Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

General major JNA priznao da je znao za likvidacije u logorima

A. Vasiljević bio je svjedok i u Haagu - u postupku protiv Slobodana Miloševića. Pod Vasiljevićem bili su logori Stajićevo, Begejci, Niš i Srijemska Mitrovica.
01. listopada 2009. u 17:07 7 komentara 1081 prikaza
aleksandar vasiljević
Foto: Arhiva VL

Aleksandar Vasiljević (71), general major bivše JNA i nekadašnji načelnik “Uprave bezbednosti SSNO”, koji inače živi u Srbiji, osumnjičen je za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Istražni zahtjev protiv njega podnijelo je Županijsko državno odvjetništvo iz Osijeka.

U nehumanim uvjetima
Sumnjiči ga se da od početka listopada 1991. do svibnja 1992. godine nije učinio ništa kako bi spriječio sustavna zlostavljanja, ubijanja, silovanja i torturu nad 3000 zarobljenih hrvatskih civilnih i vojnih zarobljenika, koji su bili zatvoreni u logorima na teritoriju Srbije - Begejcima, Stajićevu, Srijemskoj Mitrovici i Nišu.

Među zarobljenim civilima bilo je žena, djece i staraca, a zarobljenici koji su bili u dobi od 16 do 75 godina držani su u nehumanim uvjetima, bez vode, odjeće i obuće.

Ubijeno 13 zarobljenika
Vasiljević, koji je kao načelnik Uprave bio odgovoran za logore i koji je znao što se u njima događa, pa i to da je u psihičkim i fizičkim torturama ubijeno 13 zarobljenika čiji je identitet poznat te veći broj zasad neidentificiranih zarobljenika, nije učinio ništa kako bi to spriječio.

Među onima koji su prošli pakao Srijemske Mitrovice, Stajićeva i drugih logora je i Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, koji je proteklih godina u javnosti najviše inzistirao na progonu odgovornih za mučenja u srbijanskim logorima.

Zahtjev za proširenje istrage protiv Vasiljevića podnesen je nakon što je na Županijskom sudu u Osijeku pokrenuta istraga protiv Đure Živanovića, koji se također sumnjiči za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima. Taj je postupak pokazao da je Vasiljević osoba kojoj su bili podređeni zapovjednici svih logora.

Da je bilo tako, potvrdio je i sam Vasiljević, koji je 1999. godine davao iskaz pred Vojnim sudom u Beogradu, a svjedočio je i u Haagu u postupku protiv Slobodana Miloševića.

Tada je kazao da je 1991. obišao logore Begejci i Stajićevo te da je znao točno stanje u njima, broj smrtnih stradanja i likvidacija zarobljenika.

Khabib Nurmagomedov
OTAC MU PREMINUO
Ne želi 'uzeti' 30 milijuna eura zbog obećanja koje je dao majci!
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • zaboravi:

    Vidi se da je srbija bila agresor na Hrvatsku.Vjerovatno da ima jos osoba koji se vode nestali u rudniku Aleksinac,posto je i to bio logor.Mada nisam Hrvat, ali Hrvatska je branila svoja ognjista.Bio sam na Zadarskom porucju 1992-1994,i bio sam ... prikaži još! svjedok kako su srbi granatirali Zadar iz zaledza Zadarskog.Granate su padala u centar grada,tako da su pogodile i muzicku skoli i koliko je granata palo na Bibinje.

  • Hrvat:

    Vidi... vidi.... naše su podanici \'\'europskih civilizacija\'\' tjerali u logore, a generale nam naše sude jer smo branili svoje.... Heh, da smo umjesto krunice nosili petokraku i predsjednik bi nas volio:-)

  • alijagjas:

    Svi koji su pravili zlocine, bez obzira na kojoj su strani bili , moraju da odgovaraju za svoja zlodjela.