Naslovnica Vijesti Svijet

Gorak okus u ustima kavopija - klimatske promjene do 2050. prepolovit će plantaže kave

Klimatske promjene već sada utječu na uzgajivače u dijelovima Meksika, Gvatemale i Nikaragve, zemljama u kojima je proizvodnja kave jedna od ključnih ekonomskih grana
29. kolovoza 2016. u 12:19 2 komentara 1342 prikaza
kava
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Klimatske promjene mogle bi ostaviti gorak okus u ustima kavopija, sugerira se u australskom klimatskom izvješću danas, jer se predviđa da će se do 2050. prepoloviti područje pogodno za uzgoj kavovca.

To znači da će tim problemom biti pogođeno 120 milijuna ljudi koji žive od industrije kave, među kojima su neke od najsiromašnijih svjetskih zajednica, objavio je klimatološki institut u Sydneyju.

"Rast temperatura i ekstremno vrijeme poput obilnih kiša smanjit će za 50 posto površine pogodne za uzgoj kave, istodobno smanjiti njezinu kvalitetu i povećati cijenu za potrošače", kaže se u izvješću.

Ruža Vučkovac Direktorica Anamarija Company: Budućnost crne kave nikako nije – crna kava otkriveno Koliko vam kave dnevno treba? Odgovor je u genima

"Dio uzgajivača će ostati bez prihoda, a potrošači će se suočiti s nestašicama, višom cijenom i lošijom aromom", rekao je šef instituta John Connor.

Klimatske promjene već sada utječu na uzgajivače u dijelovima Meksika, Gvatemale i Nikaragve, zemljama u kojima je proizvodnja kave jedna od ključnih ekonomskih grana. Sve je više bolesti i nametnika na plantažama, što utječe na prinos i kvalitetu.

Industrija kave globalno vrijedi 19 milijardi dolara. Više od 2,25 milijardi šalica kave dnevno se popije u svijetu, a proizvodnja se utrostručila se u posljednjih 50 godina.

Međutim, između 80 i 90 posto proizvođača kave mali su poljoprivrednici, koji su najizloženiji klimatskim promjenama. "Njihov svijet je ugrožen", rekao je Connor.

>> 10 neočekivanih stvari koje se dogode vašem tijelu kada prestanete piti kavu

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • bronhy:

    sreća pa nas je prošlo...sad je 2016...

  • Avatar nekakav
    nekakav:

    tko u toj industriji ima korist? sigurno ne tih 95% seljaka. kolke su njihove plaće? dal dnevno zarade za jednu šalicu kave koja se proda u veneciji? ne vjerujem. a znate foru sa čajem, a? kolka je nadnica berača čaja, ... prikaži još!aja, kolko kila dnevno mora nabrati, kolko se kila čaja od toga 'proizvede' nakon obrade, sušenja...? a kolko onda vrećica se napuni? kutija čaja, 10 kuna, jedva 30-40 grama. kila čaja 250-350 kuna..? za tu kilu čaja beračica ne dobije ni 10 kuna dnevno. da, baš je super čaj i kava, baš opuštaju...