Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaš glas

Frane Ivković: Cijene jabuka diktiraju vlasnici hladnjača

Foto: Goran Jakus/PIXSELLž
09.10.2014.
u 23:17

Kad bi proizvođači imali komore za skladištenje, umjesto otkupljivača koji su ih gradili državnim subvencijama, potrošači bi u Hrvatskoj jeli jeftinije voće

Voćarima nikad nije bilo gore. Trgovci već sad tvrde kako su im hladnjače pune jabuka, ali očito ne domaćih kad nam ove godine još nisu dostavili posude za berbu pa je polovica uroda i u mojim voćnjacima još na stablu i ispod njega – kaže Frane Ivković. Ivković, čije obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na 35,5 hektara kod Velike Mlake i Ivanić Grada godišnje proizvede oko 1,3 milijuna kilograma jabuka te oko 700.000 litara jabučnog soka, tvrdi kako otkupljivači ove godine debelo koriste tešku situaciju u kojoj su se proizvođači našli zbog vremenskih nepogoda, uvoza starih jabuka iz EU te embarga na izvoz u Rusiju.

– Otkupna cijena jabuka sada je samo 0,80 do 1,80 kn/kg, u prosjeku 1,20 kuna, gotovo upola manje nego lani, a već za koji mjesec u dućanima će stajati i 10 kuna. To je zato što samo otkupljivači u nas imaju hladnjače građene državnim subvencijama, a ne i proizvođačke zadruge, inače bi jabuke bile jeftinije – tvrdi Ivković.

Proizvođači su tek lani uspjeli proizvesti dovoljno jabuka za potrebe RH. No da bi se proizvodnja zadržala i hrvatska potrošnja digla sa 15 na najmanje 30 kg po stanovniku (u EU je prosjek 65 kg), država mora jamčiti za voćare, kako je jamčila za kredite brodogradilišta, da mogu zatražiti sredstva EU i sagraditi dvije strateške hladnjače, objašnjava on.

– I voćnjaci i kuće su nam pod hipotekom te ćemo ih bez državnih garancija teško uspjeti sagraditi. Država pak ne bi imala nikakvog rizika. Ne budemo li otplaćivali hladnjače, može prodati naše jabuke – predlaže Ivković

>> Voćari jedva spajaju kraj s krajem: 'Presipavamo iz šupljeg u prazno'

Ključne riječi

Komentara 8

HR
hrxxx111
21:35 09.10.2014.

ovogodisnja otkupna cijena prve klase je kao proslogodisnja otkupna cijena industrijske jabuke

GF
giuseppe.fiera.9
02:43 10.10.2014.

Ivković otkrio Ameriku!!!!!!!!!!!!!!!!

BB
bbfruit
09:42 10.10.2014.

sve same pausalne ocjene, kafanske price bez pokrica! a vocari...svaki svoje gura I tako se prepuste igri velikih! malo je pravih ozbiljnih vocara u hr, to je prava istina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije