Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Frendica Josipe Rimac i uz vezu je pala ispit, drugi put je dobila pitanja

“Pala sam matičarstvo”, javlja Jelena Drlje Josipi Rimac i, kako su dalje utvrdili istražitelji, prenosi poruku kako bi bilo dobro da joj sljedeći put “sredi da polaže kod Lidije”. Josipa Rimac i ovoga puta, prema podacima iz istrage, uvjerava matičarku “da će riješiti”
02. rujna 2020. u 12:00 28 komentara 4934 prikaza
Josipa Rimac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Bivša tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, pod Uskokovom je istragom, između ostalog, i zbog toga što je svojim prijateljima i stranačkim kolegama pomagala srediti prolazak na državnim stručnim ispitima.

Kako Telegram doznaje, Josipa Rimac svojoj je prijateljici, matičarki iz Knina, pokušala srediti državni ispit, no ona je bila toliko loša da je svejedno pala. Riječ je o Jeleni Drlje, 34-godišnjoj matičarki u Upravnom odjelu za opću upravu Šibensko-kninske županije koja je sada, zbog tog muljanja sa stručnim ispitom, također pod istragom Uskoka.

Povratak u školske klupe Vodič kroz školski pribor: Što vam je potrebno i gdje nabaviti sve za početak školske godine

Istražitelji su utvrdili da je Jelena Drlje još 13. studenoga 2018. Josipi Rimac počela WhatsAppom slati poruke. Napisala joj je da uskoro polaže državni stručni ispit za matičara i da joj treba pomoć, stoji u porukama koje su pronašli inspektori.

>> VIDEO Istražitelji su nadzirali razgovore Josipe Rimac u vozilu: "Kada sve to prođe, sigurno imaš svojih 500.000 kuna..."

“Mogu li dobiti pitanja?”, pitala je Jelena Drlje. “Riješit ćemo. Dobit ćeš sve što treba”. odgovorila joj je Josipa Rimac.

Istodobno, utvrdili su istražitelji, Josipa Rimac Viberom šalje poruke Tereziji Marić, inače načelnici Samostalnog sektora za građanska stanja i modernizaciju upravnog postupanja u Ministarstvu uprave. “Moja Jelena polaže ispit u subotu”, piše joj bivša državna tajnica i traži od nje ispitna pitanja. Terezija Marić joj je, tvrdi Uskok, odgovorila da će “staviti zvjezdicu”.

Kada je došao taj 24. studeni 2018., Jelena Drlje se, kako proizlazi iz informacija kojima raspolaže Uskok, nije baš najbolje snašla na ispitu. Tijekom ispita je, stoji u njezinim porukama što su oduzete iz mobitela, Josipi Rimac slala informacije o tome koje dijelove je uspjela napisati, a koje nije.

Zatim je Rimac u 11:37 sati poslala poruku Tereziji Marić da je Jelena Drlje zapela na nekom pitanju. “Aj vidi”, piše joj dalje, a Terezija Marić navodno uzvraća s ‘OK’. U idućoj pronađenoj poruci Josipa Rimac piše Jeleni Drlje: “Doći će Terezija”.

Josipa Rimac PROŠIRENA ISTRAGA Kako je Rimac sređivala polaganje državnih ispita: 'Ovo je brat od Gabi, pripazite na njega'

'Marijana je baš teška, sredi mi drugog ispitivača'

Sumnja se da je gospođa Marić doista otišla do ispitivačke komisije jer je ubrzo, prema saznanjima Uskoka, napisala Josipi Rimac da je “ispitivač Marijana”, koja je rekla da je “rješenje loše” i da “je ne može pustiti”, misleći evidentno na Jelenu Drlje.

Gospođa Marić još je u jednoj poruci, koju su istražitelji također pronašli, dodala da je “Marijana baš teška” i da Jelenu Drlje još drži unutra. Usput je komentirala “mislim da sad namjerno…”, stoji u jednoj od poruka. Terezija Marić nakon toga, proizlazi iz poruka, javlja Rimac da je Marijana Smiljanić iz ispitne komisije srušila Jelenu i to baš u kategoriji koja je ključna za nju kao matičarku.

>> VIDEO Uhićena Josipa Rimac

“Pala sam matičarstvo”, javlja Jelena Drlje Josipi Rimac i, kako su dalje utvrdili istražitelji, prenosi poruku kako bi bilo dobro da joj sljedeći put “sredi da polaže kod Lidije”. Josipa Rimac i ovoga puta, prema podacima iz istrage, uvjerava matičarku “da će riješiti”.

Priliku za popravni Jelena Drlje dobiva već 15. prosinca 2018. godine. Desetak dana ranije javlja se Josipi Rimac, te je, stoji među priloženim dokazima, pita može li joj srediti drugu ispitivačicu. Zatim je 11. prosinca, kako proizlazi iz pronađenih poruka, pita može li vidjeti koji će zadaci biti na pismenom. “Čisto da se pripremim”, objašnjava u idućoj pronađenoj poruci.

Josipa Rimac ISTRAGA PROTIV RIMAC Osim Žalac, na popisu okrivljenih i dvoje državnih tajnika Ministarstva branitelja

Poklončić za Josipu Rimac

Uslijedila je komunikacija između Josipe Rimac i Terezije Marić koja se također nalazi među dokazima. Naime, Josipa Rimac piše Tereziji Marić da izvidi kod koga će “ona njezina Jelena” polagati i koja će biti pitanja.

Terezija Marić odgovara da će reći Kordić (Mariji Kordić, voditeljici Službe za državni ispit). Istražitelji su pronašli i ključno – poruke na Viberu u kojima Terezija Marić Josipi Rimac šalje pitanja i priloge za državni stručni ispit, a Josipa Rimac ih prosljeđuje Jeleni Drlje.

Iz dokumentacije kojom raspolaže USKOK proizlazi da je Jelena Drlje 15. prosinca 2018. položila državni stručni ispit. To je, tvrde istražitelji, porukom i javila Josipi Rimac te zahvalila, napisavši joj da “zaslužuje poklončić”.

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Evo kako nas mentalno računovodstvo sprječava u donošenju racionalnih financijskih odluka
  • adminenapusimisekurca7:

    "Ljudi" s ovakvim "kvalifikacijama" upravljaju Hrvatskom od najnizih pa do najvisih duznosti. Iz dana u dan se potvrduje cinjenica da je HDZ zlocinacka stranka koja prevarom dovodi podobne polupismene ljude sve od lokalne vlasti prema gore.

  • jovicamod:

    Em namještaju natječaje za posao, em namještaju polaganje stručnog ispita. Kamo sreće da je ovo jedinstveni primjerak. Ovo je nažalost obrazac ponašanja u ovoj "ne znam kako bi je više nazvao" državi. Nesposobnost, nepotizam i korupcija na svakom koraku. U ... prikaži još! normalnim državama takvi ljudi ne bi čistili ni toalete ,a još manje bi polagali državne ispite.

  • Kika- Kuja- Štrumfeta:

    Mene zanima kako su prosli vaso i karamarko?