Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKAV JE STAV CRKVE PREMA ATEISTIMA

Glas Koncila: Ateizam je grijeh

15.04.2009.
u 10:53

Ateizam je grijeh, piše najnoviji broj katoličkog tjednika Glasa Koncila. Točnije, Katekizam Katoličke crkve uči da je ateizam «time što odbacuje ili niječe Božje postojanje» grijeh protiv kreposti bogoštovlja, odgovara uredništvo Glasa Koncila na upit čitatelja što Crkva misli o ateistima i ateizmu. Čitatelj je bio ponukan postaviti to pitanje nedavnim provokativnim reklamama protiv Boga na zagrebačkim tramvajima.

- Nakane i okolnosti mogu uračunljivost glede te krivnje mnogo umanjiti - relativizira Glas Koncila tezu o ateizmu kao grijehu i dodaje da sami vjernici mogu pridonijeti širenju ateizma.

- Nastanku i širenju ateizma mogu nemalo pridonijeti i sami vjernici, ako zanemarivanjem vjerskog odgoja ili netočnim i pogrešnim izlaganjem nauka ili također nedostacima svoga vjerskog odgoja, moralnog ili društvenog života, pravo lice Boga i religije prije skrivaju nego otkrivaju - citira Glas Koncila Katekizam.

Katolički tjednik kaže kako je ateizam teorijsko i/ili praktično nijekanje Božjeg postojanja te da je riječ o tipičnoj modernoj pojavi i da o njemu najmjerodavnije govori konstitucija «Gaudium et spes». Za provokaciju s ateističkim natpisima na tramvajima kaže da službena Crkva nije znala ni za tu inicijativu niti kakve su joj nakane, kao ni «kakve su odluke javnog prijevoznika koji je – potpuno logično – odbio njihov zahtjev ne želeći uvrijediti vjernike koji ničim ne vrijeđaju ateiste».

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije