Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOKALNI IZBORI

GONG: Pritužbe na biračke odbore obilježile izborni dan

Zagreb: GONG o predsjedanju Hrvatske Vijećem Europske unije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
16.05.2021.
u 20:22

Iz GONG-a kažu da su se brojne pritužbe odnosile na ispitivanje građana hoće li glasati samo za gradonačelnika ili i za preostale liste.

GONG je u nedjelju nakon zatvaranja birališta za lokalne izbore priopćio da je izborni dan prošao mirno, no uz mnoštvo pritužbi koje su se najviše odnosile na rad biračkih odbora i kršenje izborne šutnje.

U toj udruzi koja nadgleda glasovanje kažu da su zaprimili više od dvije stotine upita građana. Upiti su bili vezani uz izborni proces, biračka prava i rad administracije, a brojne pritužbe odnosile su se na rad biračkih odbora u kojima su ispitivali građane žele li glasati samo za gradonačelnika ili i za preostale liste, navodi GONG koji je o tome obavijestio gradska izborna povjerenstva.

Povratna informacija koju je dobio bila je da se nije radilo o uputi ili namjernom obeshrabrivanju birača i biračica.

Iz DIP-a su tijekom dana upozorili biračke odbore da trebaju nuditi sve listiće svim biračima i biračicama, ističe GONG.

Bilo je i nekoliko slučajeva da zaraženi od korone i/ili u samoizolaciji nisu ostvarili biračko pravo jer im birački odbori nisu izašli u susret i omogućili glasanje kod kuće sukladno preporukama.

Zbog činjenice da brojevi biračkih odbora nisu javno dostupni, građani u samoizolaciji bili su upućeni da nazivaju gradska izborna povjerenstva, a budući da su ona istovremeno i kontakt za sve nepravilnosti, njihove linije su ponekad bile zagušene pa je manji broj građana ostao bez mogućnosti da koriste svoje pravo glasanja od kuće, navodi GONG.

Primili su i pritužbe osoba na bolničkom liječenju, kojima zbog korona režima nije bilo moguće napustiti bolnice kako bi glasali u svom prebivalištu, ali i medicinskog osoblja i zaposlenika državnih službi koji su radili u smjenama od 7 do 19 sati, a poslodavac im nije omogućio da iskoriste biračko pravo.

GONG navodi da je bilo i žalbi građana da pred pojedinim biračkim mjestima nisu bile osigurane epidemiološke mjere kao i nekoliko poziva osoba koja su dolaskom na biračko mjesto utvrdile da su njihova imena već bila zaokružena u izvadcima u popisu birača, bez da su prethodno glasali.

"Ovakve pogreške, iako malobrojne, pojavljuju se na svim tipovima izbora i umanjuju razinu povjerenja u integritet izbornog procesa”, zaključuje GONG.

Ključne riječi

Komentara 1

OV
ovcalila
21:12 16.05.2021.

u biračkim odborima sjede godinama iste osobe politićki opredjeljene zaposlene i još beru dnevnice a na birou pun kufer nezaposlenih željnih kruha, bravo Gong i izborni zakon

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije