Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ističu svoj prijedlog

GONG podržava odluku o ukidanju Zakona o izbornim jedinicama: Sabor mora što prije djelovati

Zagreb: Okrugli stol GONG-a "Kako povećati transparentnost pravosudnog sustava"
Sanjin Strukic/PIXSELL
08.02.2023.
u 10:31

Ističu da je odluka Ustavnog suda na tragu njihovog prijedloga da se Hrvatska podijeli u šest izbornih jedinica. Prihvati li se on, uz šest izbornih jedinica predlažu da se zadrže postojeće jedinice za nacionalne manjine i dijasporu.

GONG pozdravlja odluku Ustavnog suda o ukidanju Zakona o izbornim jedinicama koji prestaje važiti 1. listopada ove godine. Navode da oni, kao organizacija koja godinama ukazuje na ugroženost jednakosti biračkog prava, ali i nezakonitost i neustavnost parlamentarnih izbora, očekuju da Sabor u što skorijem roku pristupi izmjeni izbornih zakona. Ističu da je odluka Ustavnog suda na tragu njihovog prijedloga da se Hrvatska podijeli u šest izbornih jedinica.

Prihvati li se on, uz šest izbornih jedinica predlažu da se zadrže postojeće jedinice za nacionalne manjine i dijasporu. "Granice izbornih jedinica bi odgovarale županijskim granicama, ali i povijesnim granicama hrvatskih pokrajina (Slavonija, Dalmacija, Istra i Rijeka, Zagorje, Međimurje…) dok bi Grad Zagreb bio jedna izborna jedinica. Jedinice bi davale nejednak broj mandata, od 17 do 29, ovisno o ažuriranom popisu birača koji žive u tim jedinicama", objašnjavaju iz GONG-a. 

Dodaju i da bi njihov prijedlog s manje jedinica, a većim brojem zastupnika koji se u njima biraju doprinio razmjernosti izbora. Ističu da za razliku od nekih drugih prijedloga, njihov "ne predviđa naknadno iscrtavanje granica, koje bi moglo biti politički zloupotrijebljeno, nego bi se u slučaju promjene u popisu birača samo ažurirao broj mandata u pojedinoj jedinici kada bi se za time ukazala potreba". 

VIDEO: Dalić o Ćiri: 'Naša pobjeda u subotu, ako Bog da, bit će zbog njega'

Komentara 1

LL
lijepa_li si
18:49 08.02.2023.

izbore dobiva onaj tko ukine gongaše i slične parazite!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije