Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burno u Bruxellesu

Francuze iritira što je hidžab prikazan kao 'budućnost Europe'

Konferencija o budućnosti Europe
10.02.2022.
u 20:00

Odabir pokrivene žene za ilustraciju konferencije “o budućnosti Europe” ostavlja bez riječi - napisao je na Twitteru jedan francuski odvjetnik, nakon čega je uslijedila neugledna svađa uglednih bruxelleskih novinara

U seriji plakata koji promoviraju Konferenciju o budućnosti Europe, jedan u kojem je iskorištena fotografija žene s maramom preko glave izaziva reakcije neodobravanja u Francuskoj. I mogao bi se pretvoriti u još jedan skandal u zemlji koja je već jednom tražila, krajem prošle godine, da se uklone reklame Vijeća Europe koje hidžab prikazuju kao simbol slobode.

Konferencija o budućnosti Europe višemjesečni je događaj kojim Europska unija pokušava potaknuti građane da sudjeluju u raspravi o tome kako reformirati EU i učiniti je demokratskijom. Vizuali za kampanju koja poziva građane da se uključe u Konferenciju o budučnosti Europe koriste različite fotografije i poruku na svim službenim jezicima Unije. Pojedinim Francuzima sada je, međutim, zasmetao jedan plakat.

- Odabir pokrivene žene za ilustraciju konferencije “o budućnosti Europe” ostavlja bez riječi. Muslimanstvo bratstvo ne bi se usudilo o tome ni sanjati, ali korisni idioti bi. Sa svoje strane, ja ću se svom snagom boriti da izbjegnem takvu budućnost Europe - napisao je Thibault de Montbrial, jedan francuski odvjetnik, na Twitteru, dodavši oznaku #islamizam.

Njegov stav podržao je ugledni bruxelleski dopisnik francuskih novina Liberation Jean Quatremer koji je dodao kako su “poznate veze između Europske komisije i pokreta Muslimansko bratstvo, ali ništa se ne mijenja jer EU je sve manje i manje demokratska”.

Jedna druga dopisnica iz Bruxellesa, Mehreen Khan iz londonskog lista Financial Times, reagirala je opaskom da se radi o još jednoj, iz Francuske vođenoj, “rasističkoj oluji u šalici čaja”. 

- Za sve vas koji ste lamentirali o rasizmu u dijelovima kampanje za Brexit Leave, u 2022. navodno ozbiljni mediji iz najveće države EU prozivaju Bruxelles za trulu islamističku zavjeru jer u katalogu fotografija u arhivi EU postoje i žene smeđe puti - napisala je ta novinarka na Twitteru.

Priča sad već poprima, rekli bismo, tipično balkanski ton, ali na njezin komentar francuski kolega novinar napisao joj je da je - imbecil. Točnije, “pokvareni imbecil” s “islamističkim angažmanom”. 

Konferencija o budućnosti Europe predstavlja jedinstvenu i pravodobnu priliku da europski građani i građanke rasprave o izazovima i prioritetima Europe, a nastala je kao ideja Europskog parlamenta, Vijeća i Europske komisije koji su se obvezali saslušati Europljane i na temelju dobivenih preporuka poduzeti daljnje korake u okviru svojih nadležnosti. Na Konferenciji mogu sudjelovati europski građani i građanke iz svih segmenata društva i svih dijelova Unije, pri čemu mladi imaju središnju ulogu u oblikovanju budućnosti europskog projekta. Pravo na sudjelovanje imaju i europska, nacionalna, regionalna i lokalna tijela, kao i civilna društva i druge organizacije koje žele organizirati događanja i doprinijeti idejama. Svi sudionici i sudionice dužni su poštovati vrijednosti utvrđene u Povelji o načelima.

Konačni ishod Konferencije bit će predstavljen u obliku izvještaja zajedničkom predsjedništvu, a tri institucije odgovorene za Konferenciju će u kratkom roku procijeniti na koji način učinkovito odgovoriti na izvještaj, svaka u okviru svojih nadležnosti.

Digitalna platforma okosnica je konferencije jer ona omogućuje da se svi uključe i iznesu svoja mišljenja o konferenciji, a uz to se mogu podijeliti razmišljanja o Europi i potrebnim promjenama, vidjeti mišljenja drugih, pronaći događanja u svojoj blizini ili organizirati vlastito događanje te pratiti tijek i ishod Konferencije. S obzirom da je poseban naglasak Konferencije o budućnosti Europe na mladima, primarno se potiču studenti na sudjelovanje u davanju svog mišljenja organizatorima i sudionicima konferencije, a ona će se potom prezentirati na službenoj platformi.

*Projekt je sufinancirao Europski parlament koji se ne može smatrati odgovornim za iznesene informacije i gledišta te neposrednu ili posrednu štetu do koje može doći u okviru realizacije projekta.

Komentara 23

AF
AfganistanskiHrvat
20:41 10.02.2022.

Nemam ništa protiv hidžaba u Libiji, UAE, Kataru itd itd. Međutim kada europljanin ode tamo ne smije naručiti alkohol, ne smije naručiti svinjetinu jer mora poštovati njihove običaje. Kada oni dođu tu ne smiješ mu to isto ponuditi da ne bi povrijedio njegove običaje. A gdje su običaji i osječaji EU ljudi? Šuti tamo, šuti tu. Ja njega moram poštivati bilo gdje a on mene ne mora u mojoj kući. E pa ne može i neće ići a vi se postavite na trepavice, mjenjajte zakone i izmišljajte ne znam što.

AF
AfganistanskiHrvat
20:37 10.02.2022.

Da je suprotno već bi radili kalašnjikovi po redakcijama.

Avatar Mistborn
Mistborn
20:35 10.02.2022.

Francuzi se bune? Pa oni su predvodnik u hidžabiranju Europe. Istok će se prije ili poslije odvojiti od muslimanskog dijela Europe, u kojoj će vodeće hijab "sile" biti Francuska, Njemačka, Španjolska... Čudna smrt Europe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije