Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najdugovječniji

Gafovi, istrage, psovke, uvrede i izborne pobjede

'03.05.2013., Rijeka - Vojko Obersnel, kandidat SDP-a za gradonacelnika na predstojecim izborima.  Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/5
Autor
Marko Biočina
20.05.2013.
u 18:15

Na vlasti su i po dvadeset godina, često pobjeđuju već u prvom krugu i nitko ih ne može skinuti s trona

Vojko Obersnel

Matematičar zbraja još 4 godine vlasti

Iako nije pobijedio u prvom krugu, za Vojka Obersnela drugi krug izbora u Rijeci bit će samo formalnost. Na poziciji gradonačelnika Rijeke provest će, ako ga zdravlje posluži, barem 17 godina, a s obzirom na trenutačni rejting vjerojatno i puna dva desetljeća. Kolika je dominacija aktualnog gradonačelnika u Rijeci zorno svjedoči i činjenica da njegov glavni protukandidat iz HDZ-a svojim uspjehom proglašava dobivenih 16 posto glasova – tri puta manje od Obersnela. Riječani očito visoko vrednuju stabilnost, a dok je tomu tako, Obersnel može i spavati na lovorikama. Smijeniti ga može samo njegova stranka.

Stjepan Kožić

Stranka nikad slabija, a on nikad jači

Svi oni koji smatraju da vlast troši trebali bi pogledati primjer župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića. I nakon 12 godina vlasti te parlamentarne propasti vlastite stranke HSS-a, Kožić je jači nego ikada. Novi mandat izborio je s premoćnih 53 posto glasova u prvom krugu, dvostruko više od SDP-ove kandidatkinje Ivane Posavec Krivec. Kožićev uspjeh dokaz je tvrdnje da lokalna politika ipak ima svoje zakonitosti. Kožić, koji se nikad nije prepustio primamljivom zovu visoke politike, sada bere plodove svoje posvećenosti bavljenju komunalnim problemima. Iz toga bi mnogi trebali izvući pouku.

Ivica Kirin

Jubito Kiro omiljen među sugrađanima

Većini građana Hrvatske, koji pamte ministarski mandat Ivice Kirina, vjerojatno je teško shvatiti kako taj čovjek može suvereno pobjeđivati na izborima u Virovitici. Ipak, za stanovnike toga grada dvojbe nema: Ivica Kirin je čovjek kojeg žele na čelu toga grada. I ništa ne mijenjaju verbalni gafovi na televiziji, sumnjivi poslovi s Fimi medijom i ostali Kirinovi grijesi prošlosti. Utoliko, Ivica Kirin možda više nikad neće biti nacionalno relevantan političar, ali u svom gradu mogao bi vladati još godinama. Okupio je široku koaliciju, drži većinu i u gradskom vijeću, a oporba je i slabija nego prije četiri godine. Jubito Kiru ne smije se ignorirati.

Božidar Kalmeta

Što god radio, radio je za Zadar, a to birači pamte

Koliko je USKOK-ovih istraga potrebno da vladar Božidar Kalmeta izgubi na popularnosti u Zadru? Odgovor na to pitanje možda nikad nećemo dobiti, a u tome ima i nešto transcendentalne pravde. Naime, sve kad bi i brojne optužbe na račun Kalmete bile formalizirane u obliku neke pravomoćne presude, Božidar Kalmeta mirne duše mogao bi reći – sve što sam činio, činio sam za Zadar. Birači, pokazuje to njegov primjer, neke stvari ne zaboravljaju, pa tako ni golemi razvoj Zadra u vrijeme Kalmetine ministarske moći. Sada moćan više nije, ali su mu birači honorirali bivše zasluge. A s tim kapitalom, eto njega opet uskoro u vrhu HDZ-a.

Stipe Petrina

Psuje, prijeti, skida se, vrijeđa i – pobjeđuje

Živopisni neovisni načelnik Stipe Petrina općinom Primošten vlada od 2001. godine. Pa dok se javnost zgraža nad njegovim verbalnim ekscesima, prostačkim javnim nastupima i ostalim ekshibicijama, Petrina vlada rijetko viđenom dominacijom. Na ovim izborima pobijedio je sa 68 posto glasova, a kakva mu je konkurencija svjedoči činjenica da SDP kandidata u Primoštenu nije ni imao, a Josip Gracin iz koalicije HDZ-HSS dobio je 28 posto. Poruka je jasna. Žitelje Primoštena nije previše briga što Petrina psuje, prijeti i skida se u javnosti, sve dok ispunjava obećanja i poboljšava kvalitetu života u toj jadranskoj općini. Očito, bitan je sadržaj, a ne forma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije