo gori, mislim da nista vise nije pod nazdorom. Nadam se da se varam. Nazalost nase vlade prosiruju vozni park da bi se ugodnije vozili, nego da kupi poneki jos kanader.... I gdje odu silni krediti ? Slavonija je unistena, nema sredstava za gasenje Dalmacije...

IV
Ivanveliki
10:48 23.07.2015.

ovaj put je steta ogromna. Nije gorjelo samo "nisko raslinje", nego borove sume, maslinici, vinogradi, kuće.. Strasno.

DA
Djeca_Arbata
22:55 23.07.2015.

Hm...zbog kazališne predstave...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije