Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Glavaš gubi saborsku plaću i imunitet

Po zakonu zastupnik automatski gubi taj status ako je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci
02. kolovoza 2010. u 21:09 85 komentara 15 prikaza
glavaš
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Plaća za srpanj zadnje je primanje koje će Branimir Glavaš primiti kao saborski zastupnik. Nakon odluke Vrhovnog suda kojom je potvrđena presuda Županijskog suda u Zagrebu da je Glavaš kriv za ratne zločine, te mu je izrečena zatvorska kazna u trajanju od osam godina, automatizmom prestaje biti zastupnikom.

Po zakonu zastupnik automatski gubi taj status ako je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci. Kako je presuda Glavašu postala pravomoćna, preostaje jedino da se to kao činjenica konstatira u Saboru.

Kako prestaje biti zastupnikom, Glavaš gubi i saborski imunitet, pa ga sada svatko bez da dobije posebno odobrenje Sabora može tužiti za klevetu i uvredu. Uz to, pravomoćna presuda na zatvorsku kaznu znači i da bi predsjednik države, Ivo Josipović trebao pokrenuti postupak da mu se oduzmu odlikovanja kojih navodno ima sedam.

Hrvatski znanstvenik Miroslav Radman
MIROSLAV RADMAN
'Najbolje da se društvo resetira, poput računala, i da ujutro zdravije krene ispočetka'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • konstanta:

    Uopće je nejasno, zbog čega je i do sada primao plaću. Ne ulazim u njegovu krivnju, ali on je POBJEGAO iz zemlje što je kukavički čin. Hrabri, ponosni i nedužni ljudi ne bježe. A ako već sumnjaju u pravdu i ... prikaži još!i zakone svoje zemlje onda bi bilo logično da od te iste zemlje ne žele primati ništa.

  • adan:

    ..http://www.e-novine.com/stav/39724-Osveta-kao-olakotna-okolnost.html

  • elfenomeno77:

    zloćinac mora ostati bez svega navedenog