Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcija

Maras: Branitelji su za HDZ i Karamarka socijalna kategorija

Hrelja i Maras
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
07.05.2015.
u 15:14

Nakon što je Ekonomski strateg HDZ-ove koalicije Josip Budimir otkrio koje bi to konkretne mjere poduzela vlada HDZ-ove koalicije u slučaju pobjede, nije trebalo dugo čekati na oštru reakciju SDP-a.

Nakon što je Ekonomski strateg HDZ-ove koalicije Josip Budimir otkrio koje bi to konkretne mjere poduzela vlada HDZ-ove koalicije u slučaju pobjede, nije trebalo dugo čekati na oštru reakciju SDP-a. Duboko ne, poručili su s Iblerovog trga, ne slažu se s idejom da se smanjuju prava hrvatskih građana i pacijenata u zdravstvu.

– HDZ i Karamarko smatraju da su prava pacijenata široko emitirana i da se moraju racionalizirati. Skraćeno, to znači da HDZ i Karamarko žele da samo bogati imaju pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Za razliku od HDZ-a i Karamarka, SDP želi pružiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim građanima i to je za nas jedna od zadnjih linija obrane – poručio je potpredsjednik SDP-a Gordan Maras.

Protive se i najavi da dio umirovljenika bude prebačen u socijalu.

– Hrvatski građani koji nemaju punu starosnu imovinu, koji su u invalidskim mirovinama, koji su hrvatski branitelji, više neće imati osiguranje iz mirovinskog sustava već ih HDZ i Karamarko sve namjerava pretvoriti u socijalne slučajeve. To SDP-u nije prihvatljivo – rekao je Maras. Riječ je, kaže, o gotovo milijun hrvatskih građana, a koji bi, ako imaju stan, također mogli ostati bez prava ako Karamarko i HDZ dođu u poziciju. Maras kaže da bi rado čuo i što o idejama iz HDZ-a misle hrvatski branitelji.

– Za njih su branitelji socijalna kategorija. Mi štitimo njihova prava, cijenimo ono što su radili i ne smatramo ih socijalnim slučajevima. Smatramo da su svoju mirovinu koju su ostvarili zaradili i zadužili Hrvatsku. Bilo bi zanimljivo čuti što o tome misle gospoda Glogoški i Klemm koji su 200 dana u Savskoj ulici – poručio je Maras i dodao kako im nije drago da Tomislav Karamarko nema hrabrosti sam izići pred hrvatsku javnost i to reći nego šalje junior partnera da umjesto njega glumi trbuhozborca. Neka sam kaže hrvatskim građanima za što se on to zalaže.

– On ipak više voli govoriti o 45 – zaključio je Maras.

Na najavu prvih mjera osvrnuo se i predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja koji je upozorio kako se u ovom trenutku najniže mirovine približavaju brojci od 200 tisuća.

– Uzrok najnižih mirovina u Hrvatskoj jesu u najvećem djelu neplaćeni doprinosi u proteklih 25 godina i vođenje ovakvih gospodarskih politika, a zna se koja je vlast bila dominantna ovih 25 godina. Tih 200 tisuća građana ima prosječno po 1450 kuna, od kojih je kroz doprinose uplaćeno, za isplatu, otprilike 950 kuna. Po svakom od tih 200 tisuća, 500 kuna zaštitnog dodatka koji se ne prikazuje jest socijalna zaštita. Sad ja pitam koga će ovdje netko staviti u socijalu. Ti ljudi su odradili. Sustav nije ubirao doprinose. To baš ne bi tako išlo – poručio je Hrelja.

>> HSU: Neka HDZ i Budimir uštede traže na prikladnijim mjestima od mirovinskog sustava

>> Ekonomski strateg otkrio prve poteze u slučaju pobjede HDZ-ove koalicije na izborima

Komentara 49

IS
istina00
15:34 07.05.2015.

samo kod nas netko kao maras može biti ministar....zato nam i jest ovako ""dobro""

Avatar misslea
misslea
15:38 07.05.2015.

Vladajući sazivaju konferencije da bi komentirali oporbu. A da se radije prime svog posla???

JE
Jelenko18
15:41 07.05.2015.

Umjesto da se primite posla jedino sta znate je davat izjave za medije bravooooo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije