Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Goran Marić: Nisam ostvario materijalnu korist u obnovi crkve

Marić u očitovanju iz Ministarstva državne imovine navodi kako je točno da je u vrijeme kad je dogovorena obnova crkve bio dužnosnik i saborski zastupnik, aIi je na sastanku o obnovi crkve bio "isključivo kao župljanin Župe Majke Božje Lurdske"
05. srpnja 2019. u 15:55 16 komentara 412 prikaza
Goran Marić
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Ministar državne imovine Goran Marić ustvrdio je u vezi svoje uloge u obnovi crkve u Župi Majke Božje Lurdske u Zagrebu, da "osim lijepe ljudske satisfakcije" što je pomogao realizaciji plemenite ideje, nije ostvario nikakvu materijalnu korist niti to omogućio nekom drugom, te da nije učinio ništa "mimo najboljih etičkih standarda".

Goran Marić Odbacio optužbe Goran Marić: Sve sam stekao prije politike i na zakonit način

Marić u očitovanju iz Ministarstva državne imovine navodi kako je točno da je u vrijeme kad je dogovorena obnova crkve bio dužnosnik i saborski zastupnik, aIi je na sastanku o obnovi crkve bio "isključivo kao župljanin Župe Majke Božje Lurdske".

"Razgovaralo se o idejnom rješenju obnove crkve, a u razgovoru najdoslovnije nisam sudjelovao", kaže Marić. Ističe da nijednom nije sudjelovao ni u razgovorima oko financiranja obnove crkve, osim što je osobno višekratno dao simbolični prilog, kao i mnogi drugi župljani.

Marić: Tvrtka kupila derutni stan i time omogućila obnovu dijela samostana

"Točno je da sam sudjelovao u razgovorima s tadašnjim provincijalom oko ideje obnove dijela samostana za potrebe smještaja studenata slabijeg imovinskog stanja. Ovu sam ideju doživio kao nešto iznimno ljudski i društveno vrijedno. I na nju sam kao čovjek reagirao i bio spreman osobno pomoći da se ta ideja realizira", tvrdi ministar državne imovine.

Goran Marić stan u Zagrebu Marić odbacio optužbe: Sin mi je podstanar

Navodi da je Franjevačka provincija imala derutni stan u Zvonimirovoj ulici, koji se zbog tadašnjeg stanja na tržištu nekretnina nije mogao prodati, te kako je točno da je "tvrtka Scientia d.o.o. kupila navedeni stan i platila ga u cijelosti, čime je obnova omogućena".

"Naglašavam da sam i u ovom projektu osobno financijski sudjelovao prema svojim mogućnostima. Naročito naglašavam da u svemu ovom, osim lijepe ljudske satisfakcije što sam pomogao realizaciji ove plemenite ideje, nisam ostvario nikakvu materijalnu korist, niti to omogućio bilo komu drugom. Jednako tako, dužnosničkom funkcijom nisam učinio ništa mimo najboljih etičkih standarda", poručuje Marić u očitovanju.

Portal Index objavio je da je ožujku 2008. godine u franjevačkom samostanu održan sastanak na kojem se dogovarala obnova samostana Majke Božje Lurdske na kojem su u ime Vlade bili tadašnji premijer Ivo Sanader te ministri Marina Dropulić, Dragan Primorac i Božo Biškupić, te Mladen Barišić kao tajnik Ministarstva financija.

o spornoj kući Goran Marić: 'Svu svoju imovinu stekao sam prije uključivanja u politiku'

Index: Marić osigurao obnovu devet stanova, a franjevci mu zauzvrat prodali stan

Na sastanku su bili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a franjevce su zastupali fra Željko Tolić kao provincijal Franjevačke provincije, fra Frano Doljanik kao gvardijan samostana i Goran Marić, koji je tada bio saborski zastupnik.

Index, koji u više tekstova analizira cijeli slučaj, citira i riječi Tolića kojim im je potvrdio da je "Marić osigurao obnovu devet stanova i priručne kuhinje za Studentski dom franjevaca u Zagrebu" te da su franjevci Mariću zauzvrat prodali stan u Zvonimirovoj ulici.

"Dolazi do dogovora i ugovora s gosp. Goranom Marićem: Provincija njemu uništeni, devastirani i posve neuporabljivi stan u Zvonimirovoj ulici (uz financijsku nadoknadu), a on Provinciji devet obnovljenih stanova i priručnu kuhinju za izvanredno humane svrhe: za sirotinju, odnosno siromašne studente civile...", citira portal Tolića.

Goran Marić Nepravilnosti u kartici? Marić o prešućenoj kući: Doći će vrijeme kada ću ja govoriti

Obitelj Gorana Marića, naime, imala je tvrtku Scientia specijaliziranu za stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, kojom je upravljala Marićeva supruga Marijana, a 2011. godine ostvarila je prihod od 50.000 kuna i gubitak od 84.000 kuna.

Scientia je, navodi Index, stan od 101 četvornog metra u Zvonimirovoj 62 u centru Zagreba, prema kupoprodajnom ugovoru, kupila za 930.000 kuna.

Index: Stan vrijedan milijun kuna predan bez naknade

"Kupoprodajni ugovor za taj stan, iako potpisan sredinom 2011. godine, realiziran je godinu kasnije, dakle 2012. godine. Već 2013. godine tvrtku Scientia, a s njom i stan u Zvonimirovoj ulici, preuzeo je Marićev prijatelj, poduzetnik Zvonko Šarić. Iako je Scientia imala stan vrijedan najmanje milijun kuna i 867.000 kuna na računu, Marići su tvrtku Šariću predali bez naknade. Odnosno, poklonili su je", ističe portal.

Goran Marić u Grškovićevoj ulici Povjerenstvo otvorilo predmet ministra G. Marića u vezi s prodajom vile

Šarić je četiri mjeseca nakon toga stan u Zvonimirovoj prodao za milijun kuna Šted Investu, bivšoj tvrtki Gorana Marića (Marić je u njoj bio direktor od 2005. do 2008. godine, kada se povukao jer je ušao u Sabor kao zastupnik HDZ-a).

Pritom Index ističe da je ministrov sin Ante Marić nedavno uselio u novoizgrađeni stan u Veslačkoj ulici od 136 kvadrata, približne vrijednosti od 2,5 milijuna kuna, čiji je vlasnik, prema podacima iz zemljišnika, tvrtka Veslačka nekretnine, tvrtka kćer Šted Investa.

Marić je s tim u vezi ranije rekao da je njegov sin podstanar u tome stanu te da tu nema sukoba interesa.

Ivo Žinić
Politički kraj još jednog HDZ-ovca
Žinić gubi kuću koju mu je ‘darovala’ država?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • trade_mark:

    apsolutno ne, nije se okoristio. on, kao pravi hrvat katolik i domoljub sve čini iz čiste ljubavi prema bogu i bližnjemu svome. on ne laže, on ne krade i on ne vara. on je član vjerodostojne stranke.

  • dvorskaluda:

    Sve skup vas može biti sram. Samo pogledajmo koliko ste "stekli" od zauzimanja prvo nižih a potom viših položaja i ovlasti? Pogledajmo neke dobro plaćene ljude koji rade po 25, 30 godina, a nisu ni u ludilu uspjeli "uštedjeti" kao ... prikaži još!ao naši političari, i uz to još steći po nekoliko nekretnina, plus vila, plus dionica, plus plovila, plus pokoji stančić u Londonu i sl. Ma fuj ste, a oni koji vas biraju trebali bi na psihoanalizu

  • moškov:

    ministre je li poznato da je bozja kasa neiscrpna......mozes ti stogod jamiti pa i malo vise ..ali znaj onaj gore sve vidi i ne zaboravlja i svakomu njegovo.dode na naplatu.. prije ili poslije..