Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cijena 150 kuna

Ginekolozi nudili ženama da test plate 150 kn ako žele nalaz ranije

'11.11.2008., Zagreb - Ilustracija na temu guzvi u bolnicama i dugog cekanja na pretrage. Klinicka bolnica Dubrava. Photo: Davor Puklavec/24sata'
Foto: 'Davor Puklavec/24sata'
1/3
Autor
Sonja Hoffman
19.11.2011.
u 12:00

Milinović: Ako pacijentica ima suspektan ginekološki nalaz, Papa-test mora biti gotov za 4, a drugi za najviše mjesec dana.

Liste čekanja na dijagnostičke preglede i pretrage poznati su problem hrvatskog zdravstva, no čitateljica iz Siska (podaci poznati redakciji) nemalo se iznenadila kada je u ambulanti doma zdravlja doznala da će nalaz Papa-testa, ne plati li pregled 150 kuna, čekati više od tri mjeseca.

Djelatnici na bolovanju

– Prije dvije godine sam rodila, pa sam u kolovozu odlučila otići na kontrolni pregled kod ginekologa – priča čitateljica. S obzirom na to da je riječ o Papa-testu, nije ni pomislila da ode privatniku jer u sisačkom domu zdravlja radi nekoliko liječnika.

– Prije pregleda ušla sam u svlačionicu i šokirala se kada sam na zidu ugledala natpis: "Rezultati Papa-testa čekaju se tri mjeseca, a želite li ih dobiti ranije, test možete platiti 150 kuna" – ispričala je mlada žena i dodala da su plaćene testove ginekolozi slali u privatne laboratorije na analizu.

Nije bila pri novcu pa je odlučila "pričekati".

– Prošlo je više od tri mjeseca, a nalaza nema – uzrujano je rekla.

– Ovo mi je prvi test nakon pet godina i moram priznati da sam malo u panici. Što ako nije uredan? A tri mjeseca već su prošla! – priznaje čitateljica. Pokušala je, otkriva, doznati o čemu je riječ, pa je zvala citološki laboratorij koji analizira testove u sisačkoj bolnici.

– Doznala sam da su citolozi na bolovanju i da nema tko provesti analize – tvrdi mlada žena i pita mjerodavne kako je to moguće.

– Pa riječ je o testu koji znači razliku između raka u ranoj ili poodmakloj fazi – prokomentirala je.

Potvrdu priče mlade čitateljice dobili smo od dr. Jankovića, šefa citološkog laboratorija u sisačkoj bolnici, koji je naglasio kako je sada problem riješen i nada se da će pacijentice nalaze dobivati u roku od mjesec dana. Nažalost, ginekolozi iz sisačkog doma zdravlja koji su nudili usluge privatnih laboratorija za 150 kuna, nakon što je naš fotoreporter pokušao snimiti natpise na ambulantama, nisu se javljali na telefon.

– To je laž, netko po Sisku širi lažne priče. Nalazi se dobivaju u roku od 15 dana– rekla je djelatnica na centrali doma zdravlja.

Najviše mjesec dana

Ovaj neobičan slučaj čekanja nalaza komentirao je i ministar zdravstva Darko Milinović.

– Djelatnici laboratorija u sisačkoj bolnici trebali su tražiti zamjenu, a nalaz Papa-testa smije se čekati najviše mjesec dana – naglasio je ministar i dodao da se u suspektnim slučajevima mora riješiti u roku od četiri dana. Upozorio je i da su liječnici sisačkog doma zdravlja sugerirajući ženama da plate pretragu postupili krajnje neetično.

– Kako se ovakve situacije ne bi ponavljale, mi smo iduće godine, dobijemo li izbore, planirali uložiti 500 milijuna kuna u specijalizacije i pripravništvo za deficitarne kadrove – istaknuo je Milinović. Usto, kaže, pomno će se pratiti liste čekanja na preglede i pretrage.

– Kada primijetimo da su se za neke pretrage ili zahvate liste čekanja nepotrebno produljile, reagirat ćemo interventnim sredstvima – poručio je. To, kaže, znači da će, kao i prije samo mjesec dana, bolnice dobiti dodatan novac za materijal koji će im onda omogućiti da te postupke odrađuju i popodne.

– Dvadeset milijuna kuna koje smo bolnicama dali prije mjesec dana već je rezultiralo smanjenjem lista čekanja za 2556 različitih dijagnostičkih pretraga i zahvata – tvrdi Milinović i obećava da će do kraja godine liste biti još kraće.

Kad je riječ o čekanju na zračenje koje treba najtežim pacijentima, ministar obećava da ga do kraja godine neće uopće biti.

– Kada prorade svi linearni akceleratori, pacijenti će na zračenje čekati onoliko koliko im to odredi onkolog – poručio je Milinović i dodao da i dalje planira liste čekanja rješavati novcem od ušteda.

Komentara 38

OB
-obrisani-
14:19 19.11.2011.

Tko još nije šta ukrao ili primio mito ima vremena još malo do izbora!

OD
oltar domovine
12:17 19.11.2011.

– Kako se ovakve situacije ne bi ponavljale, mi smo iduće godine, dobijemo li izbore, planirali uložiti 500 milijuna kuna u specijalizacije i pripravništvo za deficitarne kadrove – istaknuo je Milinović. Usto, kaže, pomno će se pratiti liste čekanja na preglede i pretrage. ps:kad jedan ministar zdravlja i uz to jos doktor ovako kaze ako dobijemo izbore bice bolje hehe a sad je imao izbore 8godina i desavalo se sve ovo pa dali je on ikad procitao zakletvu doktorsku?? ili dali doticni ministar ima u sebi imao etike morala i svega onog sto bi jedan normalan covjek trebao imati a de ne govorim jedan doktor i k tome jos ministar zdravlja najosetljivieg-humanog resora u drzavi pa ovo nebi izgovorio ni neko iz susjedne drzave !

OG
Oger
13:32 19.11.2011.

Doznala sam da su citolozi (PLURAL !!) na bolovanju i da nema tko provesti analize Nije samo nesto trulo u ovoj drzavi vec polako SVE.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije