Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijetnje ruske diplomacije

Glasnogovornik Vlade RH dao podršku Večernjakovom novinaru: Zbog prijetnji su nadležna tijela promptno reagirala

Zagreb: Hassan Haidar Diab
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
03.05.2022.
u 15:38

Imperativ demokratskog društva je osigurati novinarima uvjete za neometan, siguran i profesionalan rad, poručio je u utorak premijer Andrej Plenković u povodu Svjetskog dana slobode medija

Zbog teksta o čečenskom vođi Ramzanu Kadirovu, novinar, ratni izvjestitelj, kolumnist i analitičar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab dobiva prijetnje od ruske diplomacije. "Nisu to prve prijetnje koje sam dobio, od Isila su bile strašne i bio sam pod policijskom zaštitom, ali ova je prijetnja daleko ozbiljnija jer naša obavještajna služba inače nadzire odakle dolazi opasnost, a u ovom slučaju to ne može, pogotovo kad dolaze prijetnje od stranih diplomata. A oni prijete najkrvoločnijim čovjekom koji je odgovoran za tisuće najgorih likvidacija, čečenskim vođom Ramzanom Kadirovim", kazao je Večernjakov novinar.

"Puna podrška novinaru Hassan Haidar Diabu, koji je zbog svog članka postao žrtva prijetnji ruskih diplomata. Nadležna tijela su promptno reagirala, a g. Haidara Diaba primio je i Andrej Plenković. Sloboda medija i izražavanja temelj su demokracije", napisao je na svom Twitteru glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Imperativ demokratskog društva je osigurati novinarima uvjete za neometan, siguran i profesionalan rad, poručio je u utorak premijer Andrej Plenković u povodu Svjetskog dana slobode medija. ''Sloboda medija predstavlja temelj svakog demokratskog društva u kojem je imperativ osigurati novinarima uvjete za neometan, siguran i profesionalan rad'', objavio je Plenković na svom Twitter profilu. ''Čestitam svim novinarkama, novinarima i medijskim djelatnicima Svjetski dan slobode medija!'', zaključio je premijer.

Podsjetimo, novinar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab, početkom travnja dobio je prijetnje nakon što je objavljen njegov tekst o čečenskom vođi Ramzanu Kadirovu.

- U uredništvu Večernjeg lista dogovoreno je tada kako se neće izaći u javnost s informacijama o ruskoj prijetnji nakon objave teksta o čečenskom vođi Ramzanu Kadirovu zbog moje sigurnosti. Prije mjesec dana dobio sam i policijsku zaštitu, a nakon što je tjednik Nacional došao do tih informacija te ih objavio u svom tjedniku, jedino što mogu je potvrditi te prijetnje - kazao je Haidar Diab.

 

- Naime, nakon mog teksta o Ramzanu Kadirovu i njegovom eskadronu smrti, iz ruskog veleposlanstva u Zagrebu zvao me savjetnik za medije Matvey Sidorov prenoseći mi poruku političkog tajnika Sergeja Trofimova kako će moji tekstovi biti prevedeni i dostavljeni na ruke osobno Kadirovu. Na moje pitanje da li je to direktna prijetnja, odgovorio je samo kako prenosi poruku koju ja mogu protumačiti kako hoću.

- Nakon toga zvao sam glavnog urednika Dražena Klarića te smo o tom slučaju odmah obavijestili policiju koja je poduzela sve potrebne sigurnosne mjere za mene i moju obitelj. Nakon toga sam doznao da su među protjeranim ruskim diplomatima i dvojica koja su mi prijetila. Kao i uvijek do sada, poručujem svima kako me nikakve prijetnje smrću i zastrašivanja neće spriječiti da budem objektivan novinar i pišem istinu, sviđala se ona nekom ili ne - zaključio je Haidar Diab.

Komentara 6

PA
Pahor
17:39 03.05.2022.

Rusi su izgubili kompas, to divlje, to grize sve oko sebe, pjeni se, prijeti... ko nasi " komsije" ako ne i gore

KO
Kolibri
18:38 03.05.2022.

kad se pogleda čime se sve bave nije ni čudo što ukrajina nije porobljena za tjedan dana. tko još čita novine u zemlji na margini i kome je to uopće bitno?

Avatar uputnik
uputnik
16:31 03.05.2022.

Nedavno si Hasane bio u društvu dotičnog rusa i tužio mu se što ti je onemogućen pristup ruskoj propagandi sa RT i sputnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije